Розкрадання газу на ₴2,1 млрд: НАБУ вручило підозру нардепу Дубневичу

НАБУ і САП повідомили народному депутату України про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 мільярда гривень та легалізації незаконно отриманого прибутку. 

Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро. 

В НАБУ і САП не вказують прізвище нардепа, проте, як пише «Економічна Правда», посилаючись на власні джерела, йдеться про нардепа Ярослава Дубневича від депутатської групи «За майбутнє».

За версією слідства, впродовж 2013-2017 років народний депутат України організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) на загальну суму понад 2,1 мільярда гривень.

Під його контролем підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак, як встановили детективи НАБУ, «пільговий» газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість, як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок»  за ринковою ціною.

Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки)  у сумі понад 3,5 мільярда гривень.

Впродовж 2013-2018 років народний депутат організував легалізацію частини вказаних коштів на суму понад 450 мільйонів гривень шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, зокрема зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах для подальшого фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні. 

Нагадаємо, нещодавно НАБУ і САП завершили розслідування справи про розкрадання 12,3 мільйонів гривень на Південноукраїнській АЕС при закупівлі систем кондиціювання.

View full version