Вибори в Польщі дають економіці ЄС новий імпульс, — Bloomberg

Після восьми років націоналістичного правління та регулярних нападок на ЄС польська партія «Право і справедливість», схоже, прямує до поразки на виборах, що покладе край довгій главі популізму та розбрату.

Про це написало агентство Bloomberg.

За даними екзит-полу, опозиція на шляху до більшості, «Громадянська платформа», очолювана колишнім президентом Європейської ради Дональдом Туском, отримала 32% голосів на тлі рекордної явки виборців.

Альянс «Третій шлях» отримав 13%, а Ліва партія — 8,6%, що дасть трьом групам 248 місць у нижній палаті парламенту, яка налічує 460 депутатів.

У разі підтвердження результат створить можливості для ЄС, зауважує Bloomberg.

«Насамперед, Польща прагнутиме вивільнити понад 35 мільярдів євро з фондів ЄС, щоб надати поштовх найбільшій економіці Східної Європи. Крім того, існує перспектива ізоляції угорського Орбана, ще одного популіста, який до цього часу був захищений своїм альянсом з партією «Право і справедливість», — пише агентство.

Нагадаємо, у столиці Польщі 4 червня відбувся масштабний мітинг опозиції. На марш проти чинної влади, за оцінками організаторів, вийшли близько 500 тисяч осіб. За неофіційними даними поліції, там було близько 100-150 тисяч учасників. Марш організувала партія «Громадянська платформа».

 

View full version