Найголовніше про типи віскі та культуру споживання

«Вода життя» — так називають улюблений у всьому світі whiskey. Справа в тому, що зовні він схожий на бурштин. А це відомий дар сонця та камінь безстрашності, символ щастя та здоров'я. Відтінки самого напою варіюються. Але всі передають відчуття тепла, тому його вважають янтарним, сонячним і таким, що символізує життєву силу.

Вражаюча різноманітність

Для одержання міцного алкоголю підбираються спеціальні зернові культури. Його виготовляють методом дистиляції та витримують у дубових бочках. Цим займаються безліч виробників у різних країнах, випускаючи чудовий віскі для поціновувачів та гурманів. Серед найпоширеніших типів:

  • Односолодовий. Виготовляється тільки зі складеного зерна та на одному винокурні. Захоплює характерною янтарністю та яскравим, багатим смаком. Ідеальний для першого знайомства та розуміння нюансів.
  • Купажований. Одержуваний шляхом змішування, що допомагає покращити дегустаційні характеристики, досягти яскравості та насиченості. Пропорції бувають будь-які, але чим більше солоду, тим якіснішими вважаються бленди.
  • Бурбон. Солодкувата американська версія. З часткою кукурудзи не менше 51%, з нотками квітів та фруктів, ванілі та кориці.
  • Blended malt. Блендований солодовий. Зі 100% ячменю, але є сумішшю спиртів з двох і більше заводів.
  • Flavoured. З додаванням натуральних ароматизаторів або лікерів, що робить його чудовим компонентом для коктейлів.
  • Tennesse. Підвид із США розливається в однойменному штаті та унікальний повільною фільтрацією через кленове вугілля для пом'якшення.
  • Rye. Житній та зухвалий, з цікавою смаковою палітрою та домінуючими хлібними нюансами.
  • Pot Still. Ірландський різновид схожий на однозерновий, відрізняючись підвищеною щільністю і різкістю, яка гармонійно поєднується з м'якістю.
  • Малий Batch. Виробництво маленькими партіями, що дає максимальний контроль та гарантує високу якість.

Правила та тонкощі дегустації

Від популярних купажів до ароматизованих та лімітованих колекцій, з мінімальною витримкою чи преміальні 50-річні, як британські, так і японські, австралійські чи екземпляри з ПАР. Різні варіанти для кожного поціновувача — в маркетплейсі повсякденних покупок Маудау. Будь-який віскі прийнято подавати в низьких склянках з широким і товстим дном або бочонок, що нагадують. Також у побут нещодавно увійшли тюльпаноподібні келихи з вузьким шийкою, які добре нівелюють спиртуозність. Оптимальною температурою є 18-20 °C. Якщо вище, переважають спиртові акценти, якщо нижче, погано відчуємо чарівний букет. У плані гастрономічних поєднань рекомендуються оливки, хамон, пармезан та чіабатта з хрусткою скоринкою. Безумовно, віскі багатогранне і з чим його пити – серйозне питання. Однак такі закуски підходять практично до всіх сортів і завжди будуть безпрограшними.

Надмірне вживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я. Вживання алкоголю неповнолітніми особами суворо заборонено
View full version