США призупинили постачання зброї Ізраїлю, — ЗМІ

Прапор Ізраїлю, фото з відкритих джерелПрапор Ізраїлю, фото з відкритих джерел

США минулого тижня, вперше після нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, призупинили постачання зброї Ізраїлю.

Про це пише Axios із посиланням на двох ізраїльських посадовців.

Зазначається, що офіційно про таке рішення Вашингтон не оголошував.

За даними видання, це викликало серйозне занепокоєння в ізраїльському уряді, причини такого рішення США вони не знають.

Проте, така ситуація відбувається на тлі все більших розбіжностей між США та Ізраїлем щодо подальших боїв у секторі Гази. Зокрема на рішення США міг вплинути план Ізраїлю вторгнутись у місто Рафах, що межує з Єгиптом.

В останні дні ізраїльський премʼєр-міністр Біньямін Нетаньягу наголошував на тому, що вторгнення в Рафах відбудеться незалежно від того, чи домовиться Тель-Авів з ХАМАС про звільнення заручників.

У лютому адміністрація Байдена попросила надати гарантії того, що Армія оборони Ізраїлю в секторі Газі використовуватиме зброю, виготовлену в США, відповідно до міжнародного права.

Атака Ірану на Ізраїлю. Що відомо?

Іран вночі запустив по Ізраїлю 170 безпілотників, 30 крилатих ракет і 120 балістичних. ЦАХАЛ заявляє про збиття 99% цілей і вже зараз відкриває повітряний простір.

Речник армії Ізраїлю Даніель Хагарі заявив, що жоден із дронів не увійшов у повітряний простір країни. Усі вони були збиті над Іраком та Йорданією винищувачами союзників. Крилаті ракети також були збиті за межами країни, а от балістичні ракети вже перехоплювали в небі над Ізраїлем. Деякі з них влучили в авіабазу Неватім на півдні країни, проте руйнування там незначні, запевнив він.

Медики «Червоного щита Давида» заявили, що за допомогою після атаки звернулась 31 людина. На півдні країни поранені двоє дітей, а в центральному регіоні Шарон сталася пожежа в медичному закладі. 

Президент США Джо Байден провів телефонну розмову з прем’єром Ізраїлю Нетаньягу і оголосив про термінове скликання лідерів країн G7. Він заявив, що Америка не підтримає Ізраїль у разі воєнних дій проти Ірану, повідомляє CNN. 

Тегеран заявив, що не прагне ескалації в регіоні, але у разі військової відповіді.

View full version