Суди скасовують штрафи від ТЦК: 30 з 34 справ вирішені на користь позивачів

Ілюстративне фото: український військовий (facebook.com/ChernihivTCKtaSP)Ілюстративне фото: український військовий (facebook.com/ChernihivTCKtaSP)

В Україні за останні місяці українські суди розглянули щонайменше 34 справи, в яких громадяни оскаржували штрафи від територіальних центрів комплектування (ТЦК) за порушення правил військового обліку. З них 30 справ були вирішені на користь позивачів, а штрафи скасовані.

Про це пише «Опендатабот».

Найбільша кількість скасувань стосувалася порушень, що мали місце до впровадження нових норм законодавства.

Судді враховують, що зміни до закону не мають зворотної дії, тому неможливо карати за порушення, вчинені до вступу змін у силу. Наприклад, суд скасував штраф для медикині, яка отримала медичну освіту до впровадження нових норм і не була зобов’язана ставати на військовий облік.

Статистика ОпендатаботСтатистика Опендатабот

Приблизно 20% оскаржень стосуються порушень процедури притягнення до відповідальності або відсутності доказів. У одному з випадків чоловік оскаржив штраф за неперебування на військовому обліку, хоча за два тижні до цього отримав тимчасове посвідчення про взяття на облік. В іншому випадку штраф був скасований, оскільки ТЦК не змогли довести вчинення правопорушення і пропустили строки для накладення штрафу.

Варто зауважити, що йдеться лише про штрафи за порушення правил військового обліку за змінами у статті 210 КУпАП, що були прийняті у травні 2024 року. За такі порушення можуть оштрафувати від 17 тисяч грн до 25 тисяч грн.

Від початку року до виконавчої служби загалом було передано понад 12 тисяч штрафів за порушення військового обліку від ТЦК та СП. 

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК) на Миколаївщині подали майже 5 тисяч повідомлень про розшук людей, які ухиляються від військової служби. 

Крім того, ТЦК склали 7 тисяч адміністративних протоколів за порушення військового обліку.

View full version