Шість українських художників стояли за культурним спротивом в Херсонській області

Шестеро українських художників під час окупації Херсону таємно зустрічалися, щоб створити десятки робіт про життя у місті, у яке вторглися росіяни.

Їх історію розповіла The Guardian.

Митці об'єдналися під загрозою арешта у товариство, щоб зумісним досвідом зробити серію «Життя в окупації», яка розповідала про жахи існування загарбанного російською армією Херсону. Роботи були різними: малюнки, картини, відео, фотографії або записи у щоденнику.

— Зображення показують жахливі обійми на вокзалах, сім’ї, що ховаються в підвалах –за ними нависає смерть  будинки у вогні та танцюючі фігури, людські скелети під ногами. Коли зустрічатися особисто стало небезпечно, художники продовжили працювати індивідуально. Деякі з тих пір втекли з міста, але інші залишаються, ризикуючи життям. Група хоче виставити свої роботи, але зробити це в окупованому з лютого Херсоні неможливо, — додають у газеті.

Кураторка імпровізованого художнього колективу виїхала в Одесу і готується представити велику виставу цих робіт культурного опору окупації.

— Про необхідність чіткого звучання нашого незалежного голосу на міжнародній культурно-мистецькій арені, де протягом багатьох років домінувала Росія як представник східноєвропейських мистецьких практик, написано вже багато. Тож настав час озвучити це як ніколи, — підкреслила Юлія Манукян.

Нагадаємо, французький філософ пояснив, чому русифікація на окупованому півдні України приречена на провал.

View full version