Перемога на культурному фронті: музей мистецтва Метрополітен визнав Рєпіна та Айвазовського українськими художниками

Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку, США (Metropolitan Museum of Art, The Met) продовжує реагувати на звернення українців. Після Архипа Куїнджі він визнав українськими митцями Іллю Рєпіна та Івана Айвазовського.

Про це повідомили на сторінці «ВліпиЗаСебе» у Facebook.  

Так, біля портрета письменника Всеволода Гаршина, який зберігається в галереї Metropolitan, зазначено, що це робота українця Іллі Рєпіна. 

Зазначимо, що Рєпін походить із козацького роду на прізвисько Ріпа, він народився 1844 року у слободі Осинівка біля Чугуєва Харківської губернії. Художник навчався в Петербурзькій академії мистецтв і писав свої полотна у Російській імперії. Однією з найбільш його відомих робіт вважається картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану». 

Українським художником у Метрополітені визнали й Івана Айвазовського, який відомий своїми морськими пейзажами – вони складають понад половину його робіт. Біля картини, на якій намальовано корабель у місячному світлі, тепер вказано, що її автор є українцем.

Обидва художники тривалий час вважалися представниками російського образотворчого мистецтва через своє народження на території Російської імперії. Тепер стереотип щодо їхньої приналежності до російської нації поступово зникає.  

Раніше Метрополітен визнав художника Архипа Куїнджі, який народився в Маріуполі, українським митцем. Музей також прибрав згадку про те, що від «відомий як в Україні, так і в Росії».

Крім того, The Met перейменував відому картину французького художника Едгара Деґа «Російська танцівниця». Тепер полотно має назву «Танцівниця в українському вбранні».

Нагадаємо, що шестеро українських художників під час окупації Херсону таємно зустрічалися, щоб створити десятки робіт про життя у місті, у яке вторглися росіяни.


View full version