США повернули Україні історичні артефакти викрадені росіянами з окупованих територій

США повернули Україні культурні цінності, викрадені російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій: церемонія повернення відбулася під час робочого візиту до Сполучених Штатів президента Володимира Зеленського. 

Про це повідомив Офіс Президента України.

У присутності очільника держави міністр внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркас і пані посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова підписали відповідний сертифікат передачі українських артефактів, конфіскованих правоохоронними органами США.

Зокрема, це європейська залізна сокира XVII століття з молотом на задній частині. Її незаконно вивезли з України на територію Сполучених Штатів. У червні 2022 року митно-прикордонна служба країни вилучила її.  

Тоді ж американські митники вилучили артефакти, незаконно ввезені до США з Росії: три залізні сокири XVII століття, три кирки XVII століття, два залізних скіфських мечі-акінаки VI століття до нашої ери, а також один залізний наконечник списа орієнтовно 500–1200 року до нашої ери.

Зазначені артефакти були конфісковані для передачі посольству України у США в адміністративному порядку.

Нагадаємо, що у тимчасово окупованому Криму росіяни розграбували музей-заповідник Херсонес Таврійський.

Раніше повідомлялось, що російські військові й цивільні особи, які діяли за їхнім наказом, розграбували тисячі цінних артефактів і творів мистецтва з двох музеїв, собору й національного архіву в Херсоні, перш ніж залишити місто після 8-місячної окупації.

Також російські окупанти викрали з херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка картину відомого українського художника Давида Бурлюка.

View full version