Росіяни обстріляли швейцарського журналіста на Миколаївщині

Учора ввечері, 6 мату, до лікарні Кропивницького прибув іноземний журналіст Guillaume Briquet, обстріляний військовими Російської Федерації біля населеного пункту Водяно-Лоріно в Миколаївській області.

Про це повідомила голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна, а також поліція Кіровоградської області.

За словами журналіста, 6 березня після перетину ним українського блокпоста, який знаходиться на заправці «Прем'єр Оіл», він на своєму службовому броньованому автомобілі попрямував у південному напрямку і буквально за кілька хвилин був обстріляний військами окупантів зблизька. При цьому вони достовірно і чітко бачили, що авто використовується пресою, були відповідні позначення на автомобілі.

Декілька куль потрапили в скло, завдавши поранення іноземцю. Журналіст отримав пошкодження обличчя та передпліччя.

Після обстрілу він одразу з'їхав на узбіччя. До нього підійшли військові армії РФ, представилися та обшукали його. Відібрали паспорт, 3 тисячі євро готівкою, особисті речі, шолом, знятий на камеру матеріал, ноутбук. Після цього журналіста відпустили, він сів у авто та поїхав у напрямку Кропивницького для отримання медичної допомоги.

У журналіста є уламкові поранення.

Що сталося?

Вночі 24 лютого президент Росії Володимир Путін у відеозверненні заявив про початок «спеціальної військової операції» проти України. У низці українських міст пролунали вибухи – бронетехніка російського агресора порушила держкордон України.

У зв'язку з повномасштабним настанням російської армії на територію України Володимир Зеленський оголосив про введення в країні воєнного стану.

Відразу після цього головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що президент Володимир Зеленський наказав завдавати максимальних втрат окупантам . Ситуація контрольована, наголошують у Збройних силах.

Яка ситуація зараз?

Станом на ранок 7 березня триває 12-та доба російської війни в Україні – ворог намагається наступати в усіх напрямках. Втрати Росії, що напала на Україну, зросли до 9 тисяч в особовому складі, 251 танків, 939 бойових броньованих машин (ББМ), 37 літаків, 404 автомобілів, 50 РСЗВ Град, 2 кораблі.

Президент Володимир Зеленський розкритикував НАТО за небажання закривати небо над Україною, незважаючи на те, що Росія планує продовжити наступ та обстріл мирних українських міст. У новому зверненні він назвав саміт НАТО 4 березня «слабким і розгубленим» і зазначив, що, зважаючи на все, «не всі вважають боротьбу за свободу для Європи метою № 1». За словами Зеленського, все, що змогли зробити в НАТО, - це провести через системи своїх закупівель 50 тонн дизпалива для України: «напевно, щоб ми могли спалити Будапештський меморандум».

Володимир Зеленський заявив, що українці відмовляються грати за правилами російських окупантів та виходять проти озброєних ворогів.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові із президентом Росії Володимиром Путіним закликав припинити бойові дії в Україні. Путін повідомив канцлеру, що Росія та Україна запланували на ці вихідні третій раунд переговорів. Лідери Німеччини та Росії домовилися провести подальші переговори найближчим часом.

У заяві Кремля йдеться, що Путін підтвердив готовність до діалогу з Україною, але за умови виконання всіх російських вимог: це нейтральний та без'ядерний статус України, демілітаризація, денацифікація, визнання окупованого Криму та суверенітету так званих «ДНР» та «ЛНР».

Вже відбулося кілька етапів переговорів української та російської делегацій щодо кроків щодо досягнення миру. Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк повідомив, що за підсумками перших переговорів було визначено перелік тем . Під час другого раунду про потрібні Україні результати сторони не домовилися, однак дійшли спільного рішення щодо організації гуманітарних коридорів.

При цьому 5 березня окупанти порушили домовленості про гуманітарний коридор у Волновасі та Маріуполі, продовживши обстріл по житловій інфраструктурі.

Що у Миколаєві?

У Миколаєві окупанти обстріляли військову інфраструктуру та житлові будинки . На Центральному проспекті українські захисники вели бій з окупантами і не допустили їх подальшого наступу на місто. Після цього російські підрозділи вирушили з Криму у бік Миколаєва і місто зайняло оборону.

1 березня окупанти спробували пройти вглиб Миколаївської області у напрямку до міста Кропивницький, проте українські захисники ліквідували величезну колону їхньої техніки. Російські війська спробували пройти через Снігурівку, Баштанку та навколишні села, але там жителі без зброї, з підручними засобами та коктейлями Молотова розбивали колони загарбника.

2 березня в районі Балівного Миколаївської області було зафіксовано висадження російського десанту . Мер Олександр Сенкевич повідомив, що військові сили РФ обходять Миколаїв і намагаються затиснути його в кільце, проте основна маса техніки пройшла повз .

Також 2 березня окупанти атакували Вознесенськ. Напад був відбитий. Однак довелося підірвати міст, що з'єднує мікрорайон Болгарка із центром міста. Російські загарбники розбіглися дворами житлових будинків у приватному секторі мікрорайону Вознесенська Болгарка та розмістили там свою техніку. Жителів Болгарки евакуювали до Вознесенська.

Вранці 5 березня окупанти обстріляли Радсад із «Градів», а ввечері вдарили по Миколаєву із «Смерчів». Мер Олександр Сенкевич розповів про втрати: за вчора у Миколаєві поранених серед військових – 14 людей. Громадянських – 16. Загинуло 2 військових та 1 цивільний.

Рано-вранці 7 березня росіяни обстріляли житлові будинки в Миколаєві.

View full version