Миколаївський хлібозавод на межі закриття — майже 300 працівників можуть лишитися без роботи

Миколаївський хлібозавод №1 може зачинитися через те, що тендер на виготовлення хліба для містян за програмою ООН віддали «Київхлібу».

Про це повідомляється на офіційній Facebook-сторінці миколаївського підприємства.

«Миколаївський хлібозавод на межі виживання, а його співробітники поповнять ряди безробітних у Миколаєві. З впровадженням в Україні воєнного стану, та у зв'язку з окупацією окремих територій Миколаївської та Херсонської областей обсяги виробництва на підприємстві суттєво зменшились, а виробничі потужності не були залучені повною мірою, що унеможливило забезпечити роботою більшість працівників», — йдеться в повідомленні.

Однак, завдяки програмі ООН World Food Programme, через яку миколаївці отримували безкоштовний хліб, заводу вдалося стабілізувати ситуацію, адже програма забезпечила роботою працівників підприємства.

Відзначається, що з квітня по вересень підприємство випікало до 30 тисяч хлібин цілодобово. Це дозволяло працювати стабільно, залишити працівників на робочих місцях, платити людям заробітну плату, податки.

Роздача хліба за програмою ООН

Однак 10 вересня 2022 року пройшов тендер, про який, як стверджують на підприємстві, через незрозумілі причини Миколаївський хлібзавод №1 не повідомили.

«А коли стало відомо про тендер, то на жаль на платформі зареєстрували, але взяти участь в тендері не дозволили. Тендер виграв «Київхліб», що безумовно несе непоправні наслідки. А саме: 287 робітників підприємства на час війни змушені будуть залишитися без роботи, та стануть соціально незахищеними, а Миколаївський хлібозавод буде зупинено, бо випікати мізерну кількість продукції стане не рентабельно», — йдеться у заяві.

Працівники підприємства звернулися до місцевої влади з проханням допомогти та не допустити закриття єдиного потужного хлібного підприємства області, не залишити пекарів без роботи, а жителів Миколаївщини без їхньої продукції.

«На жаль ми той регіон з якого понад 60 відсотків населення виїхали, села зруйновані, а тепер у нас забирають останнє — роботу. Віримо, що нас почують і допоможуть. Разом до перемоги! Слава Україні!», — відзначають на заводі.

У коментарях кілька сотень містян підтримали підприємство та обурилися ситуації.

«Ми за те щоб хлібозавод в нашому місті залишився. У них дуже смачний хліб і великий асортимент. Не залишайте людей без роботи», — зокрема написала Тетяна Іванченко.

«Складається враження, що місто руйнують навмисно! Як можна в такий складний час залишати людей без роботи, без надії, без засобів існування! Місто та люди потерпають від щоденних обстрілів так тепер ще втрачають робочі місця бо комусь в Києві мало грошенят!», — відзначила Ірина Кузнєцова.

«Як можна знищувати підприємство, яке стабільно працювало і таке необхідне нашому регіону? Підприємство, яке дає роботу майже трьом сотням людей, які мають сім'ї і в цей складний час, скоріш за все, були їх годувальниками? Підприємство, яке випікало найсмачніший і найякісніший хліб (з вівторка хліб не втратив своїх якостей, тоді, як хліб, куплений в супермаркеті, запліснявів на третій день)?! Яка буде ціна того хліба з Києва, враховуючи доставку? Скільки часу потрібно, щоб довезти його до Миколаєва і яка буде його якість? Питань більше, ніж відповідей... Нас цілком влаштовує наш миколаївський хліб, нашого хлібзаводу №1. Збережіть таке необхідне всім підприємство!», — додала Віра Савчук.

Разом з тим на ситуацію відреагував депутат Миколаївської міськради, голова бюджетної комісії Федір Панченко. Він пообіцяв, що міська влада втрутиться та з’ясує обставини проведення тендеру та спробує допомогти підприємству. Однак, відзначив депутат, якщо з’ясується, що ситуація склалася через недбальство або навмисні дії керівництва заводу, то перед правоохоронцями відповідати доведеться вже директору.

«Ситуація , що склалася, мені також здається дивною. Але після первинного вивчення питання, мені здається, що керівництво заводу трохи бреше про обставини своєї діяльності. А звалити вирішило на місцеву владу. Ну що ж. Абсолютно згоден, що допускати скорочення робочих місць в Миколаєві не можна. Тому не дивлячись на те, що тендер проводить ООН, а місцева влада до нього відношення не має. І ті хто пише , що це замутив Сєнкевич та Кім — ідіоти . Нам доведеться спробувати втрутитися у це питання. Але якщо виявиться, що така ситуація склалася через недбальство, або навмисні дії самого керівництва заводу, то перед правоохоронцями відповідати доведеться вже директору», — написав Федір Панченко.

Раніше повідомлялося, що у Миколаєві тимчасово припинили роздачу хліба. Зазначається, що це пов’язано з процедурою перепідписання угод між WFP (World Food Programme) від ООН та хлібозаводами по всій Україні.

View full version