Чилову Косу на узбережжі Тилігульського лиману обнесли парканом: у Коблівській сільській раді про будівництво не знали та дозволів не узгоджували

В Миколаївській області жителі Коблівської громади обурилися будівництвом паркану на  території регіонального ландшафтного парку «Тилігульський».  Місцева влада вже перевіряє законність загорожі.

У соціальній мережі Facebook опублікували інформація про те, що директор регіонального ландшафтного парку «Тилігульський» Олександр Дьяченко незаконно побудував паркан на Чиловій косі біля села Українка.

Місцеві мешканці виступили проти, адже паркан перекриває доступ до лиману. Крім того, люди побоюються, що територію парку хочуть віддати у приватні руки.

— І від кого ви загородился? Від людей? Я народилась і виросла на цій косі, весь час туди приїздили люди відпочивати і сільські і приїжджі, незважаючи на це там гніздилися цілі табуни птахів, качки- скрекоти виводили каченят у болоті. Люди випасали своїх корівок, всім вистачало місця, всі нормально співіснували. А тепер?, — пише Ольга Чумак.

— Як пляж привести в порядок в Коблеве, то не можна а грейдером по косі запросто...власником землі є Коблівська сільська рада і тому будь-які дії треба з нею погоджувати, — вважає Олександр Долінський.

У Коблівській сільській раді запевнили, що про будівництво не знали. Наразі сільська рада направила лист до керівництва парку з проханням підтвердити законність будівництва паркану.

— З приводу паркану на території лиману направили листа до ландшафтного парку з метою отримання роз'яснень. На адресу сільської ради не надходило жодних заяв ні на роботи, ні на будівництво. Узгоджень не просили. Тому інформацією будемо володіти після їхньої відповіді, — зазначила секретар Коблівської сільської ради Світлана Талоха.

В свою чергу директор парку Олександр Дьяченко запевнив, що нічого протизаконного не відбувається.

— Прошу всіх мешканців громади не переживати з приводу встановлення паркану на території РЛП Тилігульський, доступ на коси та до води буде. Будуватися чи передаватись у приватні руки територія парку не буде. Це зроблено для розвитку та збереження природо-заповідного фонду України, — написав він під постом у Facebook з обуреннями місцевих жителів.

У червні 2021 року повідомлялось, що Ландшафтний регіональний парк «Тилігульський» хочуть обнести дерев'яним парканом та встановити на вході касовий апарат на вході.

Нагадаємо, що регіональний ландшафтний парк «Тилигульський» з 25 грудня 2021 рогу без відповідного конкурсу очолив депутат Миколаївської районної ради від «Слуги народу» Олександр Дьяченко.

Раніше повідомлялося, що виконувач обов'язків директора регіонального ландшафтного парку «Тилигульський» Олег Деркач заявив, що Коблевська сільрада не погоджує межі парку, оскільки має свої плани на цю територію.

View full version