Росія ризикує війною з НАТО в Чорному морі через перехоплення кораблів, — ексадмірал Ставрідіс

Росія ризикує розпалити пряму війну з НАТО, перехоплюючи кораблі в міжнародних водах та намагаючись нав'язати Україні економічний контроль.

Про це заявив адмірал США у відставці, колишній Верховний головнокомандувач збройних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс в інтерв'ю виданню Politico.

За його словами, ескалація на морі, включно з висадкою росіян на судно Sukru Okan, може змусити партнерів України втрутитись, щоб запобігти руйнуванню української економіки.

«‎Дії Росії в міжнародних водах Чорного моря створюють реальний ризик ескалації цього до війни на морі між НАТО і Російською Федерацією. Альянс не збирається надавати Україні всю зброю та гроші, лише щоб спостерігати, як Росія душить їхню економіку незаконною блокадою»‎— сказав він.

Джеймс Ставрідіс назвав російську тактику щодо Sukru Okan рівнозначною піратству»‎, оскільки Кремль докладає більше зусиль, щоб підірвати торгівлю між Україною та рештою Європи.

«‎Якщо Росія почне захоплювати судна або намагатиметься їх відлякати, я думаю, ймовірно, НАТО відповість підтримкою гуманітарного коридору для судноплавства»‎, — сказав ексадмірал.

За його словами, Альянс міг би захищати судна, які прямують до українського порту «‎Одеса»‎ та з нього «‎з бойовими літаками НАТО над головою та, можливо, військовими кораблями НАТО в супроводі»‎.

Також Джеймс Ставрідіс заявив, що підтримка з боку членів НАТО, які мають вихід до Чорного моря означатиме, що «‎російський Чорноморський флот буде перевершений у військовому плані»‎.

Раніше речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявив про відкриття реєстрації на прохід тимчасовими коридорами для торговельних суден у Чорному морі.

Нагадаємо, що 17 липня влада РФ вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, після цього російські війська почали практично щодня обстрілювати портову інфраструктуру в Україні, яку використовували під час «зернової угоди».

Лише за 9 днів обстрілів Росія знищила 180 тисяч тонн зернових культур, 26 обʼєктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. 

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що майже щоденні російські обстріли портової інфраструктури України не можуть впливати на «зернову угоду».

Президент Володимир Зеленський заявив, що російські кораблі можуть бути знищені до кінця війни у разі, якщо Кремль вирішить і надалі атакувати порти в Миколаєві та Одесі.

View full version