У Миколаєві в річницю війни біля зруйнованої російською ракетою гімназії презентували поштову марку «ПТН ПНХ»

24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України в Миколаєві відбулось спецпогашення марки «ПТН ПНХ» та поштового конверту «Перший день» з оригінальною назвою «ПТН ПНХ». Церемонія відбулась біля Першої української гімназії імені Миколи Аркаса (зараз ліцей імені Миколи Аркаса), будівля якої постраждала від російської ракети у листопаді 2022 року, повідомляє кореспондент «НикВести».

Для участі у церемонії біли запрошені в.о. директора ліцею Любов Патлата, а також заступник директора Кораблебудівного інституту НУК імені адмірала Макарова Олексій Ястреба та студенти вузів, які наразі проходять службу у ЗСУ.

— Сьогодні ми випускаємо черговий випуск військових марок. Цього разу вона присвячена річниці вторгнення в нашу державу, вона називається «ПТН ПНХ». На зображенні можна побачити черговий витвір відомого британського художника Banksy, який намалював цей малюнок в місті Бородянка Київської області. На ньому зображені два дзюдоїсти. Загальний тираж — 250 листів або 1,5 мільйона штук. Цей випуск є благодійним. Кошти від продажу будуть направлені на поновлення закладів освіти. Ми невипадково обрали саме цей об’єкт. Дуже значні руйнування, стара будівля, заклад освіти. На жаль. Але спільними зусиллями ми все поновимо та відбудуємо, - сказав директор Миколаївської філії «Укрпошти» Єгор Косоруков.

Єгор Косоруков пояснив, чому для зображення на марці було обрано саме цей малюнок.

— Ми можемо провести певні порівняння з дзюдоїстами. Ми знаємо, хто на нас напав, який вид спорту він обрав колись. Та ми бачимо на цьому малюнку, що дзюдоїст ще дитя перемагає вже мабуть професійного дзюдоїста, що і робить зараз Україна з Російською Федерацією, - зазначив Єгор Косоруков.

Керівниця ліцею імені Миколи Аркаса Любов Патлата, спілкуючись з журналістами, висловила надію, що Україна зможе якомога скоріше відновити заклади освіти, які постраждала через російську агресію, щоб діти змогли повернутися до своїх навчальних закладів.

— Першочергове завдання для розбудови нашої України, щоб у нас були діти освічені та поверталися уже скоріше до своїх навчальних закладів, - сказала Любов Патлата.

Вона розповіла, що будівля школи двічі постраждала від обстрілів. Спочатку вибуховою хвилею там повибивало вікна, а уже в ніч на 1 листопада 2022 року у будівлю влучила ракета, в результаті чого було зруйновано фасад.

— Наш заклад так постраждав вдруге. Перший приліт у нас був з вулиці Нікольської, тоді ми залишились без вікон, ми їх позакривали силами волонтерів, управління освіти та нашого міського голови. А в ніч з 31 жовтня на 1 листопада сюди прямим попаданням влучила ракета, і ви вже бачите руйнування, з якими, на превеликий жаль, до сих пір ми не можемо зробити. Управління освіти проводило нам технічну експертизу. Так як будівля належить до пам’яток місцевого значення, то ми не можемо самі нічого прораховувати, бо не маємо права щось робити самостійно. Управління прораховувало., - розказала Любов Патлата.

Тираж поштової марки складає 1,5 мільйона штук, ціна однієї марки «ПТН ПНХ» - 30 гривень, з них 23 номінал марки, а 7 гривень — це кошти, які підуть на відновлення шкіл, університетів, технікумів. Для погашення маркованого аркуша був спеціально випущений конверт «Перший день», формату С6. Загальний тираж конверта першого дня складає 50 тисяч екземплярів. На художньому конверті зображено руїни міста Бородянка. У лівій частині конверта наведено напис «перший день» українською та французькою мовами. На зворотній стороні конверта надрукована коротка історична справка про створення поштової марки. Спецпогашення марок відбулось спеціальним штемпелем «першого дня» «ПТН ПНХ». За традицією, один екземпляр було передано до краєзнавчого музею Миколаєва.

Фоторепортаж

Фото: Аліна Квітко

View full version