«Це схоже на дитячу гру»: що стоїть за масовим отруєнням школярів?

У травні сталося кілька випадків масового отруєння дітей в українських школах через розпилення невідомої речовини. Спочатку отруїлися школярі у Черкасах, потім в Миколаєві та Харкові. Це збурило суспільство, адже невідомо, що стало причиною та чи є зв'язок між цими отруєннями.

BBC News Україна з'ясувала, чи відомі вже результати розслідувань цих випадків і які є версії отруєння.

Черкаси

В Черкасах 8 травня масово отруїлися учні школи №8. Тоді госпіталізували 55 дітей та 4 дорослих.

Мама першокласника Алла Копійка в розмові з BBC News Україна каже, що її син не постраждав, хоча теж був на лінійці, де діти непритомніли.

Коли вона дізналася про отруєння, запанікувала. Жодних версій батькам ніхто досі не озвучив.

— Все те, що по телебаченню, все те й нам казали, - повідомила жінка.

Батьки обурюються, що досі немає офіційної інформації з приводу того, чим отруїлися діти, хоча мали вже провести експертизи.

Місцева жителька Вікторія розповіла, що чула багато версій отруєння дітей у школі.

— Найбільш правдивою здається та, що це зробили діти, старшокласники. Незрозуміло лише з якою мотивацією — «Синій кит», чи просто вирішили нашкодити, зірвати заходи або навчання, - каже жінка.

За її словами, схоже на те, що черкаські школярі експериментували, а діти з інших міст побачили, що це діє, та вирішили перейняти естафету.

Миколаїв

21 травня в школі №6 Миколаєва невідомою речовиною отруїлися 36 школярів. Діти один за одним зверталися до вчителів зі скаргами на погане самопочуття, вони кашляли, в горлі дерло, мали почервонілі очі.

Школярі звернулися по допомогу до лікарів з ознаками отруєння, попередньо - газом, їх госпіталізували.

— Я дуже занепокоїлася, коли мій Олег повідомив, що сталося. В нього болів живіт, відчував слабкість, дратував кашель. Я відпросилася з роботи, прибігла до лікарні. Тут мені повідомили, що з Олежкою все гаразд, але необхідно, щоб він побув під медичним наглядом, - розповідає мама семикласника Олена.

Діти пробули в лікарні близько доби.

— Дуже великий резонанс мало те, що двоє були в реанімації. Але це був профілактичний захід. На щастя, стан абсолютно всіх нормалізувався і школярів батьки забрали додому, - розповідає прес-секретар управління охорони здоров'я в Миколаївській області Юрій Багрянцев.

При цьому він припускає, «хтось міг просто розпилити газ із балончика».

— А та паніка, що піднялась, має чисто психологічну причину, - вважає пан Багрянцев.

Харків

22 травня, в школі №3 у Харкові розпилили невідому речовину, в результаті 26 учнів госпіталізували. Серед симптомів - слабкість та утруднене дихання, а також бліда шкіра.

В самій школі вважають, що розпилення невідомого газу було дитячим бешкетом.


11-класник Едуард певен: газ розпилив хтось зі своїх. У школі є охорона, тому чужій людині потрапити дуже важко.

— Якісь малолітки надивляться телевізора або в інтернеті побачать щось таке, і собі роблять. Вони - діти і думають, що нічого їм за це не буде. Вони так розважаються. Старші вже думають головою і перед екзаменами їм це робити не вигідно, - вважає хлопець.

Слова учнів про сувору охорону підтвердила і директорка школи Валентина Косміна. За її словами, ніхто сторонній не міг зайти до школи, але власну версію того, що сталося, вона не назвала.

Що кажуть правоохоронці?

У всіх трьох випадках відкрили кримінальні справи. У Черкасах - за статтею про «порушення санітарних норм», в Миколаєві та Харкові - про «хуліганство».

В рамках розслідувань цих проваджень призначені експертизи та дослідження. Перевіряли повітря, грунт та воду.

Експерти дослідили приміщення шкіл та прилеглі території.

В Черкасах відібрали аналізи з місця подій та відправили в різні лабораторії.

Заступник начальника відділу обласної прокуратури Вікторія Дидич каже, що аналізи проводять в тому числі київські установи та одна з німецьких клінік.

— Висновки на адресу прокуратури досі не надійшли, - каже вона.

Скільки часу потрібно для отримання результату, у прокуратурі не розголошують. Кажуть, що чекають їх "найближчим часом".

Щодо версій - це таємниця слідства. Проте Вікторія Дидич підтвердила, що однією з тих, які відпрацьовують, є наслідок гри «Синій кит». Це так звана «група смерті» в соцмережах, де дітям та молоді дають «завдання», які призводять до самогубства.

Речник ГУ ДСНС в Миколаївській області Іляна Пацюк каже, що дослідження отруйних речовин не виявили. При цьому вона висловлює думку, що це могла бути «гра» зі сльозогінним, чи ще якимось балончиком для самооборони.

У Харкові правоохоронці кажуть, що теракт виключають. А рятувальники підкреслюють, що отрута схожа на перцевий газ.

Натомість вчителі та діти впевнені, що це не був перцевий балончик.

— Не можу сказати, що був якийсь сильний запах. У дітей був кашель та дерло у горлі. Очі ні в кого не сльозилися, але почувалися недобре, - розповіла директор школи Валентина Косміна.

В прокуратурі та самій школі певні, що "газова атака" була просто дитячою забавкою.

— Ми думаємо - звичайне хуліганство. З пояснень дітей стане усе зрозуміло, - заявив заступник керівника Харківської місцевої прокуратури Сергій Колесник.

Закликав освітян до роз'яснювальної роботи з дітьми прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який під час першого масового отруєння в Черкасах відразу виїхав на місце події.

— Почастішали випадки, коли у школах діти розпилюють сльозогінний газ з балончиків. Нацполіція з СБУ спільно працюють, щоб вивчити, чи є зв'язок між цими випадками, чи це вже пішла така хвиля, - сказав Гройсман на засіданні уряду 23 травня.

BBC News Україна звернулася до СБУ з цього питання, однак там відповіли, що цією справою спецслужба не займається.

Розслідування повністю ведуть місцеві управління поліції під процесуальним керівництвом прокуратури.

Всі результати експертиз надходять саме до правоохоронців, запевнили в ДСНС. Розголошувати їх не можна - таємниця слідства.

Проте вже зараз зрозуміло, що і рятувальники, і правоохоронці схиляються до версії такої собі "дитячої гри", до якої вдалися школярі.

«Це може бути гра чи прикол»

В Міністерстві освіти кажуть, що ситуація в Черкасах, а також Харкові та Миколаєві відрізняється.

— Ми не пов'язуємо ці випадки, вони різні. Найзагадковіший у Черкасах, ми і далі не знаємо, що там сталося, - каже замміністра освіти Павло Хобзей в коментарі BBC News Україна.

А от що стосується Харкова та Миколаєва - це може бути «така гра чи прикол», пов'язана з розпиленням газового балончика.

За його словами, є відповідні програми посилення безпеки в школах.

— Але коли учасниками цих процесів є учні школи, то це не убезпечить від ситуацій, - каже він.

Тому, додає чиновник, варто говорити про роз'яснення дітям про відповідальність та наслідки таких дій.

BBC Україна

View full version