Бюджетна «дисципліна» у Миколаївській області

Експерти громадської організації «Миколаївщина – надійний партнер» проаналізували виконання місцевих бюджетів: Первомайська, Вознесенська та Южноукраїнська, за результатами роботи у І півріччі поточного року, на основі інформації отриманої від органів місцевого самоврядування.

Реформа децентралізації, яка розпочалася декілька років тому дала можливість територіальним громадам відчути власну спроможність та самостійно вирішувати актуальні питання. В першу чергу зросла кількість фінансових ресурсів, які акумулюються на місцевому рівні. Враховуючи, що тривалий час місцеві бюджети були, м’яко кажучи, скромними, і в основному зосереджували у собі видатки по захищеним статтям, то з впровадженням фінансової децентралізації можливості зросли. Але часто вміння організувати процеси, які є обов’язковими відповідно до законодавства не є на достатньому рівні, що призводить до ситуації з невиконанням бюджету і  відповідно не реалізуються важливі проекти для громади.

Вознесенськ

Загальний бюджет міста на 2018 рік складає понад 446 мільйонів гривень, з яких 394  мільйони заплановано на видатки по загальному фонду і майже 52 мільйони по спеціальному фонду. На І півріччя бюджетом заплановані видатки на суму понад 263 мільйони. По загальному фонду заплановано видатків на понад 228 мільйонів, по спеціальному фонду – понад 35, 5 мільйона гривень.

Для реалізації заходів з розвитку територіальної громади у місті створені 9 головних розпорядників коштів, на яких покладені завдання у галузях соціально-гуманітарної політики та житлово-комунального господарства. 

Загалом можна прослідкувати декілька тенденцій виконання бюджету міста Вознесенськ, всі головні розпорядники мають високі показники по загальному фонду, кожен понад 90%, з якого в основному сплачуються заробітні плати робітникам та комунальні платежі. У ситуації з виконанням бюджету по спеціальному фонду значні проблеми можна спостерігати в управлінні житлово-комунального господарства та капітального будівництва – лише 14,04% та управлінні соціального захисту населення –  13,87%, також деякі проблеми спостерігаються в управлінні освіти, виконання на рівні 70%.

Виконання бюджету по спеціальному фонду складає лише 19,21% і є найменшим з міст обласного значення у Миколаївській області.

Дані показники можуть свідчити про не якісне планування видатків та помісячного бюджетного розпису. Враховуючи, що дані показники визначені за результатами І півріччя, тому вони не є критичними, але однозначно дають розуміння у яких галузях можна очікувати не реалізацію проектів у 2018 році.

Южноукраїнськ 

У 2018 році загальний бюджет міста Южноукраїнськ складає майже 476 мільйонів гривень, з яких понад 423 мільйони по загальному фонду і понад 52 мільйони по спеціальному фонду. На І півріччя бюджетом заплановані видатки на суму майже 262,5 мільйони, по загальному фонду заплановано видатків на понад 228 мільйонів, по спеціальному фонду – 34,2 мільйони. У місті створено 9 головних розпорядників коштів, які відповідальні за реалізації муніципальної політики та виконання бюджету.

Розглянувши основні показники виконання бюджету у місті Южноукраїнськ можна визначити, що відсоток виконання бюджету по загальному фонду є традиційно високим, понад 90%, лише за винятком  управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин і департаменту інфраструктури міського господарства.

У ситуації з виконанням бюджету по спеціальному фонду ситуація є гіршою, загальний відсоток виконання складає 55,3%, при чому найнижчі показники за результатами 6 місяців у управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин – 10,7%, департаменту інфраструктури міського господарства – 40,1%, служби у справах дітей – 28% та управління з питань надзвичайних ситуацій – 52,9%.

Первомайськ

У 2018 році бюджет міста Первомайськ складає понад 611 мільйонів гривень, з яких 589 мільйонів кошти по загальному фонду, а 22 мільйони кошти по спеціальному. На І півріччя бюджетом заплановані видатки на суму майже 351,6 мільйона гривень по загальному фонду.

Оскільки виконавчим комітетом Первомайської міської ради не була надана інформація по плану видатків на І півріччя по спеціальному фонду, тому розглянемо тільки показники по загальному фонду бюджету.

До речі, у місті існують лише 7 головних розпорядників коштів, хоча населення міста є більшим ніж Вознесенська та Южноукраїнська, у яких створено по 9 головних розпорядників коштів.

Загалом відсоток виконання бюджету по загальному фонду у місті Первомайськ є традиційно високим, але на жаль без урахування інформації по спеціальному фонду не можливо повноцінно визначити реальний відсоток виконання бюджету та загальну ситуацію з реалізації проектів розвитку.

Висновки

Якщо прослідкувати загальні тенденції, то можна зробити висновок, що загалом виконання бюджету по загальному фонду у всіх розглянутих містах є достатньо високим. Від майже 90% у Южноукраїнську до 96,73% у Вознесенську.

Ситуація по спеціальному фонду є набагато гіршою, враховуючи що у Первомайську взагалі не має плану на І півріччя, а у Вознесенську цей показник складає лише трохи більше 19%. Порівняно з Вознесенськом ситуація краща в Южноукраїнську, показник складає 55,3%, але і це не є тим показником, на який потрібно орієнтуватися іншим містам.

Безперечно це лише результат за 6 місяців роботи і у виконавчих органів міських рад є ще час для того, щоб покращити ситуацію. При цьому, враховуючи тенденції та результати 2016-2017 років, можна зробити припущення, що і у цьому році значні фінансові ресурси не будуть використані на благо та розвиток громад.

Цікавим до речі є той факт, що жодне з наведених міст у 2018 році, маючи значні вільні фінансові ресурси не розміщувало кошти на депозитних рахунках, що дало б можливість збільшити фінансовий ресурс, який можна було б направити на соціальні програми та інфраструктурні проекти, що здатні покращити рівень життя у місті.

Олег Соколик, голова ГО «Миколаївщина – надійний партнер»

View full version