Сьогодні відбувся черговий раунд битви за Суднобудівний завод «Океан»

За моєю скаргою Тимчасова спеціальна комісія ВРУ з питань захисту прав інвесторів розглянула ситуацію з незаконним арештом “Океану” і його наслідки. Депутати на засідання запросили ліквідатора Ірину Сербін. Також прийшов Ігор Ігнатов, який всюди позиціонує себе як представника “ображеного” акціонера та інвестора, у якого “вкрали завод”.

Я надав депутатській комісії низку документів, які свідчать про правомірність отримання у власність цього активу у грудні 2018 року. 

Також у своєму виступі я наголосив, що головним здобутком команди “Океану” за 2019 рік вважаю створення професійного трудового колективу із понад семисот осіб та реалізацію програми “Корабел – повертайся додому”. Найбільш боляче для мене – люди повірили і дійсно почали повертатися на “Океан” із закордонних верфей. А тепер, через заблоковану арештом роботу, змушені знову покидати Україну.

Друге, на чому я акцентував увагу – це створення за один лише рік гарного ділового іміджу “Океану” та отримання іноземних суднобудівних контрактів. Вперше за вісім років завод повернувся до своєї основної діяльності – суднобудування. Попри арешти, пандемії та всі інші перепони у квітні 2020 року іноземний замовник отримав дві новозбудовані на “Океані” сучасні баржі. Але як це не гірко, п’ять іноземних замовників відмовилися від раніше погоджених контрактів, що вже завдало збитків заводу та державі на 65 млн грн і призвело до ненадходження іноземних інвестицій на суму понад 218 млн грн.

І саме болюче – тільки-но розпочавши суднобудування, український завод блокується і знищується руками українських правоохоронців на замовлення колишнього власника – російського олігарха Ігоря Юсуфова, через його емісара – Ігоря Ігнатова.

Мною подано пропозиції депутатам ВРУ заслухати доповіді прокурорів по цій справі, а також виступити із законодавчими ініціативами по удосконаленню КПК України в частині заборони арештів виробничих потужностей діючих підприємств, запровадження реального контролю за обґрунтованістю подань, та персональної відповідальності за блокування роботи стратегічних підприємств.

Від так званого представника “ображеного” акціонера та псевдо-інвесторів Ігнатова І.В. не прозвучало нічого нового, крім юридичних нісенітниць, які ще у 2016 році були спростовані господарськими судами України усіх ланок.

Ліквідатор Ірина Сербін, як завжди коректно та професійно, пояснила особливості процедури банкрутства, визначений Законом механізм формування ціни на аукціоні, відповіла на питання членів ТСК та хамовиті викрики “представника ображеного акціонера”.

За наслідками сьогоднішнього засідання члени ТСК вирішили звернутися з відповідними запитами до правоохоронних органів щодо ситуації навколо іноземного втручання, заслухати доповіді прокурорів та дослідити додаткові документи, надані учасниками засідання.

Щиро вдячний членам ТСК за час та сили, витрачені на дослідження нашого кейсу, щиру зацікавленість та бажання у рамках закону з’ясувати обставини рейдерської атаки на завод та забезпечити подальшу можливість відродитися нашому підприємству.

Василь Капацина, акціонер заводу "Океан"

View full version