Миколаїв — місто бар'єрів

На сьогоднішній день Миколаїв важко назвати комфортним містом для маломобільних верств населення. Ями на дорогах, відсутність пандусів в державних установах та непристосований громадський транспорт — ось з чим щоденно зіштовхуються миколаївці з інвалідністю. Станом на початок 2021 року в Миколаєві проживає 25 тисяч 608 осіб з інвалідністю, з яких 544 — з порушенням опорно-рухово апарату. Це той невеликий відсоток містян, які щоденно долають бар'єри нашого міста — бар'єри в закладах соціальної, харчової, освітньої, житлової та ще багатьох сфер.

НикВести з'ясували, наскільки Миколаїв адаптоване для людей з обмеженими фізичними можливостями місто та які перспективи в цьому напрямку чекають на місто в майбутньому. 

Миколаїв 9 серед 10 міст України за доступністю 

За даними рейтингу доступності українських міст «Тостер» відсоток доступності Миколаєва для осіб з інвалідністю склав 6,17%. Таким чином Миколаїв зайняв 9 місце в рейтингу з доступності міського середовища для людей з інвалідністю серед десяти міст України.

«Херсон помінявся місцями з Миколаєвом і впевнено зайняв останню сходинку. Відсотки можуть дещо вводити в оману, адже від сьомої позиції місто відділяє менше 1%. Проте є фактор, що цілісніше показує картину: Херсон вісім разів займав останнє місце в різних категоріях (доступність перехресть та переходів, ЦНАПу, велодоріжки тощо). Частіше, ніж будь-яке інший претендент», - кажуть експерти.

Миколаїв, зокрема, зайняв останнє місце в категорії «Транспорт» з результатом в 1,61% та розділив п'яте місце з Тернополем в категорії «Аптеки» з результатом менше 11%. При цьому в категорії «Велодоріжки» експерти віднесли Миколаїв, Кам'янець-Подільський та Херсон до групи «заради сміху», оскільки в цих містах велодоріжок немає взагалі, або їх так мало, що це важко назвати хоча б маршрутом. 

Цікаво, що і в категорії «Центр надання адміністративних послуг» Херсон і Миколаїв зайняли останнє місце з результатом в 0%. У категорії доступності продуктових магазинів та супермаркетів Миколаїв розташувався у середині разом із Тернополем, Полтавою і Вінницею. 

Також експерти прокоментували, наскільки відділи поліції Миколаєва пристосовані для маломобільних верств населення: «Найдоступніший центральний відділ поліції знаходиться у Кам'янець-Подільському — 6 із 20 балів. Найближчі переслідувачі – Вінниця та Миколаїв — набрали цілий бал. Потужно». 

Заводський відділ поліції

Що в Миколаєві з пандусами і з'їздами? 

Протягом 2020 року в Миколаєві реконструювали чимало скверів і, що найголовніше, в кожному з них облаштували пандуси та встановили тактильну плитку. Проте чи може це говорити нам про доступність у пересуванні по місту для людей з інвалідністью — залишається питанням. Сьогодні виконану підрядниками роботу можна з легкістью поставити під сумнів, каже депутат Миколаївської міської ради, блогер з інвалідністю Юрій Степанець. Він наголошує: кожен підрядник має на собі відчути якість виконаної роботи, а для цього треба небагато — взяти візок і особисто спробувати, наскільки реально користуватися облаштованими з’їздами.

«Коли підрядник щось робить — будь люб'язний, візьми в прокат візок, сядь в нього, проїдь і спробуй, зручно це чи ні. Візьми дитину з візком і проїдь, зручно це чи ні. Тоді ми будемо розуміти, так це чи не так. В нас як роблять, в нас заклали, наприклад, в бюджет шматочок тротуару на цю вулицю, зробили з'їзд, а з іншого боку не зробили, і це аварійна ситуація — людина розраховує, що тут я заїхав, а на іншій стороні дороги виявляється бордюр, і ти на трасі. Куди? Вліво, вправо? Це дуже небезпечно. Тому якщо вже при ремонті враховувати ці моменти, то, будьте ласкаві, зробіть хоча б з'їзд з одного боку і з іншого», - говорить Юрій Степанець.

Юрій Степанець

Крім цього не варто забувати про облаштування для маломобільних верств населення громадських та житлових будівель, а також суспільного простору. На жаль, на сьогоднішній день особи з інвалідністю не мають змогли потрапити в кожну лікарню, школу, розважальний заклад або житловий будинок в Миколаєві, оскільки пандуси там або відсутні, або знаходяться в непридатному для використання стані.

Більшість з'їздів на пішохідних переходах та пандусів в Миколаєві сьогодні не відповідають Державним будівельним нормам — збудовані без витриманого нахилу та поручнів.

Сьогодні в ДБН прописані наступні норми будівництва пандусів:

  • Зовнішні (знаходяться на вулиці) — безпечний нахил не має перевищувати 8%;
  • Внутрішні (знаходяться всередині будівель) — безпечний нахил не має перевищувати 10-12%.

Максимальна висота кожного підйому не повинна складати більше 0,8 м, а глибина горизонтальних площадок — не менше 1,5 м. Що стосується ширини пандуса, то при однобічному русі — це 1,2 м, при двобічному — 1,8 м.

Тут варто згадати слова блогера з інвалідністю, який завітавши всього на декілька днів до Миколаєва, встигнув відчути на собі, наскільки місто не пристосоване для людей з інвалідністю. Тоді блогер прокоментував щойно реконструйований перехід в центрі міста, зазначивши, що це «жлобство, яке не пізно виправити». Він розповів, що пониження повинно повинно бути по всій ширині переходу, а також розташовуватися перпендикулярно його напрямку.

«Ж — жлобство, яке не пізно виправити. Це відреставрований перехід на вулиці Соборній. Тут до сих пір не знають, що пониження повинно бути по ширині всього переходу, тактильна плитка також уздовж всього переходу, а не відірваний шматок. І що дуже важливо: вона повинна бути чітко перпендикулярна напрямку переходу. На інших переходах рік тому також заощадили: зробили замість зниження на дві сторони - одне зниження між ними. Обіцяли до Дня міста виправити, а залишили так само», - написав Дмитро Щебетюк.

Дмитро Щебетюк

Транспорт — це про доступність?

Зважаючи на те, що в більшості громадськими перевезеннями в Миколаєві займаються приватні перевізники — транспорт зовсім не пристосований для перевезення містян з особливими потребами. В маршрутних таксі відсутні вбудовані пандуси та спеціально відведені місця для перебування там людей з інвалідністю.

В 2019 році у миколаївців на візку все ж з'явилася змога пересуватися по місту в громадському транспорті. Місто закупило у лізинг 23 нових автобуси, які облаштовані пандусами. Однак, як виявилося, наявність пандусів не гарантує можливість користування ними. Зокрема, миколаєвець Віктор Курганов поскаржився на відсутність ключів від пандусів у водіїв комунального транспорту, через що він був вимушений декілька разів просити допомоги перемістити його до автобусу у перехожих.

«Я не можу зрозуміти, скільки ще можна писати за ці зелені «нові» автобуси. У водія знову немає ключів від пандуса, на прохання пошукати їх в кабіні водія, відповідь: «я нічого не знаю, я на підміні». Кожна поїздка в громадському транспорті — це цирк, театр одного актора. Щоб заїхати в «бюджетний» автобус, мені треба вблагати водія відкрити пандус, а після відмови шукати того, хто допоможе занести мене в автобус на візку загальною вагою 135 кг, привертаючи увагу всієї зупинки і автобуса», - розповів Віктор Курганов.

«Миколаїв — абсолютно не пристосоване місто»

До того ж, депутат Миколаївської міської ради Юрій Степанець наголошує, що Миколаїв — абсолютно не пристосоване для маломобільних груп населення місто. Розповідаючи про бар'єри, з якими він щоденно зіштовхується виходячи з дому, миколаївець жартує, що кожного разу відчуває себе «дівчиною на трасі», оскільки через бордюри не може добратися до пішохідних зон і вимушений прямувати по дорозі.

«Давайте будемо відвертими. Якщо ми будемо рахувати в балах, від 0 до 100, то, напевно, треба буде додати мінус перед цифрою. Місто абсолютно не пристосоване для маломобільних груп населення, починаючи від соціально необхідних закладів — лікарень, той самий департамент соціальні служби і так далі. Можна тільки відчути це на собі. Напевно знаєте, що я людина з гумором. У мене був такий жарт. Напевно, мене можуть звинуватити зараз в сексизмі, але є такий стереотип, коли дівчина не вступила, у неї є варіант піти на трасу — ось так я себе відчуваю, коли доїжджаю до чергового бордюру. Я просто бачу бордюр і розумію, що іншого шляху крім як на трасу в мене просто немає», - розповідає Юрій Степанець.

В 2021 році в Миколаєві планують встановити 20 пандусів

Як бачимо, Миколаїв сьогодні не пристосоване для маломобільних верств населення місто. Тож цікаво, яку роботу в місті виконують для того аби змінити становище. НикВести звернулися до Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради за інформацією, яка робота проводилась у цьому напрямку та скільки пандусів було встановлено в Миколаєві за минулий рік. Там нам повідомили, що в 2020 році в житлових будинках міста облаштували 17 пандусів на загальну суму 651 тисяча гривень та ще 189 пандусів було облаштовано на вулицях міста при проведені ремонтів тротуарів та доріг. У відповідь на запит нам також повідомили, що в поточному році в житлових будинках міста планують встановити 20 пандусів. Однак чи достатньо такої кількості для того, аби найближчим часом стати цілком доступним містом для маломобільних верств населення?

Чудовим прикладом доступного міського середовища для людей з інвалідністю є столиця Польщі — Варшава, яка в 2020 році стала переможцем премії EU Access City Award 2020. Такий конкурс проводиться з 2010 року аби привернути увагу до проблем людей з інвалідністю. У конкурсі беруть участь європейські міста з населенням понад 50 тисяч осіб, а премія присуджується претендентам, які продемонстрували значні і масштабні поліпшення міської інфраструктури для потреб жителів з інвалідністю.

На жаль, сьогодні миколаївці з особливим потребами не мають змоги пересуватися по місту так само безперешкодно як кожен житель міста. Погано облаштовані пониження, транспорт, відсутність достатньої кількості пандусів та невдалі реконструкції вулиць та площ завдають незручностей особам з інвалідністю, які мешкають у Миколаєві.

Залишається сподіватись, що вневдовзі Миколаїв все ж стане доступним містом для усіх його жителів і навіть зможе скласти гідну конкуренцію містам Європи та отримати нагороду EU Access City Award 2020 за доступність міського середовища для людей з інвалідністю.

Юлія Бойченко, НикВести

View full version