У Миколаєві професор одного з вузів пропагує російську мову та культуру

Facebook Сергія Шубіна

Професор Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія» Сергій Шубін на своїй сторінці у Facebook постить заборонену комуністичну символіку та пропагує російську мову та культуру.

Про це повідомляє Суспільне.Миколаїв.

Одна із випускниць Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія» Ольга розповіла, що професор іноді не приходив на пари, мотивуючи це тим, що відзначає російське свято.

Сергій Шубін – доктор наук з державного управління, кандидат політичних наук та завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Миколаївського інституту права Національного університету «Одеська юридична академія».

Днями у коментарях під власним постом на сторінці у Facebook викладач написав: «Не мова, а блювота якась! Чим більше її насильно нав'язують, тим сильнішим є рівень відторгнення від її використання».

У свою чергу, викладач державного українського вишу, зазначає, що він нібито не проти української мови.

— Я не мав на увазі українську мову, просто сказав, питання про мову, коли починають піднімати та нав'язувати, то у цьому сенсі викликає огиду у будь-якої людини. Будь-яка людина може обстоювати свою думку, свою мову, свою культуру. А те, що я назвав цю проблему блювотним, та й слава Богу, — сказав Сергій Шубін.

Сторінка Сергія Шубіна у Facebook заповнена посиланнями на російські паблики та спільноти. На фотографіях викладача заборонена в Україні символіка: георгіївська стрічка, червона зірка, серп та молот. На головній фотографії напис: «Моя рідна мова російська».

За словами директора Миколаївського інституту права «Одеська юридична академія Богдана Фасія, на викладача раніше надходили скарги та проводилося навіть службове розслідування. Також директор вузу називає поведінку Сергія Шубіна неприпустимою.

— Професору було оголошено догану, але звільнити її неможливо, бо до цього скарг на цього професора більше не було. Минув рік, сталася подія, яка неприпустима. Це сталося 4 липня, у неділю. З понеділка ми розпочали нове службове розслідування, доки воно триває, я сподіваюся, що кілька днів і воно закінчиться. Зараз даний професор із нами на зв'язок не виходить, він перебуває у відпустці, тому такі питання також хотів би поставити йому особисто, — наголосив Богдан Фасій.

Мовний омбудсмен Тарас Кремень зазначив, що якщо до його офісу надійде звернення від студентів чи колег професора Сергія Шубіна, то за поясненнями він звертатиметься до навчального закладу та до Міносвіти.

Я сумніваюся, що професор Шубін не усвідомлює, в якій країні він живе. І йому, як учаснику бойових дій, варто зарубати собі на носі, що той, хто розпалює ворожнечу, особливо в мовному питанні , обов'язково доведеться нести за це публічно відповідальність, — додав Тарас Кремень.

Нагадаємо, 8 липня Миколаївська міська рада знову не скасувала рішення №19/4 від 21 серпня 2012 року «Про надання російській мові статусу регіональної у місті Миколаєві». «За» проголосували лише 27 депутатів за 28 необхідних. Проти було 5 депутатів, 14 депутатів вирішили не голосувати.

При цьому у чотирьох областях російська мова досі має статус регіональної.

View full version