Замазєєва пояснила, чому 2022 року Миколаївщина не має програми тероборони: «У депутата «Пропозиції» були питання, ми вирішили доопрацювати»

Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва пояснила, чому програму теробони у грудні 2021 року не продовжили на 2022 рік.

На брифінгу в понеділок, 14 лютого, вона розповіла, що депутати зняли її з розгляду через питання, які виникли у колеги з фракції «Пропозиція» Валентина Бойко, пишуть НікВести.

Голова облради зазначила, що програму відправили на доопрацювання і завтра, 15 лютого, її буде винесено на сесію облради.

— У нас завжди діяла така програма. Минулого року термін дії закінчився. Ми мали... виносили проект рішення на сесію про продовження її до 2023 року, здається. Але були до цієї програми питання депутата Бойка Валентина від партії «Пропозиція». Тоді ми колегіально зняли це питання та вирішили його доопрацювати. Про що дали протокольне доручення ОДА. Вони доопрацювали, ми тепер збираємося на позачергову сесію, щоб приділити увагу саме цій програмі. Завтра заступник голови ОДА виступатиме на комісії з питань законності, яка пройде завтра вранці, захищатиме цю програму, відстоюватиме, — сказала Ганна Замазєєва.

Мер Миколаєва Олександр Сенкевич, голова облради Ганна Замазєєва, губернатор Віталій Кім

Зазначимо, що Цільову програму територіальної оборони у Миколаївській області було прийнято у 2017 році. Тоді вона була розрахована 2 роки та передбачала виділення 9,2 мільйона гривень. У 2019 її продовжили до кінця 2021 року. На 2019 рік було заплановано 16,2 мільйона гривень, на 2020 — 20,6 мільйона, на 2021 — 27,4 мільйона.

Переважна частина коштів, згідно з заходами, прописаними в документі, спрямовувалась на покращення матеріально-технічного забезпечення підрозділів тероборони предметами бойового екіпірування, наметами, ліжками, матеріалами для облаштування польових таборів, спецтехнікою тощо.

Нову програму, як розповів голова ОДА, буде розраховано на 5 років. Фінансування передбачать у межах 20-50 мільйонів гривень із обласного бюджету.

Зазначимо, що в Україні лише 13 обласних рад на сесіях затвердили цільові програми підтримки територіальної оборони, Миколаївська область перебуває у числі 11 регіонів, де це питання не порушували.

Раніше повідомлялося, що голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім пожартував щодо необхідності мати при собі «тривожну валізку» — набір речей першої необхідності для швидкої евакуації із зони надзвичайної події чи епіцентру воєнних дій. Чиновник з усмішкою сказав, що він знадобиться, «якщо наступатимемо».

Сьогодні також голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва закликала мешканців області пройти курси з тактичної медицини.

Також повідомлялося, що штат підрозділів територіальної оборони мирного часу на Миколаївщині укомплектований на 70% і налічує близько 220 осіб.

У вівторок, 15 лютого, депутати Миколаївської обласної ради зберуться на позачергове засідання сесії, щоби затвердити програму територіальної оборони в області.

Раніше «Слуги народу» вирішили терміново скликати сесію Миколаївської облради, щоби почати зміцнювати оборону регіону.

Ця ініціатива приймається на тлі термінового попередження спецслужб США про напад Росії на Україну, який, ймовірно, може статися 16 лютого.

Нагадаємо, що, за словами Віталія Кіма, в області зараз працюють лише 30-40% систем оповіщення громадян.

Раніше він говорив про те, що впевнений, що російські окупанти не захоплюватимуть Миколаївську область, оскільки в регіоні « мало ресурсів і стратегічного значення, але дуже багато військових».

View full version