Хроніка війни, 141 день: росіяни атакували Миколаїв - зруйновані школи, готель, постраждали тролейбуси та ТРЦ

14 липня триває 141-а доба протистояння українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Близько 5 години ранку російські війська обстріляли Миколаїв ракетами. Окупанти знову потрапили до низки цивільних об'єктів, повідомив мер Сенкевич. На місцях вже працюють рятувальники та аварійні бригади.

У Генштабі повідомляють, що на Південнобузькому напрямку супротивник зосереджує зусилля на недопущенні настання підрозділів Сил оборони України. Здійснював обстріли зі ствольної та реактивної артилерії та танків по лінії зіткнення. У готовності до завдання ракетних ударів утримує чотири носії крилатих ракет морського базування «Калібр».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:30 ЗМІ повідомляють про удар по штабу росіян у Снігурівці на Миколаївщині, яка окупована з березня.

23:16 Окупанти залишили будівлю Херсонської ОДА 

Серед окупантів і колаборантів Херсонщини панує паніка, вони уже покинули приміщення обласної адміністрації, звідки вони вели свою «діяльність». Про це в ефірі «Радіо Свобода» заявив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. 

«Два «уряди» («уряд» колаборантів і «уряд» окупантів) евакуювалися з будівлі ОДА, хоча останнім часом вони там розташовувалися, займали всі кабінети та вели бурхливу діяльність. Але останні два дні їх уже немає, вони десь розташувалися в інших місцях. До речі, є повідомлення, що «уряд» ефесбешників взагалі переховується зараз у лікарнях, щоб використовувати хворих людей як живий щит», — розповів він.

23:00 Станом на 14 липня, 141-й день повномасштабної війни, яку Російська Федерація розпочала в Україні, місто Миколаїв не бомбардували 21 день. 

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, - пишуть НикВести.

— Нічого гарного не можу вас розказати. За нашими підрахунками, в Миколаєві 21 день не було бомбардувань. За 141 день в місті Миколаєві не було бомбардувань 21 день. 120 днів за всю війну вирішили нас бомбардувати росіяни. Іпродовжуть, наш «братній» народ бомбардувати наше місто, яке на 70% російськомовне, доказуючи, що вони прийшли нас визволяти, - повідомив Олександр Сєнкевич.

За його словами, в результаті цих обстрілів за весь цей час в місті загинула 121 людина.

— Це люди, які просто жили в Миколаєві. Вони не були військовими, вони не були нацистами, вони просто жили мирним життям і загинули від бомбардувань, - зазначив мер міста.

22:00 Військовий парад на честь Дня взяття Бастилії у Франції стане салютом України.

Про це пише France24.

Традиційний марш під Тріумфальною аркою в Парижі стане шаною опору української армії російському вторгненню, яке триває п'ять місяців.

Парад на Єлисейських полях відкриється 14 липня врученням прапорів дев'яти країн-гостей, більшість з яких є сусідами України: Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії.

— Парад відзначений стратегічним контекстом та враховує його. Ідея полягає в тому, щоб наголосити на стратегічній солідарності з нашими союзниками, — сказав представник адміністрації президента Еммануеля Макрона.

21:40 На південному напрямку великого фронту окупанти не мають надійних тилів, що має допомогти ЗСУ провести успішний контрудар.

Таку думку висловив Річард Стояр із Центру безпеки та військово-стратегічних досліджень Університету оборони Чехії.

Його оцінка полягає в тому, що Захід постачає все ще недостатнє озброєння для України, а бої на сході виснажили обидві армії. Тепер баланс сил залежить від операцій Півдні.

Заявлений наступ на півдні країни має стати пріоритетом для української армії у майбутній період, — сказав аналітик із Чехії.

За словами Стояра, на південному фронті у росіян справи набагато гірші, ніж на Донбасі. Вони мають погане постачання і комунікаційні лінії, якими постійно б'ють партизани.

— Порушення сухопутного коридору між Кримом і Донбасом значно погіршить російську ситуацію тут і зазнає російських військ, дислокованих на північ і захід від Криму, загроз з кількох напрямків. Таким чином, порівняно зі східним полем бою, російській стороні не вистачає значної глибини тилу та можливості щодо надійного поповнення дислокованих військ з території Російської Федерації, підсумував мілітарі-експерт.

Він додав, що ще один фактор, який грає у бік українських визволителів, це насильницькі спроби окупантів анексувати та русифікувати захоплені області, що не надає популярності серед місцевого населення.

— Хоча аналогічний процес відбувається на сході в окупованих частинах Луганської та Донецької областей, позиції російської окупаційної адміністрації там, мабуть, сильніші і її контроль над територією ефективніший, — сказав Річард Стояр .

21:11 Після трьох російських ударів "Калібрамі" по центру Вінниці у місті затримали десятки підозрюваних у наведенні вогню.

Про це заявив глава МВС Денис Монастирський на брифінгу, повідомляє 24 канал.

Підозрювальні громадяни проходять через опитування Нацполіції та СБУ, після чого їх відпускають, якщо до них більше немає претензій.

Після цього перевірки затриманих можна щось говорити. Таких даних, що є конкретні навідники, немає . Ми говоримо про той вид ракет... Це не той вид артилерії, який наводиться «у вічі», а наводиться за координатами, — пояснив міністр внутрішніх справ.

21:00 Мер Сєнкевич відповів на претензії деяких містян щодо начебто відсутності у Миколаєві систем протиповітряної оборони. Він відзначив, що в Миколаївській області такі системи є і чималу кількість ракет, котрі запускають росіяни, збивають за межами міста. 

— В нас вона є. дуже часто мені пишуть: «Сенкевич, дай ПВО, почему ты не включаешь ПВО». Розумієте, в Миколаєві є ППО. І та кількість ракет, яка долітає до нас, незрівнянно менша за ту, що по нас випускається. Тобто, запустили ракет, їх збивають ще на підльоті до області. Тому те, що ви можете бачити на місцях прильотів — це лише частина, — відзначив він під час прямого ефіру в соцмережах. 

Сєнкевич також додав, що коли окупанти запускають ракети з Херсонської області, перехопити їх набагато складніше, ніж ті, що пускають з Чорного моря, адже відстань у першому випадку набагато менша — 50-60 кілометрів.

20:52 Анонсований міністром оборони Олексієм Резніковим контрнаступ на півдні має всі шанси змінити хід цієї війни.

Такий прогноз в інтерв'ю порталу RTL озвучив генерал-майор збройних сил Австрії Бруно Хофбауер.

Високопоставлений командир наголосив, що після відступу з Лисичанська українські сили закріпилися на вихідних рубежах, з яких російська армія поки що їх вибити не може.

— Тут ми бачимо, що досі не було жодного оперативного прориву чи перегрупування, але російська сторона намагається продовжити атаку та просунутися далі до Краматорська, — сказав австрійський офіцер.

Контратаки на Херсонщині ускладнює становище росіян ще більшою мірою, змусивши їх перекидати резерви на південь.

— Я думаю, що і тут йдеться про подальше сковування російських військ, — пояснив Бруно Хофбауер .

20:38 Добровольчий полк імені Кастуся Каліновського, який складається із вільних білорусів, частково тримає лінію оборони на південному фронті.

Про це пише RFI, посилаючись на одного із військовослужбовців підрозділу.

За словами Алекса з полку, усі охочі білоруси вступили до лав української армії, щоб стримати вторгнення та знищення братньої нації.

— Ми маємо свою групу розвідників, артилерійську групу, операторів дронів. Ми офіційно входимо до складу української армії, кожен із нас підписав контракт і тому дуже тісно із ними співпрацюємо, — сказав військовослужбовець.

20:20 Російські окупанти вирішили розміщувати свої склади з боєприпасами на відстані не ближче ніж 100 кілометрів від лінії фронту. Причиною цього стала висока ефективність артилерійських ударів ЗСУ по ворожих об'єктах.

Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов у «Медіацентрі Україна – Укрінформ».

Він наголосив, що українські військові знищують пункти управління російських окупантів та порушують їх логістичні ланцюжки. Зокрема, за допомогою снарядів SMArt ЗСУ вже вразили близько 30 броньованих об'єктів ворога.

— За отриманими даними, враховуючи ефективність нашої вогневої поразки, супротивник змушений змінити порядок постачання боєприпасів та пального. В даний час розглядається можливість розташування противником складів боєприпасів бригадного рівня на відстані не ближче ніж 100 км від лінії фронту. І складів корпусного рівня – понад 150 кілометрів, – сказав Олексій Громов .

19:43 У Європейському Союзі називають російською пропагандою повідомлення про те, що Україна нібито продає озброєння, яке їй передає союзники.

Про це розповів речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано в коментарі «Укрінформу».

За його словами, Євросоюз встановив механізм моніторингу та контролю за тим, щоб європейське обладнання використовувалося для заявлених цілей.

— Це включає моніторинг використання такого обладнання з урахуванням міжнародних норм щодо дотримання прав людини та гуманітарного права, а також можливість регулярного інформування та/або перевірки на місцях поточного стану цього обладнання, коли це необхідно, і коли це дозволяють створити умови, що склалися. сказав Пітер Стано.

19:10 Благодійний фонд «Світлі справи», який працює під патронатом голови Миколаївської обласної ради Ганни Замазєєвої, придбав партію якісного взуття для військових.

Тисяча пар уже сплачено та отримано командою фонду, і найближчим часом буде передано захисникам на передову, повідомляє Ганна Замазєєва.

— Як співзасновник та омбудсмен БФ «Світлі справи» разом зі своєю командою намагаюся забезпечити комфорт хлопців ЗСУ, доки вони оберігають наш спокій, – зауважила Ганна Замазєєва .


18:43 Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов переконаний , що будь-які домовленості з Росією неможливі.

— Якщо агресор добровільно покине нашу землю, тоді ми одразу перестанемо воювати. А до цього він має звідси забратися зі всіх наших земель, які ми зафіксували 1991 року. Це аксіома. Якщо він цього не робитиме, іншого шляху, окрім військового, у нас із вами сьогодні не існує, — сказав Олексій Данилов в інтерв'ю Радіо НВ.

18:11 У Латвії знесуть 69 пам'ятників, які прославляють радянський та нацистський режими, пише видання Delfi.

Наприкінці червня Управління національною культурною спадщиною, Латвійська спілка художників та Латвійський музей окупації ухвалили рішення, що знести потрібно 69 об'єктів. Ці об'єкти розташовані у всіх історичних краях Латвії, на території 23 самоврядувань. Більшість меморіалів рідко відвідують.

23 червня в країні набув чинності закон «Про заборону експонування та демонтаж об'єктів, що прославляють радянські та нацистські режими, на території Латвійської Республіки».

17:40 Станом на 17:00 внаслідок ракетних ударів Росії по Вінниці виявлено тіла 22 загиблих, повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Тільки 6 з них вдалося впізнати, що зникли безвісти 39 осіб.

16:51 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по Вінниці зросла до 21 особи.

Про це повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

— Станом на даний момент відомо про 21 загиблого, серед них 3 дітей, — наголосив Кирило Тимошенко.

За даними ДСНС, госпіталізовано 52 особи, з них 34 у тяжкому стані. Пошкоджено 55 будівель та 40 автомобілів.

Продовжується пошук 46 осіб, зв'язок із якими відсутній. Загалом до лікарень звернулося 115 постраждалих.

16:40 Медіа група «Україна» Ріната Ахметова подала заяву до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення про анулювання ліцензії телеканалів.

Про це з посиланням на першого заступника голови Нацради Валентина Коваля пише « Суспільне ».

- Так. Заява на анулювання ліцензії надійшла. За законом протягом 15 діб комісія має ухвалити рішення, — заявив Валентин Коваль.

16:29 Близько 30% Харківської області перебувають під окупацією російських військ. Глава ОВА Олег Синегубов розповів про ситуацію на вільній та окупованій частинах регіону.

Про це він сказав в інтерв'ю Укрінформу.

— У нас 30% області перебувають під окупацією. З перших днів повномасштабної війни у нас окуповані Куп'янський та Вовчанський райони. Також можемо говорити про Ізюмський район, де залишаються близько 20 тисяч людей, – розповів голова ОВА.

16:10 Уряд Великобританії оголосив про новий пакет підтримки у розмірі 2,5 мільйонів фунтів стерлінгів для допомоги Україні у розслідуванні військових злочинів.

Як пише Sky News , фінансування буде використано для допомоги Генеральній прокуратурі України у розслідуванні злочинів, зокрема сексуального насильства, пов'язаного з війною.

Гроші будуть надані в рамках підтримки Сполученим Королівством Консультативної групи з жорстоких злочинів у партнерстві з ЄС та США.

15:53 У драматичному театрі імені Миколи Куліша у Херсоні окупанти облаштували склад артилерійських боєприпасів.

Про це повідомляє головне управління розвідки Міністерства оборони України у Telegram .

- У приміщенні Херсонського драматичного театру ім. Миколи Куліша створено склад артилерійських боєприпасів. Розвантаження вантажівок поряд із театром проводилося в ніч з 11 на 12 липня. Наразі здійснюється посилена охорона приміщення театру, проводиться патрулювання скверу та вулиць навколо театру, — йдеться у повідомленні.

15:45 В Україні жінок прийматимуть на військовий облік лише за їхньою згодою.

Відповідні пропозиції опрацьовано Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України.

— Також пропонується розпочати проведення заходів щодо включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі, — додали у Генштабі.

15:36 Сьогодні вночі пара винищувачів РФ намагалася влаштувати бомбардування Зміїного, але успішно промастила і всі бомби впали в море, повідомили у ОК «Південь».

15:07 Визнання Росії «терористичною державою» матиме важливі правові наслідки в умовах війни в Україні, тому діяти треба негайно.

Про це заявив глава Офісу Президента України Андрій Єрмак, передає Укрінфрм із посиланням на Politico.

Він зазначає, що західні союзники одностайно засудили невиборчі напади Росії на невійськові цілі, але вони також повинні дати змістовне юридичне визначення цим звірствам: Росія бере участь у широкомасштабній терористичній діяльності.

15:05 СБУ перехопило розмову окупанта з дружиною, в якій він скаржиться на зброю, що постачається Збройним силам України, прицільно б'є на далекі відстані.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

— Вони сидять, каву п'ють, кнопочки натискають і тебе просто закидають снарядами. А ти кидаєшся, як маєш. У нас уже тут стільки танків спалили, стільки техніки... А наші дол*оеби навіть потрапити не можуть у них, вирахувати не можуть, – каже окупант.

14:50 Народні депутати пропонують запровадити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години під час воєнного стану. Наразі законодавство не передбачає покарання.

Законопроект №7553 зареєстрували 12 липня.

У пояснювальній записці йдеться про те, що до 24 лютого 2022 року на території України не вводили комендантську годину в умовах військового стану, тому в законодавстві немає відповідальності за порушення обмежень.

14:41 Наслідки ранкового ракетного удару по Миколаєву.

14:11 ЗСУ завдали 4 точних ударів по ворожих цілях на Миколаївщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Результат – знищено пункт управління та склад боєприпасів противника у Снігурівському та Баштанському районах.

Там додали, що мешканці громад, що межують із Дніпропетровською та Миколаївською областями, фіксують збільшення техніки та російських військових.

13:36 У районі Херсона горить ще один ворожий склад, повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

За словами місцевих жителів, частина окупантів у паніці переодягається у цивільний одяг і з великими сумками пакується у викрадений цивільний транспорт.

13:17 Президент України Володимир Зеленський відреагував на удар загарбників Вінницею – він назвав це терактом

– Вінниця. Ракетні удари по центру міста. Є поранені та загиблі, у тому числі маленька дитина. Щодня Росія знищує мирне населення, вбиває українських дітей, спрямовує ракети цивільними об'єктами. Де немає нічого воєнного. Що це, як не відкритий терористичний акт? Нелюди. Країна-вбивця. Країна-терорист, – сказав Володимир Зеленський .

13:03 Рятувальники продовжують публікувати фото з місця ракетного удару по Вінниці – на ньому дитячий візок.

Серед загиблих внаслідок удару – немовля. Поки що відомо, що загинули 12 людей, щонайменше 30 поранені. Рятувальники продовжують розбирати завали.

12:35 Ось так, на думку росіян, має важливий воєнний об'єкт у Миколаєві.

11:59 У Вінниці під час повітряної тривоги пролунав вибух. Удару було завдано по центру міста.

– Вінниця. Ракетні удари по центру міста. Є поранені та загиблі, серед них маленька дитина, – повідомив президент України Володимир Зеленський .

Центр міста після вибуху

11:24 Поки що відомо про одного пораненого, якому знадобилася медична допомога, повідомив мер Сенкевич, коментуючи ранкові ракетні удари.

Він уточнив, що в одній школі повністю збудовано частину будівлі, в іншій — вибито вікна, двері, пошкоджено дах та фасад.

Окрім навчальних закладів пошкоджено будинки приватного бізнесу, громадський транспорт та багатоквартирні будинки

10:55 Рятувальники загасили вогонь та розбирають завали навчального закладу у Миколаєві, знищеного російською ракетою.

10:15 Прем'єр-міністр Естонії Кайя Каллас оголосила про відставку за власним бажанням. Разом із пнями у відставку йде і весь уряд.

09:42 Внаслідок ранкових обстрілів 14 липня було пошкоджено 18 тролейбусів КП «Миколаївелектротранс».

09:25 Внаслідок ранкового ракетного удару по Миколаєву також було зруйновано навчальний заклад. Ще одна освітня установа пошкоджена.

08:51 Переговори у Стамбулі про відновлення постачання зерна із заблокованих українських портів були "надзвичайно обнадійливими", але остаточної домовленості немає, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Генсек ООН назвав переговори "важливим кроком" щодо забезпечення безпечного та надійного експорту українських продуктів харчування через Чорне море.

08:30 Внаслідок ранкового ракетного удару було зруйновано готель у центрі Миколаєва.

07:30 Під час проведення ворогом розвідки позицій ЗСУ у Херсонській області наш зенітно-ракетний підрозділ знищив безпілотник типу «Елерон-3» у Білозерській громаді, а дрон-камікадзе був «спійманий на місці злочину» та знищений у Великоолександрівській громаді до нанесення їм Оперативне командування "Південь".

Також нашими ракетно-артилерійськими підрозділами ліквідовано 13 окупантів, 6 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Крім того, завдано ударів по 2 пунктам управління ворожих військ та посадочному майданчику у Новій Каховці. Остаточні втрати супротивника уточнюються.

View full version