Через морську блокаду аграрії можуть посіяти на 60% менше пшениці та ячменю, – Сольський

Українські фермери внаслідок морської блокади можуть посіяти від 30% до 60% менше пшениці, ячменю та озимих цьогоріч через недоотримані кошти від експорту продукції.

Про це міністр агрополітики Микола Сольський розповів в інтервʼю Financial Times.

За його словами, аграрії можуть опинитися у стані фінансової кризи, якщо не буде знято російську блокаду Чорного моря. Багатьом із них бракувало б грошей, щоб заплатити за насіння, добрива, гербіциди та паливо для посіву озимої пшениці. 

Замість цього вони вирощували б ріпак, який не використовується у виробництві зернових або хліба, але має вищу ціну та нижчу врожайність, а відтак і легше транспортується.

Микола Сольський пояснив, що тривала блокада позбавить фермерів грошових потоків і «розірве фінансовий цикл» сільського господарства , що призведе до подальшого значного падіння експорту.

— Аграрії скоротять посіви озимих, пшениці та ячменю від 30 до 60%, – сказав він.

Зберігання зерна, натомість, наразі не є критичною проблемою, адже фермери можуть використовувати для цього мобільні сховища. Але відсутність експортних продажів завдасть їм фінансового удару. Хоча в Україні є декілька великих агробізнесів, 70% врожаю вирощується саме на фермах середнього розміру.

Сольський припускає, що уряд може бути вимушений втрутитися у допомогу фермерам.

— У гіршому випадку уряду доведеться запровадити програми фінансування, – сказав він.

Україна – п’ятий у світі експортер пшениці. На країну припадає 80% пшеничного імпорту Лівану, а для таких країн, як Сомалі, Сирія та Лівія Україна є основним постачальником.

Нагадаємо, що українські аграрії цього року, незважаючи на всі обставини посівного та воєнного часу, планують зібрати від 50 мільйонів тонн зернових.

View full version