Конфлікт довкола урожаю на Миколаївщині: Інвестор заявив про махінації свох колишніх бізнес-партнерів

Інвестор компанії «Украгро Траст» Рустам Джафарян звинуватив своїх колишніх бізнес-партнерів Віталія та Наталю Тарабріних у махінаціях довкола урожаю.

Про це йдеться у заяві Рустама Джафаряна.

Раніше повідомлялось про те, що Миколаївська обласна прокуратура та обласна поліція у воєнний час блокують збір врожаю. Про це повідомив представник громадської організації «300 миколаївців» Андрій Толпекін. Повідомлялось, що 3 липня поліція Вітовського району нібито за сфальсифікованими доказами відкрила кримінальне провадження щодо сільгосппідприємства ТОВ «Діонісій VN» за заявою конкурентів — підприємства «Украгротраст».

Рустам Джафарян озвучив свою позицію щодо цього конфлікту.

За його словами, у 2020 році він познайомився через спільних знайомих з Тарабріним Віталієм та його дружиною Тарабріною Наталією, які повідомили, що володіють рядом юридичних осіб, у тому числі ТОВ «Діонісій VN», ФГ «ПІВДЕННІ ЛАНИ» та ПП «ОНІКС-ОПТ», ТОВ «ЗЕРНОГРАД-V», ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ», що займаються діяльністю з вирощування, зберігання та реалізації сільськогосподарської продукції. Однак в результаті певних складених обставин вони не змогли своєчасно погашати кредит, отриманий АТ «Райффайзен Банк Аваль», що у свою чергу створило ситуацію можливого банкрутства. Тарабріни запропонували йому виступити інвестором у їхньому бізнесі, що дозволить зберегти темпи господарської діяльності, погасити кредитну заборгованість перед банківською установою, а також перед приватними особами та врешті отримати прибуток. Обговоривши пропозицію він погодився. 

— За домовленістю спочатку (у вересні 2020 року) до складу учасників до ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» було включно Джафаряна А.А. (батько Рустма Джафаряна, - прим.) з часткою 50% статутного капіталу, а у травні 2021 року Джафарян А.А. вийшов зі складу учасників та передав свою частку у статутному капіталі товариства мені. Також додатково мені було передано 16% відсотків статутному капіталі. Таким чином з травня 2021 року я є учасником товариства з часткою 66%, а з боку Тарабріних учасником був Шабалінський з часткою 34%. Також домовилися для збалансування інтересів призначити директора, який був підконтрольний Тарабріним, - розповів Рустам Джафарян.

Згідно з досягнутими домовленостями він зі своїм батьком Джафаряном А.А. здійснювали інвестування грошовими коштами у господарську діяльність спільного бізнесу, у тому числі погашали боргові зобов’язання перед банком та приватними особами, фінансували купівлю посівного матеріалу та посівні роботи. 

— Як співвласник, який має більшу долю у статному капіталі, я здійснював майнові інвестиції, а саме за власні кошти погашав борги товариства, вживав заходів. Це дозволило не допустити звернення банком стягнення на майно Тарабріних, яке було в іпотеці та заставі, - повідомив аграрій.

На ТОВ «УКРАГРОТРАСТ було укладено договорів оренди землі на загальну площу 4,8 тисяч гектарів, які оброблялися, засівалися, збирався врожай. 

— Внаслідок здійсненого мною інвестування ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» не лише не збанкрутіло, але  за 2020 рік отримало близько 9 мільйонів гривень прибутку. Зберігаючи тенденцію розвитку товариства у 2021 році за рахунок здійснених мною інвестицій були засіяні 4,8 тис. га земель, що перебували в користуванні товариства на умовах оренди. Крім того, згідно з досягнутими домовленостями мною та Джафаряном А.А. було здійснено фінансування посівних робіт (з закупкою посівного матеріалу, добрив та ін.) на земельних ділянках всіх вищевказаних товариств, підконтрольних Тарабріним на загальній площі 2,7 тис. га. Однак під час збирання врожаю у 2021 році Віталій Тарабрін відмовився від виконання своїх фінансових зобов’язань переді мною та Джафаряном А.А. щодо використання спільно вирощеного врожаю.  Водночас, керівник ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» Синькович М.М. також почав діяти незрозумілим чином, - розповідає Рустам Джафарян.

За його словами, директор товариства Синькович М.М., посилаючись на вимоги представників іншого учасника товариства, «він не зазначав, чиї саме вимоги, однак натякав, що вимоги надходять від Тарабріна та його друзів», додає Рустам Джафарян, ухиляється від надання повної інформації про об’єми збирання врожаю, а також про використання коштів, отриманих товариством, як за договорами поставки зернових, так і за договорами надання фінансової допомоги.  

Директор Синькович М.М. у 2021 році припинив будь-які розрахунки з орендодавцями та відмовився надавати відомості про стан таких розрахунків. 

— З незрозумілих причин після того, як частину зібраного врожаю було розміщено на базі, що належить Тарабріним, директор Синькович М.М. не вжив заходів до продовження дії договору оренди складу. Скориставшись цим Тарабріни заявили, що зерно ТОВ «Украгро Траст», яке розміщене на базі належить їм і намагалися продати його за готівкові кошти без відображення у бухгалтерському обліку. Я вимушений був за цим фактом звертися до поліції. Отже, Тарабріни намагалися переоформити окремі партії врожаю, зібрані з земель ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ», як такі, які зібрані з земель інших товариств, - каже Рустам Джафарян.

30.11.2021 року директор підприємства Синькович Микола Миколайович видав довіреність від імені ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ», якою уповноважив Андронова Руслана Алвадіновича з Дніпра від імені та у межах чинного законодавства України представляти інтереси ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» в державних, громадських, господарських та інших установах, підприємствах та організаціях будь-якої форми власності, підпорядкування, галузевої належності, в центральних та місцевих органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, в їх структурних підрозділах, органах нотаріату, Міністерстві юстиції України, в органах державної реєстрації, в сільських, селищних радах, департаменті/центрі надання адміністративних послуг, в будь-яких органах земельних ресурсів, у відділах Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, в архівних установах, відділах реєстрації актів цивільного стану, податкових органах усіх рівнів, виконкомі міської (районної) ради, на підприємствах, установах, організаціях незалежно від підпорядкування та форм власності, перед фізичними особами, юридичними особами з правом узгодження та розв'язання питань, що стосуватимуться, зокрема укладання та підписання від імені  ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» договорів оренди земельних ділянок, у разі необхідності укладати договори про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок та/або укладення договорів про розірвання цих договорів, визначаючи ціну, строки та інші умови договорів на свій розсуд. 

За словами Рустама Джафаряна, вказана довіреність стосується вчинення правочинів з земельними ділянками без будь-яких обмежень, у тому числі уповноважує розривати договори оренди землі, хоча договори оренди землі складають основний майновий актив товариства, який забезпечує його діяльність. 

— За такого будь-яка угода щодо земельних ділянок у тому числі укладення, зміни чи розірвання договору є значним правочином, який директор не вправі вчиняти без згоди загальних зборів товариства.  Відповідно до ч. 3 ст. 92 ЦК України орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень Згідно п. 3.3. Статуту директор добросовісно і розумно діє від імені Товариства та в його інтересах без довіреності.

Всупереч вказаним нормам законодавства та статуту товариства директор ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» перевищив надані йому повноваження та уповноважив Андронова Руслана Алвадіновича вищевказаною довіреністю на вчинення значних правочинів – укладення договорів оренди землі, розірвання договорів оренди землі на власний розсуд без будь-яких обмежень, на вчинення яких сам директор ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» не мав повноважень без отримання згоди загальних зборів. Така згода директору ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» не надавалася, - повідомив він.

На даний час на підставі вказаної довіреності без будь-якої необхідності та без згоди власників товариства розірвано близько більше 100 договорів оренди та виведено з користування земельні ділянки загальною площею близько 800 гектарів разом з незібраним врожаєм кукурудзи, який перебуває у заставі на підставі аграрної розписки. 

— Тобто створені умови для захоплення урожаю новими користувачами земельних ділянок та доведення ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» до стану фінансової неспроможності, оскільки товариство не зможе здійснювати господарську діяльність після втрати права користування земельними ділянками. Крім того, як зазначено вище, директором Синьковичем М.М. в порушення умов договорів оренди земельних ділянок не здійснюються розрахунки за оренду землі з орендарями, що створює небезпеку судових позовів з вимогами про сплату заборгованості з пенею, штрафними санкціями, судовими витратами, а також з вимогами про розірвання укладених договорів оренди землі. 

Все це ускладнюється ухиленням директора товариства Синьковича М.М. від реєстрації податкових накладних за здійсненими господарськими операціями з поставки на адресу контрагентів сільськогосподарської продукції. Вказана ситуація призводить до затримки платежів та штучно створює ситуацію фінансової неспроможності товариства. 

Також керівник Синькович М.М. на забезпечив складання та подачу фінансової та статистичної звітності за 2021 рік, що тягне за собою накладення штрафних та фінансових санкцій на ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» та можливе блокування його рахунків, - вважає Рустам Джафарян.

На його думку, директор ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» Синьковичм М.М. порушив статтю 219 Кримінального кодексу України, а саме доведення до банкрутства, тобто умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення громадянином - засновником (учасником) або службовою особою суб'єкта господарської діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб'єкта господарської діяльності, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі чи кредитору.

— Другий учасник Товариства, який підконтрольний Тарабріну Віталію взагалі ухиляється від управлінської діяльності та від проведення загальних зборів для вирішення ситуації, що склалася у Товаристві. Тобто фактично діяльність товариства штучно блокується його директором та іншим учасником.  Отже, я та Джафарян А.А. сплатили борги, оплатили придбання посівного матеріалу, посівні роботи, а урожай привласнюють Тарабріни, які, крім того, у змові з іншими особами виводять з ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» землі, залишаючи це товариство, в якому я є учасником, без будь-яких активів та з боргами. Загальна сума боргів ТОВ «УКРАГРО ТРАСТ» складає близько 79 мільйонів гривень., які мали бути покриті за рахунок збирання та реалізації урожаю 2021 року з земель загальною площею 7,5 тисяч гектарів, які були засіяні повністю нашим коштом, - зазначив Рустав Джафарян.

Раніше повідомлялося, що миколаївські волонтери у зв'язці із World Central Kitchen щодня готують сотні безкоштовних обідів.

View full version