Хроніка війни, 150-й день: росіяни вдарили по Миколаєву, ЗСУ атакували ворожі позиції в області

Розчистка завалів у Миколаєві, фото: The New York Times

23 липня триває 150-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Близко 4:30 у Миколаєві пролунали потужні вибухи. Усі переважно в одному районі міста, повідомив мер Олександр Сєнкевич. Інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

Загалом на Південнобузькому напрямку минулої доби війська РФ продовжували обороняти зайняті раніше позиції та зосереджували зусилля на стримуванні контрнаступальних дій Сил оборони України. Здійснювали обстріли із ствольної і реактивної артилерії та танків по лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

Українська штурмова і армійська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи успішно завдавали ударів по ворожих опорних пунктах, складах і скупченнях сил окупантів.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:59 НикВести побували на місцях ракетного удару по Миколаєву. Більше фото за посиланням.

21:11 Радник голови ОП Михайло Подоляк підкреслив, що Україна не підписувала жодних прямих домовленостей з РФ щодо зерна. Лише з Туреччиною та ООН — щодо організації транспортної логістики. Тобто РФ брала на себе конкретні зобов'язання перед іншими країнами щодо забезпечення безпеки «зернових коридорів», нестрільби по місцях зберігання/перевалки та шляху прямування. Гарантами того, що Росія в зерновому питанні виявить хоч дещицю осудності, є Туреччина та ООН.

«Хоче це визнавати хтось чи ні, але Росія навмисно завдала демонстративного та принизливого удару по репутації Туреччини та ООН. Знову ж таки неформально звернувшись до них зі своєю класичною фразою: «Ну і що ви зробите?» Але пам’ятаємо, що саме Туреччина та ООН є повними «гарантами безпеки» транспортних зернових коридорів, і вони ж гарантували голодному світу (не тільки Україні), що Росія буде стояти осторонь хоча б тут… Дуже красномовна й корисна історія про те, як російська похоронна команда продовжує запекло ховати сама себе», — написав він.

20:58 Росіяни створюють у Херсонській області «виборчу комісію» для проведення референдуму щодо входження до РФ, до її складу увійдуть 7 осіб, пише ТАСС із посиланням на прес-службу «адміністрації».

20:01 За попередньою інформацією, росіяни влучили у житловий будинок в Миколаєві, повідомила  голова облради Анна Замазєєва.

Під завалами знаходяться люди, також відомо про 16-річного підлітка, який отримав осколкове поранення. На місці працюють медики та рятувальники.

19:41 Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що санкції ЄС проти РФ провалилися, а «Україна ніколи не виграє війну»

«Необхідна нова стратегія, яка має зосередитися на мирних переговорах та складанні доброї мирної пропозиції… замість перемоги у війні», — сказав Віктор Орбан.

У своєму виступі він зазначив, що західна стратегія щодо України будується на чотирьох китах: Україна може виграти війну з Росією за допомогою західної зброї, санкції послаблять Росію та дестабілізують її лідерство, санкції нашкодять Росії більше, ніж Європі, і що світ вишикується в чергу на підтримку Європи.

Але, за його словами, ця стратегія зазнала невдачі, оскільки уряди в Європі «руйнуються як доміно», ціни на енергоносії різко зросли, і зараз потрібна нова стратегія.

«Ми сидимо в машині, у якої проколото всі чотири колеса: цілком ясно, що так війну не виграти», — сказав він.

Він додав, що таким чином Україна ніколи не виграє війну «просто тому, що російська армія має асиметричну перевагу».

18:42 Росіяни обстріляли Миколаїв. В небі над одним з районів здійнявся дим. 

17:51 New York Times відкриває бюро в Києві, його очолить Ендрю Крамер, який раніше працював у московському бюро.

«Ми створили бюро у Києві, щоб продовжувати висвітлювати війну, яка перевернула життя мільйонів українців і позначилася далеко за межами країни. Конфлікт поставив людей у всьому світі під загрозу голодної смерті, зруйнував союзи, підірвав зусилля з переходу на екологічно чисту енергію і кинув виклик і так крихкому світовому порядку, заснованому на правилах. Ендрю Крамер – наш найперший керівник українського бюро», — відзначили в New York Times.

Зазначається, що Ендрю Крамер розпочав роботу у NYT у 2005 році. Він працював кореспондентом Business Day, а потім — міжнародного відділу і протягом багатьох років був основним репортером, який висвітлював події в Україну з московського бюро.

17:24 РФ заявила, що не має жодного відношення до удару по порту Одеси, пишуть росЗМІ з посиланням на Міноборони Туреччини.

16:31 Волонтеру Червоного Хреста Андрію Давидюку вдалося вибратися з окупованого Снігурівського району Миколаївщини, де він застряг кілька місяців тому, допомагаючи евакуюватися місцевим мешканцям.

Чоловіку прийшлося проїхати через Росію та ще майже 10 країн, аби дістатися до центрального офісу Червоного Хреста у Швейцарії.

Про окуповані міста та свою дорогу він розповів в інтерв’ю центральному офісу Інтернаціонального комітету Червоного Хреста.

Йому доводилося їхати попутками і навіть у катафалку поряд з трупом. Інколи волонтер був вимушений митися та прати речі у річках, ночувати під відкритим небом.

15:54 Військовослужбовці тероборони Миколаєва розробили унікальний патріотичний принт і надрукували його на футболках, йдеться в сюжеті телеканалу «НІС-ТВ».

Кошти від продажу футболок із написом «Нескорений Миколаїв» йдуть на потреби фанатів МФК «Миколаїв», які нині в лавах ЗСУ беруть участь у бойових діях.

15:02 Тим часом в ООН «беззастережно засудили» удари по порту Одеси.

«Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш беззастережно засуджує сьогоднішні удари по порту Одеси. Необхідне повне виконання зобов'язань, взятих учора Російською Федерацією, Україною та Туреччиною», - йдеться в Twitter-акаунті канцелярії прессекретаря генсека ООН.

14:30 В Міністерстві закордонних справ заявили, що ракетний удар росіян по порту в Одесі ставить під сумнів домовленості щодо експорту українського зерна, угоду про що підписали напередодні, написав спікер МЗС Олег Ніколенко у Facebook

— Менше 24 годин знадобилося Російській Федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі. Російська ракета — це плювок Володимира Путіна в обличчя генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна, — відзначив він.

13:27 В Одеському порту знаходилось зерно, яке очікувало відправку на експорт, про це Мінагрополітики повідомило «Суспільному».

«Кількість я не скажу, бо завантаженістю займається Мінінфраструктури, то це до них. Ми вже очікували завтра-післязавтра перші відправлення», — розповіли у відомстві.

12:26 Вдень 23 липня Одеса зазнала масованої ракетної атаки з боку російських військ. Окупанти влучили в порт, повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук з посиланням на Оперативне командування «Південь».

Росіяни атакували порт Одеси чотирма ракетами «Калібр». Дві з них збили, дві влучили в порт.

Нардеп Олексій Гончаренко також повідомляє, що внаслідок удару є поранені.

Відзначимо, що Одеський порт є в списку об'єктів, через які мають відвантажувати зерно для вивозу на експорт, згідно з угодою про розблокування портів, яку підписали Україна, Туреччина та ООН.

11:25 Втрати окупантів станом на 23 липня:

10:56 Рано вранці 23 липня російські війська поцілили ракетою у склад з гуманітарною допомогою на Миколаївщині, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

«Знову одна з 6 ракет влучила в наш гуманітарний склад. Тепер ми можемо сказати — російські терористи хочуть, щоб наші люди жили краще, — написав він.

10:31 ВСУ завдали ракетного удару по Дар'ївському мосту через річку Інгулець у Херсонській області.

Як пишуть росЗМІ, в районі 5 ранку ЗСУ за допомогою HIMARS завдали удару по автомобільному мосту через річку Інгулець у Херсонській області. Імовірно, сім ракет потрапили по споруді і пошкодили дорожнє полотно.

Це другий міст після Антонівського мосту, яким можна вийти з Херсону. Таким чином проблематика перевезення техніки та боєприпасів для РФ на цьому напрямку стає більш реальною.

В свою чергу, колаборант Стрємоусов заявив, що цей міст начебто не має ніякого стратегічного значення.

09:32 Росіяни бояться контрнаступу ЗСУ на Снігурівку та активно мінують річку Інгулець, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Росіяни можуть готуватися до контрнаступу українських військ в районі Снігурівки – Зеленодольська на півдні України.

Як зазначається, про це свідчить те, що російські сили активно мінують береги Інгульця в районах, що межують зі Снігурівкою і Зеленодольськом.

08:39 Зранку, 23 липня, близько 04:20, ворог завдав удару по місту шістьма ракетами С-300, повідомляють в Миколаївській ОВА.

Внаслідок обстрілів відбулося займання на території складського приміщення та сухої трави на відкритій території. Інші влучання були по околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

Також вдень та ввечері, 22 липня, через потрапляння боєприпасів та їх уламків виникло загоряння сухої трави та чагарників в Корабельному районі міста.

Вдень, 22 липня, внаслідок ворожих обстрілів в лісовому господарстві Галицинівської громади виникло загоряння хвойної підстилки та лісових насаджень.

Також після обстрілів, вночі, 22 липня, у с. Галицинове Галицинівської громади відбулося займання житлового будинку. Постраждалих немає.

Продовжуються обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської й Широківської громад. Влучання були за межами населених пунктів.

Так, вдень, 22 липня, внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків виникло загоряння сухої трави на відкритій території в с. Новоєгорівка та двічі в с. Соколівка Березнегуватської громади.

08:05 Українська штурмова авіація та гелікоптери нанесли 4 удари по 2 опорним пунктам росіян на Херсонщині і по скупченню ворожої сили та техніки на Миколаївщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Зафіксовано втрати ворога в кількості 93 окупантів, реактивної системи залпового вогню «Град», 3 БТР-82, 2 самохідних потужних гармати «Піон», 6 одиниць автотехніки та складу з боєприпасами. Остаточні втрати ворога – дорозвідуються.

07:41 Зараз на фронті щоденно гинуть 30 українських військовослужбовців та 250 зазнають поранень, сказав президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю The Wall Street Journal.

View full version