Орбан здійняв хвилю обурення заявою про «змішування рас» у Європі

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти «змішування» європейських і неєвропейських рас у своїй промові, яка негайно викликала обурення опозиційних партій і європейських політиків.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на західні ЗМІ.

— Ми (угорці, — прим.) не є змішаною расою... і ми не хочемо ставати змішаною расою, — сказав Віктор Орбан.

Він додав, що країни, де змішуються європейці та неєвропейці, «більше не нації».

Віктор Орбан роками робив подібні заяви, але ці коментарі були сформульовані в різко ультраправих термінах.

Каталін Чех, депутат Європарламенту від опозиційної партії Momentum, сказала, що була вражена промовою прем’єр-міністра.

— Його заяви нагадують час, який, я думаю, ми всі хотіли б забути. Вони дійсно показують справжнє обличчя режиму, — сказала вона.

У Twitter Каталін Чех звернулася до представників змішаних рас в Угорщині.

— Колір вашої шкіри може бути іншим, ви можете походити з Європи чи з інших країн, але ви один із нас, і ми пишаємося вами. Різноманітність зміцнює націю, а не послаблює її, — сказала вона.

Румунський євродепутат Алін Мітуца також гнівно відреагував на коментарі Віктора Орбана.

— Говорити про расову чи етнічну «чистоту», особливо в такому змішаному регіоні, як Центральна та Східна Європа, є оманливо та небезпечно, — написав він у Twitter.

Віктор Орбан зробив це зауваження під час показової щорічної промови в Бейле-Тушнад, Румунія, де він раніше виступав із основними політичними ідеями та ідеологічними напрямками. Саме там, у 2014 році, він вперше заявив, що хоче побудувати «неліберальну демократію» в Угорщині.

Цього року Віктор Орбан виголосив апокаліптичну промову, в якій передбачив занепад Заходу та пророкував «десятиліття небезпек, невизначеності та війни».

Раніше Віктор Орбан заявив, що Євросоюзу потрібна нова стратегія щодо війни в Україні, оскільки санкції проти Москви не спрацювали. Він додав, що таким чином Україна ніколи не виграє війну «просто тому, що російська армія має асиметричну перевагу».

View full version