У Раді кажуть, що вчителі, які на окупованих землях викладатимуть за програмами рф, прирівнюються до колаборантів

Вчителі, які на тимчасово окупованих територіях України викладатимуть за російською програмою, можуть бути притягнуті до відповідальності за співпрацю з країною-агресором.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Він заявив, що такі вчителі за законодавством України «прирівнюються до колаборантів» і підпадають під дію Кримінального кодексу України «з усіма негативними наслідками».

— Дітей це не стосується. Діти в маленькому віці не розуміють подекуди, що відбувається. І я розумію, що батьки можуть бути залякані й діти під примусом підуть до школи, — заявив Сергій Бабак.

За його словами, після звільнення захоплених територій із такими дітьми та батьками працюватимуть, щоб «морально та психологічно» повернути їх до України.

При цьому більшість українських учителів відмовляються працювати з окупантами та іноді тихо й таємно продовжують навчати наших дітей онлайн, сказав Сергій Бабак.

Загалом на тимчасово окупованих територіях перебувають близько 1300 шкіл. Усі вони почнуть працювати в онлайн-форматі.

З українськими дітьми, які продовжують навчатися за кордоном онлайн в українських школах, не втрачають зв'язку. З кожним працює адміністрація закладу, де дитина навчалася раніше.

Сергій Бабак додав, що зараз триває робота, щоби створити велику онлайн-школу для всіх школярів, які мають потребу навчатися віддалено. Така школа об’єднає і тимчасово переміщених дітей, і тих, хто за кордоном або просто з різних причин не може відвідувати свою школу.

Нагадаємо, щонайменше 250 вчителів із 31 регіону Росії погодилися викладати у школах на тимчасово захоплених територіях України, зокрема у Херсонській та Запорізькій областях.

View full version