МАГАТЕ опублікувала звіт за підсумками місії на Запорізьку атомну електростанцію

Міжнародне агентство з атомної енергії опублікувало звіт за підсумками свого візиту на Запорізьку атомну електростанцію, яка перебуває під контролем росіян.

У доповіді йдеться, що існує нагальна необхідність у тимчасових заходах щодо запобігання ядерній аварії, яка може статись через військові дії. Крім цього, потрібна домовленість усіх сторін на створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень — МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації, які ведуть до термінового створення такої зони ядерної безпеки.

Також агентство заявило, що обстріл станції та її околиць потрібно припинити для підтримки фізичної цілісності АЕС.

МАГАТЕ зафіксувало пошкодження дорожнього покриття, стін і вікон різних будівель, а також на естакаді, що з’єднує реакторні блоки ЗАЕС — обстріл міг вплинути на конструкції, системи та компоненти, пов’язані з безпекою, і міг спричинити загибель людей і поранення персоналу. У цьому контексті генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Россі заявив, що, хоча минулі обстріли ще не спричинили ядерної надзвичайної ситуації, вони становлять постійну загрозу для ядерної безпеки. Рівень радіації в цьому районі залишається нормальним.

Раніше повідомлялось, що російські окупанти відмовили місії МАГАТЕ на ЗАЕС у спецперепустках і змусили чекати в загальній черзі на в'їзд в окуповану частину Запоріжжя. Це було зроблено з натяком на те, що через Росію було б швидше.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що попри домовленості з гендиректором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі місія МАГАТЕ потрапила на Запорізьку АЕС без журналістів, там були лише пропагандисти з Росії.

Як відомо, у день приїзду місії МАГАТЕ росіяни обстріляли Енергодар із гелікоптерів та РСЗО, є загиблі.

Інженер ЗАЕС на умовах анонімності розповів українським журналістам, що окупанти переконували представників МАГАТЕ в тому, що на станції перебувають «війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту», а не російські бойові підрозділи, і що Запорізьку АЕС нібито обстрілюють ЗСУ.

View full version