В Енергодарі окупанти посилюють фільтрацію та репресії місцевого населення, — розвідка

У тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області російські окупанти посилюють фільтраційні заходи та репресії щодо місцевого населення. За даними розвідки, окупаційна влада не змогла досягти мінімального рівня лояльності і широко застосовує утиски, викрадення та шантаж.

Про це заявили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

У розвідці кажуть, що для проведення фільтрації у місто прибув додатковий спецпідрозділ Росгвардії. За допомогою колаборантів росіяни складають списки «неблагонадійних», до яких вносять колишніх військових, ветеранів війни на Донбасі, силовиків, активістів та громадян з проукраїнською позицією. 

За даними розвідників, затриманих мешканців Енергодара та полонених військовослужбовців ЗСУ окупанти утримують в переобладнаних під катівні приміщеннях місцевого відділу МВС та міського суду.

Як зазначають у розвідці, через постійні погрози з боку росіян місцеві мешканці масово виїжджають з міста на підконтрольну Україні територію. Офіційно це заборонено, втім на ворожих блокпостах «питання вирішується за допомогою хабарів»: подекуди «оплата» сягає 5-7 тисяч доларів. Водночас більшість доріг навколо міста та берегів Каховського водосховища заміновані.

Розвідники також встановили, що поранених російських військових розміщують у місцевому пологовому будинку. Надалі їм планують видати цивільний одяг та залучити до створення пропагандистських сюжетів для російських ЗМІ про «поранених цивільних внаслідок обстрілів ЗСУ».

View full version