«Військові вивчатимуть десятиліттями», — мілітарі-аналітик про прорив ЗСУ під Балаклією, який звільнив велику частину Харківщини

Українська операція по звільненню Харківської області, яка пройшла протягом перших тижнів вересня, увійде в історію як майстерний стратегічний задум.

Про це у статті для Atlantic написав відомий професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюса Phillips P. OBrien.

Вчений називає наступальні дії України останніх днів одним з «найбільших успіхів військової стратегії з 1945 року»

— Якщо Херсонська наступальна операція мала на меті знищити російські війська, втягнувши їх у протистояння, то наступ у Харківській області мав більший ефект. Україна сподівалася повернути собі місто Куп'янськ. Росіяни використовували цей автомобільно-залізничний вузол, щоб забезпечувати Ізюм, базу для своїх операцій на Донбасі <...> Українці написали сценарій, а росіяни зіграли призначену їм роль. На відміну від Херсона, де окупанти мали зосереджені сили та створили багатошарову оборону, Харківська область була слабо захищена російськими військами. Таким чином, українці легко змогли зламати російські лінії, які, здається, утримувалися погано вмотивованими та навченими силами, і прорватися глибоко за них. Щоб дати своїм силам найкращі шанси на успіх, українці також, здається, створили значну, швидкорухливу ударну силу. Не дозволяючи витоку подробиць своїх підготовчих заходів (українські джерела розкрили мало, якщо взагалі розкрили цінну для Росії інформацію), вони, схоже, створили низку спеціалізованих бойових бригад із легшими та швидшими колісними машинами. Це дало їм вирішальну перевагу в мобільності над ворогом, — зазначив військовий експерт.

Після чого додав, що трофеї, захоплені ЗСУ у цих боях, дозволять ще ефективніше завдати ударів по ЗС РФ.

— Навіть якщо росіяни стабілізують лінію найближчими днями, вони будуть у набагато гіршому становищі, ніж були 1 вересня. Спираючись на місяці ретельних зусиль як з підготовки українських сил, так і знищення російських, Україна досягла стратегічного майстерного удару, який військові вивчатимуть ще десятиліттями, — підсумував професор стратегічних досліджень.

Нагадаємо, щонайменше тисяча мешканців Ізюма загинула внаслідок російських обстрілів і авіаударів, але ще більше – через ненадання медичної допомоги та відсутність ліків.

View full version