Війна, 206-й день: на півдні знищили російський пункт управління, нанесли новий удар по ворожій переправі

Фото: NYT. Українські військові на Миколаївщині

17 вересня триває 206-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», обстановка на південному фронті залишається складною, але контрольованою. По всій лінії зіткнення тривають бої. 

Ворог час від часу наважується на відчайдушні спроби покращити своє тактичне положення шляхом активних дій. Двічі протягом бойового дня спробував провести штурмові дії за напрямками: Правдине – Степова Долина та Архангельське – Іванівка. В обох випадках силами до взводу, незважаючи на підтримку танку Т-72 та БМП-2 успіху не мав, зазнавши втрат, відступив.

В напрямку Кривого Рогу ворог продовжує атакувати критичну інфраструктуру з метою створення техногенної катастрофи, ускладнення руху наших військ та створення соціального напруження. Крилатими ракетами повітряного базування Х-22 завдано суттєвих руйнацій гідротехнічним спорудам регіону. 

У командуванні кажуть, що повітряні сили України нанесли 15 ударів по розташуванню ворога, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 250 вогневих завдань, в тому числі по районах зосередження живої сили та техніки поблизу Старої Збур’ївки, пункту управління, безпосередньо, в Херсоні, по станції радіоелектронної боротьби в Новій Каховці та по альтернативній понтонній переправі поблизу Садового.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:40 Президент США Джо Байден застеріг Путіна щодо використання ядерної та хімічної зброї в війні проти України, тому що на це буде жорстка реакція Вашингтону.

Цю тему американський лідер прокоментував в інтерв’ю CBS.

Байден гарантував, що за використання Росією ядерної зброї послідує «негайна» відповідь США.

— Не треба. Не робіть цього. Не треба. Це змінило б обличчя війни на відміну від будь-чого з часів Другої світової війни, — звернувся він до раціональності Москви.

Відповідаючи на запитання, як США відреагують, якщо Путін використає хімічну або тактичну ядерну зброю, Байден відповів: «Це матиме наслідки. Вони стануть ізгоями у світі більше, ніж будь-коли. І залежно від масштабу того, що вони роблять, визначатиметься, яка відповідь буде».

22:15 У Луганській області у будь-якому випадку не буде опалювального сезону цієї зими, ворог розбив усю інфраструктуру.

Пояснення написав керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

— Я впевнений, що, на жаль, опалювальний сезон цієї зими нам не вдасться провести, особливо в тій частині Луганської області, яка десь 4,5 місяця була під постійними обстрілами. Справа в тому, що російські війська знищили там повністю всю критичну інфраструктуру. Тобто, після деокупації нам все ж таки доведеться просити людей, якщо це буде найближчим часом, щоб вони зимою не поверталися для постійного життя у великі міста, — написав держслужбовець.

Голова Луганської ОВА нагадав, що росіяни прицільно знищують об’єкти критичної інфраструктури на сході України, а коли їх будуть вибивати з окупованих територій, то вони розбомблять і вцілілі об’єкти.

— Великі міста: опалювання неможливо взагалі запустити, тому що розбито все вщент. І навіть, якщо ми якось теоретично змогли би відновити роботу теплоелектростанцій миттєво, що майже нереально, то розвести потім всю мережу по містам не можливо, — підкреслив Сергій Гайдай.

21:40 Приблизно о 20:00 годині мешканці окупованого Херсону почали чути відлуння звуків від стрілкової зброї.

Про це пише видання «МОСТ», посилаючись на свої джерела.

— Стрілянину у центрі Херсона підтвердили російські пропагандисти. За їх інформацією, стріляли в районі перехрестя вулиці Іллюши Кулика та перехрестя Ушакова.  Інші пропагандисти написали про стрілянину в районі залізничного вокзалу Херсона. Обставини події з'ясовуються, — додали журналісти.

Також роспропаганда опублікувала кадри, де ворожий бронетранспортер веде вогонь у Херсоні, назвавши це «контртерористичною операцією».

21:10 Від імені Папи Римського з гуманітарною місією до України завітав кардинал Конрад Краєвський. Під час доставки допомоги він опинився під обстрілом.

Про це він розповів Vatican News.

На одній з зупинок колона потрапила під прямий вогонь, так що усім присутнім довелося ховатися.

— Для першого раз у своєму житті я знав, що не знаю, куди бігти... тому що недостатньо бігти, потрібно також знати, куди йти, — зізнався кардинал.

Коли загроза відійшла, гуманітарна місія дісталася до кінцевого пункту.

— Незважаючи на складну ситуацію, зрештою все пройшло добре, і допомогу можна було доставити, як і було заплановано спочатку – включно з вервицями, освяченими Папою: ті, хто їх отримував, одразу одягали їх собі на шию, — написали на новинному сайті про Ватикан.

20:40 Тимчасово захоплену російськими формуваннями Запорізьку атомну електростанцію підключили до енергомережі України, привівши в порядок одну з основних ліній електропередач.

Це підтвердили в МАГАТЕ.

В міжнародному агентстві зазначили, що лінія напругою у 750кВ знову живить ЗАЕС, так що реактор буде охолоджуватися.

— Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) знову отримує електроенергію безпосередньо з національної мережі після того, як інженери відремонтували одну з чотирьох основних зовнішніх ліній електропередач, які були пошкоджені під час конфлікту, — сказано у заяві.

Як тільки був завершений ремонт основної лінії, три резервні лінії перейшли у запас. Ще три основні зовнішні лінії досі знеструмлені через пошкодження.

Усі шість реакторів ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки, але вони все ще потребують живлення для підтримання необхідних функцій безпеки. З 5 вересня станція не постачає електроенергію домогосподарствам, заводам та іншим об'єктам.

20:09 Українські військові виведені зі складу місії ООН в Демократичній Республіці Конго.

Запит на це подала сама Україна.

Командувач Об'єднанами Силами генерал-лейтенант Маркос да Коста добре відгукнувся про 10-річний внесок України у безпеку ДР Конго.

Український контингент в африканській державі складався з 13 осіб при 4 одиницях бойових гелікоптерів Мі-24, автомобільній і спеціальній техниці.

Військові приєдналися до миротворчої місії з 28 лютого 2012 року. Вони базувалися у місті Гома.

19:43 Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас під час конференції Військового комітету НАТО заявила, що військова допомога Україні результативна і її обсяги необхідно збільшити.

Вона підкреслила, що результативність надання підтримки Україні доводять зведення з поля бою, повідомляє ERR.

Прем’єр-міністр Естонії також додала, що війна РФ проти України на порозі НАТО, є найсерйознішим випробуванням у сфері безпеки для нинішнього покоління.

На саміті в Мадриді країни НАТО одностайно підтвердили, що РФ стала основним джерелом небезпеки для Альянсу.

— Росія хоче за будь-яку ціну підірвати нашу єдність і змусити нас відмовитися від підтримки України,  зазначила Кайя Каллас.

Вона нагадала, що в «арсеналі терористичної тактики Кремля як всесвітній голод, так і залякування ядерною катастрофою, як знаряддя шантажу використовується також енергія».

На думку Каллас, щодо Москви потрібно застосовувати довгострокову політику розумного стримування, і в центрі має бути всебічна підтримка України.

— Зведення з поля бою доводять, що наша військова допомога (Україні — ред.) була результативною і її обсяги необхідно збільшувати,  додала голова уряду Естонії.

Вона також підкреслила, що воєнних злочинців потрібно притягнути до відповідальності.

— Світ, який спирається на єдині правила, повинен виходити з принципу, що завдані війною збитки необхідно компенсувати, воєнні злочини потрібно розслідувати, а відповідальних за них покарати, — підсумувала лідер балтійської держави.

19:25 ЗСУ записали на свій рахунок ліквідацію більше 180 загарбників одним ударом у Херсоні.

Успішне влучання описав Генштаб.

 

Російські формування 10 вересня були захоплені зненацька на ТОВ «Алкоресурс», де вони жили і тримали військову техніку.

—  Підрозділи Росгвардії та ФСБ п’ять днів розбирали завали та діставали тіла загиблих, намагаючись приховати втрати, — додали деталей у Генеральному штабі.


18:59 Вже цієї осени в Україні, ймовірно, запрацює єдиний реєстр, який спростить механізм володіння зброєю і запобігатиме незаконному обігу.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко в інтерв’ю «Укрінформу».

Помічник голови МВС сказав, що якщо законопроєкт №5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю» не буде прийнятий, то правоохоронці ініціюють запуск Єдиного реєстра зброї через через внесення правок до підзаконних актів.

— Функціонал реєстру передбачає створення електронного кабінету власника зброї, через який особа може подавати заявку на придбання та зберігання зброї, зміну місця зберігання, проводити актуалізацію даних та здійснювати інші обов’язкові процедури, — пояснив заступник міністра.

У реєстр будуть заносити інформацію про одиницю зброї, її реєстраційний номер, зразок відстріляної кулі, а також ПІБ особи, дату та місце народження, фото. Зараз цей механізм проходить тестування.

18:18 Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський висунув ініціативу по створенню Міжнародного трибуналу, щоб судити РФ за воєнні злочини в Україні. Пропозиція поступила після виявлення могил з вбитими цивільними поблизу Ізюма.

Про це він написав у Твіттері.

Очільник чеської дипломатії підкреслив, що Росія не може залишитися безкарною після полишенного за собою свавілля у Ізюмі з великою кількістю розстріляних і закатованих людей.

— Ми не повинні залишати це поза увагою. Ми виступаємо за покарання всіх воєнних злочинців. Я закликаю до швидкого створення спеціального Міжнародного трибуналу, який розслідуватиме злочин агресії, — підкреслив Ян Ліпавський

17:41 В найближчій перспективі, скоріше всього до весни, Херсонщину очистять від окупантів.

Такого розвитку подій очікує перший національний військовий представник Болгарії в НАТО, генерал-майор Субі Субєв.

За його прогнозом, росіяни будуть витіснені за межі Херсонщини.

 Російські війська можуть бути притиснуті до берега Дніпра. Понад 54 тисячі російських військових загинуло у війні. Поранених по співвідношенню до загиблих 3:1 мінімум. Очікується, що 150 тисяч людей будуть виведені з ладу, — порахував він приблизні втрати окупантів.

Він додав, що прорив під Балаклією усунув небезпеку для України з півночі.

— Росія була здивована українським ударом у трикутнику Ізюм-Балаклія-Куп'янськ, де оборона була найслабшою. Успіх був пов'язаний з відсутністю потужних оборонних рубежів, як у Херсоні. Українці здійснили бліцкриг на росіян, які зламалися і побігли, — підсумував Субі Субєв.

17:08 Бойові побратими і друзі попрощалися з етнічною росіянкою Ольгою Сімоновою, яка воювала на боці України задовго до 24 лютого і вже встигла отримати українське громадянство.

Про похорон доброволиці написали у Associated Press.

34-річна жінка з позивним «Сімба» загинула в Херсонській області 13 вересня. Ймовірно, її автомобіль наїхав на міну. 

Сімонова, яка народилася в російському місті Челябінськ, вирішила встати на захист України, коли Росія анексувала Крим та атакувала Донбас. Спочатку вона воювала як доброволець, потім як фельдшер і зрештою підписала контракт.

— У мене було внутрішнє відчуття, що я можу впоратися з цим, і що те, що я роблю, було правильним і необхідним, тому що я не можу закривати очі на ситуацію, — казала вона.

«Сімба» завоювала довіру українців, прикриваючи їх пліч-о-пліч на полі бою. У 2017 році стала громадянкою України. Заробила звання сержанта. Командувала як піхотою, так і артилерією.

— Її поважали не лише як командира, а й як людину, — сказав її колишній командир і друг Дмитро Карабіновський.

16:50 Сьогодні поблизу Мелітополя рух опору знешкодив колію до Криму, через яку російські формування возили зброю і паливо.

Про успішну диверсію написало видання РІА-Мелітополь.

На місці вибуху російські військові влаштували огляд усіх машин, велосипедистів і пішоходів.

— Вибух на своїх пропагандистських каналах підтвердили самі окупанти, назвавши роботу партизанів "ударом українських бойовиків" Загиблих та постраждалих немає. Внаслідок роботи мелітопольського опору зруйновано приймально-відправний шлях, робочий біляток станції Низяни, а також пошкоджено 25 шпал та батіг шляху, — розповіли журналісти.

16:20 Михайло Котляров залишився у Миколаєві після 24 лютого на посаді медика невідкладної допомоги у Корабельному районі.

Розмовляли з ним журналісти hromadske.

24-річний чоловік разом із колегами прийняли рішення не покидати місто після початку повномасштабного вторгнення, зробивши вибір на користь сумлінного виконання професійного обов'язку.

15:54 Серед російських вчителів, які раніше погодилися поїхати на окуповані території України, шириться нова тенденція — відмова від попередніх домовленостей. Причина — затримання їх колег, які не встигли втекти від ЗСУ і будуть відповідати перед українським законодавством.

Про це повідомляє Radio Free Europe.

Як мінімум десятки вчителів почали разпаковувати свої валізи, дізнавшись, що їх менш удачливих колег зловили на гарячому.

Викладач Ростовського технікуму промислових технологій Володимир Мунтян заявив Радіо Свобода, що більше не зацікавлений у викладацькій діяльності в Україні.

— Я погодився, але зараз це вже не актуально. Обставини змінилися — мої особисті — тому я передумав. Ви бачили, що сталося, — пожалівся він.

Ще одна російська вчителька Ольга Вєденіна зізналась журналістам, що не поїхала в Україну після звільнення Харківщини.

— Усі події, які зараз відбуваються — захоплення вчителів. Я б могла опинитись в такій ситуації, — сказала вона.

Вчителька математики з Архангельської області також не поспішає виїжджати до України через наступ ЗСУ.

— Ви бачили, що сталося. Кажуть, затримали вчителів. Тому я ще не прийняла остаточного рішення, — заявила Олена Патракєєва.

15:09 Компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки, на яких можна побачити могили біля звільненого Ізюму в Харківській області.

 
Про це повідомляє пресслужба компанії у Twitter.
 

— Коли російські війська нещодавно вийшли з Харківської області, український уряд і ЗМІ повідомили про виявлення місця масового поховання поблизу міста Ізюм, — зазначили у Maxar.

Загалом опубліковано було два знімки з різницею у часі в півроку. Перший від березня, другий — серпневий, на якому можна побачити поховання.

 

14:56 В обідній час 17 вересня російська армія атакувала Чугуїв на Харківщині ракетами.

Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Спочатку була інформація, що поранення отримала 11 річна дівчина і її доставили до медзакладу, але через деякий час надійшла звістка про її смерть. Дитина померла у лікарні від отриманих травм.

Також повідомляється, що у Чугуєві є влучання по критичній інфраструктурі.

14:25 «Днровці» та «лнровці» мародерили весь час, доки контролювали село Князівка в Херсонській області, потім їх вибили звідти ЗСУ.

Місцеві розповіли за яких умов вони пережили окупацію.

Згідно свідчень мешканців села, у населений пункт зайшли і росіяни, і буряти, але у більшості своїй це були бойовики «Л/ДНР». Вони ходили по домівках, щоб відібрати їжу та цінні речі. Приходили по декілька разів, щоб привласнити усе.

— Це не люди, що до нас прийшли… Не знаю як їх назвати, — стримуючи сльози сказав чоловік з Князівки.

— Хотіли розваг, молодих дівчат. Хотіла б їм усім побажати, щоб вони відчули те саме, що й ми, — додала його односельчанка.

 

13:40 Росія зазнала значних втрат у військах і техніці в Україні, і наслідки останнього контрнаступу ЗСУ можуть виявити, що військові резерви Москви менші, ніж передбачалося.

Про це заявила міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт.

— Уявлення про те, що російські сили мають у своєму розпорядженні фактично необмежені військові засоби… не відповідає дійсності,  пояснила вона, зазначивши, що Росії потрібно багато нової живої сили та техніку, взяти яку немає звідки.

Очільниця оборонного відомства ФРН підсумувала, що «резерви російської армії значно менші, ніж ми, напевно, думали спочатку».

13:20 Сьогодні зранку Слов'янська теплова електростанція потрапила під російські обстріли, на території об'єкту почалася пожежа.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

На станції частково постраждало обладнення. Рятувальники гасять пожежу.

— Окупанти навмисне цілять по інфраструктурним об’єктам області, намагаючись нанести якомога більшої шкоди передусім мирному населенню,  підкреслив керівник регіону.

12:50 Російське вторгнення залишило Україну без 15% потужностей для зберігання зерна.

Аналіз підготувала організація Conflict Monitor.

У звіті йде мова про те що, росіяни захопили зерносховищ, які вміщували 6,2 мільйонів тонн зернових, а також знищили зерносховищ на 2,2 мільйона тонн.

Загалом війна зменшила здатність України зберігати зерно на 8,5 мільйонів тонн, поставивши під загрозу майбутню здатність обробляти врожаї та забезпечувати світовий ринок.

Як наслідок, фермерам не вистачає місця для зберігання своїх партій, що може перешкодити посіву наступного врожаю, особливо озимої пшениці, йдеться у аналізі.

— Пошкодження та захоплення сховищ Росією та союзними російськими військами загрожує перетворити триваючу аграрну кризу в Україні на катастрофу. Мільйони людей у всьому світі залежать від української сільськогосподарської продукції, і на них безпосередньо впливає зростання цін на світовому ринку, спричинене дефіцитом, пов’язаним з російським вторгненням в Україну,  попередили у Conflict Monitor.

Більшість окупованих або пошкоджених об’єктів аграрної інфраструктури знаходяться на Миколаєвщині, в Запорізькій та Донецькій областях, і більшість з них були поблизу транспортних вузлів, що свідчить про те, що вони були пошкоджені в результаті цілеспрямованих і навмисних атак.

— Невибіркове націлювання на спеціалізовану інфраструктуру зберігання врожаю є військовим злочином і злочином проти людяності згідно з міжнародним правом, — підсумували у звіті.

12:20 Радник офісу президента Зеленського Михайло Подоляк закликав країни Європи надати Україні «сучасні та ефективні» системи ПРО, щоб убезпечити Миколаїв і інші українські міста.

На цю тему він написав пост для Twitter.

Пост радника ОП з’явився після заяв Путіна, що Росія готова бити життєво важливих об’єктах інфраструктури України.

— Західні країни мають багато сучасних та ефективних систем протиракетної та протиповітряної оборони. Але над Парижем, Римом чи Берліном ракети не літають. Вони літають над українськими містами. Можливо, настав час захистити цивільне населення та критичну інфраструктуру? Або чекатимемо на масштабну техногенну катастрофу?, — поцікавився Михайло Подоляк.

11:30 У Миколаєві впіймали зрадника, який працював на головне управління Генштабу ЗС РФ, збираючи розвідувальні дані про ЗСУ у прифронтових районах.

Про успішну операцію по затриманню зловмисника відзвітувала пресслужба СБУ.

В першу чергу колаборант вишукував військову техніку, яку Україна отримала від партнерів, аби у подальшому передати інформацію про її місцезнаходження російським кураторам.

Агентом ГРУ був мешканець обласного центру з проросійськими поглядами. Він був завербований вже після 24 лютого.

— Для збору координат зловмисник виїжджав до різних районів і населених пунктів Миколаївщини і візуально оглядав місцевість. Для фіксації військових об’єктів він використовував відеореєстратор, прихований у салоні власного авто. Зібрані матеріали передавав ворогу з використанням месенджерів. Відповідну розвідінформацію окупанти планували використати для здійснення серії ракетно-артилерійських обстрілів по підрозділах наших військ. Проте співробітники Служби безпеки своєчасно викрили, встановили місцезнаходження і затримали російського агента. Під час обшуків у затриманого виявлено: мобільні телефони, комп’ютерну техніку, відеореєстратор і картки пам’яті до нього із доказами злочинних дій. Наразі йому повідомлено про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану, та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, — оприлюднили деталі операції у Службі безпеки України.

10:50 Наміри Росії влаштувати псевдореферендуми в Херсонській і Харківській областях закінчилися провалом.

Таку заяву зробив колишній керівник польської військової розвідки та контррозвідки генерал Анджей Ковальський.

Колишній розвідник вважає, що скоро у ЗСУ будуть ресурси на звільнення як мінімум країни в межах кордонів до 24 лютого.

 Можливо, кращим рішенням зі стратегічної точки зору були б спроби відтіснити росіян за Дніпро, тобто спроби повернути Херсон і околиці. Це також було б чітким сигналом незгоди зі спробами анексії інших територій. На даний момент російська ідея проведення референдумів у Харківській області, а також у Херсонській провалена, — сказав він.

Генерал додав, що удар по російським окупантам в район Мелітополя може стати фатальним для всієї армії загарбників.

— Якщо в українців є достатні резерви, то, на мій погляд, вони краще підуть на південь, щоб повернути землі до Дніпра, а в деяких моментах, можливо, й за Дніпром. Але найбільший стратегічний успіх приніс би удар у напрямку Мелітополя, тобто тих районів, через які пролягають транзитні шляхи між окупованими у 2014 році Луганською та Донецькою областями та Кримом і півднем України, які був зайнятий протягом кількох місяців. Це може призвести до оточення російських військ на півдні України і, можливо, навіть розпочати процес спроб повернення Криму, — спрогнозував Анджей Ковальський.

10:10 Незадовго до приходу українських визволителей окупанти вивезли з Ізюму в Росію приблизно 80 дітей.

Таку кількість заручників озвучив мер міста Валерій Марченко.

За його словами, дітей буде дуже важко повернути назад.

— Тиждень тому російські солдати викрали 80 наших дітей і відправили їх у табір у Геленджику, — заявив представик місцевої влади.

Він додав, що перед українським наступом росіяни поспішно готували першокласників до промиття мізків.

— Підготовка йшла повним ходом. Вони вилучили з наших шкіл усі українські книжки і замінили їх російською літературою. Але тепер ваша спроба не спрацює, — наголосив політик.

09:45 Переважніше, аби у Миколаєві залишилися містяни, які будуть приносити користь військовим, щоб наблизити перемогу. Іншим краще не ризикувати і виїхати у безпечне місце.

Про це сказав пресі голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Керівник регіону виказав свою рекомендацію щодо того, хто більше буде корисний у прифронтовій області.

— Всі, хто мають роботу і можуть допомогти військовим, нехай працюють разом і допомогають солдатам перемагати. Якщо немає роботи, то краще покинути регіон, — заявив він.

Кім також додав, що населення міста твердо стоїть на боці України, не дивлячись на те, що деякі громадяни спілкуються російською.

—  Окупація Донбасу та Криму в 2014 році наочно показала нам, що таке Росія. — На окупованих територіях нічого хорошого немає. Росію тут ніхто не хоче, — підкреслив голова Миколаївської ОВА.

08:50 З'єдання так званого «Союзу добровольців Донбасу» зазнали великих втрат на сході України, до того ж їм відмовляються надавати медичну допомогу у російських містах.

Інформацію про це підтвердив Генштаб.

Значні втрати «Союз добровольців Донбасу» отримав при спробі штурмувати Авдіїївку.

— Пораненим представникам батальйону зазначеного незаконного збройного формування, які брали участь у штурмі населеного пункту Авдіївка, після евакуації до Ростова-на-Дону, було відмовлено в наданні медичної допомоги у шпиталі, тому що вони не мають статусу регулярного військового формування, — сказано у звіті.


08:20 Сьогодні вночь ворожі РСЗВ і важка артилерія методично били по Нікопольській, Марганецький та Мирівській громадах Дніпропетровської області.

Цілеспрямоване знищення цивільної інфраструктури у телеграмі підтвердив голова ОВА Валентин Резніченко.

—  Ворог атакував шість разів - випустив на мирні міста та села більш ніж 90 смертоносних снарядів. Попередньо, люди не постраждали. Понівечені будинки, автівки, ліцей, цех промислового підприємства, газоводи та лінії електропередач. В одному з сіл Мирівської громади зник зв’язок. Масштаби руйнацій уточнюються, — сказано у повідомленні.

 
 

В інших громадах регіону лунала сирена, але вони обійшлися без російських атак.

07:50 Голова Об’єднаного комітету начальників штабі США Марк Міллі заявив, що докази російських військових злочинів, знайдені після звільнення Ізюма, в черговий раз підтверджують, що це неможливо приховати.

Його коментарі наводить CNBC.

Генерал підкреслив, що звірства ЗС РФ швидко стануть відомі усім країнам.

— Світ дізнається про це. Військові злочини неможливо приховати, особливо такі речі, як масові могили, — сказав Марк Міллі.

Окрім цього, він зафіксував, що українські військові перехопили «стратегічну ініціативу» у Росії і з новими імпульсами продовжують наступати, звільняючи рідну землю.

— Наступи перебувають на початковій стадії. Пока лише два тижні, — нагадав він, додавши, що загарбників чекають нові поразки.

Як відомо, під Ізюмом знайшли братську могилу українських військових та понад 460 нових поховань.

Повідомлення про масове поховання у звільненому від російської окупації Ізюмі «жахають» і «обурюють», заявив радник зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого Дому Джон Кірбі.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що після деокупації Харківської області стало очевидним, що Росія повторила в Ізюмі саме те, що до цього творила в Бучі.

Пізніше з'ясувалося, що серед тіл з масового поховання в Ізюмі Харківської області, які були ексгумовані у п’ятницю, 99% мають ознаки насильницької смерті.

View full version