Збитки, завдані Кінбурнській косі через військову агресію РФ, перевищили ₴5 млрд, — Держекоінспекція

Збитки, які були завдані заповідній території унікальної Кінбурнської коси через військову агресію Росії, перевищили 5 мільярдів гривень.

Про це повідомила Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу.

— Нині Кінбурнський півострів – це тимчасово окупована територія або сіра зона. Унікальна територія періодично зазнає негативного впливу унаслідок пожеж, спричинених військовою агресією, – йдеться у повідомленні. 

Там зазначають, що загальна площа, що пройдена вогнем станом на 3 липня, на Кінбурнському півострові складає 2109 гектарів.

Держекоінспекція провели розрахунок розміру шкоди, зумовленої «забрудненням атмосферного повітря неорганізованими викидами забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій під час дії воєнного стану», а саме на земельних ділянках Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» за період з 15 березня по 3 липня. 

Загальний розмір шкоди складає 5 мільярдів 703 мільйони 548 тисяч 768 гривень.

Раніше повідомлялося, що на Кінбурнській косі продовжують горіти ліси. Під загрозою села Геройське та Іванівка Херсонської області. Ситуація ускладнюється тим, що російські окупанти не дозволяли рятувальникам гасити вогонь, тому місцевих мешканців закликають самоорганізуватися та бути готовими надати допомогу.

В ОВА зазначили, що Миколаївська область не може допомогти у гасінні пожеж там — усі пожежні частини та техніка, яка може туди дістатися, перебувають на окупованих територіях Херсонщини.

Через пожежі на Кінбурні під загрозою опинилися червонокнижні орхідеї, інші унікальні рослини та тварини, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

View full version