Війна, 211-й день: Українські військові уразили командні пункти окупантів безпосередньо в Херсоні

Українські артилеристи на самохідній 203-мм гарматі «2С7 Піон» на південному фронті України 14 вересня 2022 року

22 вересня триває 211-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», українські військові на південному фронті уразили низку об'єктів та баз ворога, зокрема два командні пункти в тимчасово окупованому Херсоні.

Так, ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали майже 280 вогневих завдань, за результатами яких відомо про ураження:

  • двох командних пунктів безпосередньо в Херсоні,
  • двох пунктів управління в Нововоскресенському й Дудчанах,
  • складів боєприпасів в П’ятихатках та Херсоні,
  • трьох районів скупчення озброєння, техніки і живої сили в Дудчанах і Новій Каховці,
  • радіолокаційної станції «Зоопарк» в Крутому Яру.

За добу українські військові на півдні знищили 41 окупанта, 4 танки, 12 одиниць іншої авто-бронетехніки та зенітно-ракетний комплекс «Бук-М2/3».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:40 Певна кількість зрадників, яких розкрили у Миколаївській області, мала психічні розлади, інші — щиро вірили в російську армію.

Про це NPR розповів голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Керівник регіону підкреслив, що наразі правоохороні органи вже встигли затримати сотні підозрюваних у роботі на РФ.

— Деякі з них божевільні. Деякі з них справді вірять у Росію, — розповів він.

Віталій Кім додав, що більшість миколаївців, завдяки яким були затримани колаборанті, відмовляються від обіцяної нагороди.

— Вони кажуть: просто знайдіть цих людей, щоб обстріли припинилися, і віддайте гроші тому, хто їх більше потребує, — пояснив держслужбовець.

21:20 Катерина Прокопенко радіє поверненню свого чоловіка Дениса з полону після героїчної оборони «Азовсталі» у якості командира полку НГУ «Азов».

Про свої почуття вона розповіла VOA.

В останній раз жінка спілкувалася з «Редисом» ще у травні, після цього можливості поговорити з ним не було.

— Він мені подзвонив як тільки він досяг безпечної зони. Зустрівся з ГУР, зустрівся з Будановим (очільник Головного управління розвідки, - прим). Він набрав мене на три секунди сказав: «Катя, я живий, все добре, ще содзвонимося», — переповіла вона деталі.

Наразі Катерина Прокопенко готова вилітати у будь-яке місце, аби зустрітити чоловіка.

— Емоції переповнюють і наче по голосу усе добре, але побачила як він виглядає зараз на брифінгу. У мене просто одні емоції. Я рада, що він живий, але та картинка, яку я звикла бачити у житті, яким він був, і те, як він зараз виглядає, я просто боюся уявити, що з ним там робили, — додала вона.

 

21:00 Після семи місяців безперервних обстрілів у Миколаєві залишилося близько 200 тисяч жителів.

Нову інформацію про населення міста озвучив перший заступник мера Миколаєва Віталій Луков.

За його словами, містяни, які залишаються у обстрілюваному місті звикли до важких умов.

— Вони пристосовуються до обставин, а ми намагаємося їм допомогти, — пояснив держслужбовець.

Він додав, що комунальні служби забезпечують для Миколаєва наявність електрики та швидкісного інтернету. Заправки і супермаркети також продовжують працювати в регулярному режимі.

20:40 Після закінчення так званого «референдума» на території Херсонської та інших окупованих областей України, Росія сприйматиме звільнення цих регіонів ЗСУ як напад на власну землю.

Таку заяву зробив речник посольства Росії у Франції Олександр Макогонов.

Представник РФ заявив, що результати нелегітимного псевдореферендума вже зазделегіть відомі і «не викликають сумнівів».

— Люди мріють приєднатися до великої російської сім'ї, — висловився він про мешканців Запорізької і Херсонської областей.

Дипломат відмовився називати «анексією» захоплення українських територій через фейкові голосування.

— У даному випадку, мова йде про суто демократичні процедури, перевага волевиявлення народу, ніхто їх не примушує, — сказав він представникам преси.

Після цього, погрожує Макогонов, Росія сприйматиме звільнення Херсонщини за атаку на свою територію.

— Ми сподіваємося, що українці будуть розумними. Якщо вони нападуть, вони нападуть на російську територію, — заявив Олександр Макогонов.

20:20 Російський фонд пропонував гроші репортерам із Ісландії, аби вони поїхали на окуповану частину Херсонської області і хвалили прозорість псевдореферендуму.

Про це повідомляє The Reykjavik Grapevine.

Москва обіцяла ведучим ісландським журналістам сплатити дорогу в Москву через Лондон і Стамбул, а потім перевезти їх на захоплені частини Запорізької і Херсонської областей, щоб вони «висвітлювали референдум».

Ніхто не прийняв цю пропозицію, аби не мати зв'язків з виправдовуванням російського вторгнення в Україну.

20:00 Unex Bank спільно з компанією Mastercard та фінтех-стартапом Weld Money запустили першу в Україні криптовалютну платіжну картку weld, яка дозволяє розраховуватися криптовалютою за товари та послуги всюди, де доступні безготівкові оплати.

Про це «Економічній правді» повідомили у банку.

Weld card являє собою цифрову платіжну картку на базі Debit Mastercard, яка прив’язана до криптовалютного гаманця на платформі Weld Money

Картку можна додати до Apple Pay, Google Pay і розраховуватися криптовалютою за товари та послуги без необхідності користувачу самостійно конвертувати її у звичайну (фіатну) валюту. 

Конвертація криптовалюти відбувається автоматично: при розрахунку карткою weld еквівалентна сума списується з криптовалютного балансу гаманця Weld Money. 

Наразі weld card дозволяє розраховуватися стейблкоіном USDT, а невдовзі планують додати криптовалюти bitcoin та altcoin.

— Таким чином, для користувача процес оплати криптовалютною карткою weld не відрізняється від звичайної безготівкової оплати, і жодні додаткові дії для розрахунку криптовалютою не потрібні, – йдеться в релізі.

Користувачі weld card можуть оплачувати товари та послуги у фізичних магазинах та онлайн, а крім того – знімати готівкові кошти в банкоматах, що підтримують технологію безконтактної оплати. 


19:40 Російський молодіжний демократичний рух «Весна» закликав росіян виходити у суботу, 24 вересня, на нові акції проти мобілізації.

Про це повідомляєтся в Twitter «Весни».

«Наступні акції протесту проти могилізації. 24 вересня, 17:00 — по всій Росії. Могилізація активно йде по всій країні. Незабаром тисячі наших чоловіків можуть вирушити на фронт. Ми можемо і маємо виступити проти!», — йдеться у повідомленні.

Міста, в яких відбудуться акції, «Весна» пообіцяла назвати 23 вересня у своєму Телеграмі місця збору людей — у день проведення акції.

Напередодні 21 вересня в 41 місті Росії вже пройшли акції проти мобілізації, оголошеної президентом рф володимиром путіним. За даними ОВД-Инфо, поліція затримала 1323 особи, 75% з них — у Москві та Петербурзі. У кількох відділах поліції у Москві затриманим вручали повістки у військкомати.

19:20 На Запорізькому напрямку нацгвардієць збив російський гвинтокрил Мі-8 із переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла».

Про це повідомляє пресслужба Нацгвардії

«22 вересня військовослужбовцем Національної гвардії України під час нальоту авіації противника на Запорізькому напрямку було збито ворожий гвинтокрил Мі-8 із ПЗРК «Ігла». Наші захисники впевнено продовжують нищити ворога на всіх напрямках та звільняти українські землі», — йдеться у повідомленні.

18:59 Ввечері 22 вересня в Миколаєві монтують укриття на зупинці в Корабельному районі, яку наприкінці липня обстріляли російські війська.

18:22 Протягом ночі ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ було виконано понад 130 вогневих завдань на Херсонському напрямку, повідомили в ОК «Південь».

Уражено командний пункт в Новій Каховці, пункт управління БпЛА в Бериславському районі, колонну ворожої техніки поблизу Львового. А також забезпечено щільний вогневий контроль навколо Каховського мосту і спроб окупантів налагодити альтернативні переправи.

За результатами уражень підтверджені втрати ворога складають 27 окупантів, 2 танки, 2 броньовані машини та гаубиця 152-го калібру «Мста-Б».

17:43 З'явилося відео наслідків обстрілів Миколаєва.

17:30 Мешканці Миколаєва, зокрема Корабельного району, самотужки гасили пожежу в Балабанівському урочищі, яка виникла після ворожого обстрілу. До прибуття пожежних підрозділів люди намагалися приборкати полум’я підручними засобами.

«В нас є далеко не поодинокі випадки, коли, навіть, до прибуття наших підрозділів, люди, які проживають поблизу для того, щоб ліквідувати і врятувати свої помешкання, виходили і підручними засобами, своїми силами приєднувались до гасіння», — розповів в інтерв’ю телеканалу «НІС-ТВ» розповів прес-офіцер Головного управління ГСЧС України в Миколаївській області Артем Вагін.

16:48 Прессофіцер та фотограф з «Азовсталі» Дмитро Козацький нарешті зустрівся з родиною після звільнення з російського полону. Фотографії опублікувала його сестра у соцмережах. Також вона показала фото з парамедикинею Катериною Поліщук («Пташка»).

Фото: Instagram / Dasha Stilinski

16:10 Сьогоднішній удар по Очакову російська армія здійснила за допомогою іранських дронів-камікадзе типу «Шахід-136, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Один з двох атакуючих дронів був збитий українськими підрозділами, інший влучив в портовий буксир. Як повідомлялося, пожежу вогнеборці оперативно приборкали. Людських втрат немає.

15:51 Під час запису звернення про мобілізацію до РФ кремлівському диктатору Володимиру Путіну стало зле. Йому довелося викликати лікарів.

Про це повідомляє таблоїд Daily Mail.

За даними таблоїда, Путін страждав від сильного кашлю та болю в грудях. Саме тому його звернення відклали на 13 годин.

15:36 У Миколаєві 54-річний чоловік пропонував хабар правоохоронцю за уникнення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин та повернення вантажного автомобіля з піском.

Транспортний засіб правоохоронці вилучили декілька днів тому через відсутність дозвільних документів на видобуток піску, повідомили в поліції Миколаївської області.

Під час надання правоохоронцю неправомірної вигоди зловмисника затримали правоохоронці. Грошові кошти вилучили.

15:29 Північна Корея готується спустити на воду новий підводний човен, який, ймовірно, здатний запускати балістичні ракети.

Про це пише Reuters із посиланням на дослідження американського аналітичного центру 38 north.

Аналітики вперше помітили ознаки будівництва принаймні одного нового підводного човна у 2016 році. У 2019 державні ЗМІ КНДР показали, як Кім Чен Ин оглядає підводний човен, який був побудований під «його особливою увагою». Тоді дослідники сказали, що розміри нового судна вказують на те, що воно призначене для перевезення ракет.

15:02 Вранці 22 вересня російські війська вкотре підступно обстріляли цивільні об’єкти Миколаївщини. Через влучання боєприпасів та їх уламків внаслідок бойових дій виникла пожежа приміщення та складу продуктового магазину і приміщення відділення «Нової пошти» у селі Калинівка Воскресенської громади Миколаївського району.

Про це повідомляє Головне управління ДСНС в Миколаївській області.

До місця було направлено черговий караул 16 державної пожежно-рятувальної частини. І вже протягом години вогнеборці ліквідували пожежу на площі 50 квдратних метрів.

Постраждалих та травмованих немає. Професійними діями вогнеборців врятовано суміжний двокімнатний житловий будинок.

14:52 Російська розвідка має цілу мережу агентів в Україні, зокрема й у секторі безпеки та оборони.

Про заявив представник президента України у Верховній раді Федір Веніславський під час брифінгу, пише РБК-Україна.

— Недооцінювати ворога ми не можемо. Їхнє розвідуправління достатньо має, на превеликий жаль, в тому числі і в наших рядах українського сектору безпеки та оборони багато агентів. Я думаю, що вони розуміють подальші кроки, частково, наших збройних сил, які ми будемо спостерігати найближчим часом, — розповів Федір Веніславський.

14:43 Казахстан, Узбекистан та Киргизстан заборонили своїм громадянам брати участь у війні проти України. За це передбачена кримінальна відповідальність.

Про це повідомило Anadolu Agency.

Посольство Киргизстану в РФ 21 вересня повідомило своїм громадянам, що за участь у бойових діях на території іноземних держав на них чекає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, можлива також конфіскація майна. Киргизам, які живуть у Росії і яких будуть закликати брати участь у війні, радять негайно звертатися до дипломатичного представництва своєї країни.

14:29 Україна та її союзники працюють над обміном із Росією полонених у форматі «всіх на всіх».

Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Він запевнив, що держава пам’ятає про всіх, хто залишається в полоні, зокрема Офіс генерального прокурора докладає максимум зусиль для повернення захисників додому.

— Успіхи ЗСУ у контрнаступі щодня збільшують «обмінний фонд», — зазначив Андрій Костін.

14:13 Ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, доктор технічних наук та медик розповіли, що робити якщо росіяни поцілять у Південноукраїнську атомну станцію.

Про це вони розповіли кореспондентам «Суспільного».

У ніч проти 19 вересня російські збройні сили завдали ракетного удару поблизу території Південноукраїнської атомної електростанції. Ракета впала за 300 метрах від ядерних реакторів. Удар поблизу АЕС викликав реакцію світової спільноти, а в МАГАТЕ вчергове наголосили на ризиках для ядерної безпеки в Україні.

Валерій Стройнов працює начальником пожежної безпеки на одному з підприємств Миколаєва. Він добре пам’ятає 1989 рік, саме тоді чоловік пів року працював на ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

13:52 Окружний суд Гааги у справі про збитий у небі над українським Донбасом 17 липня 2014 року авіалайнер «Малазійських авіаліній», який виконував рейс МН17, офіційно оголосив день оголошення вироку - 17 листопада.

Офіційне оголошення було зроблено в четвер під час засідання, яке було відновлено саме з цією метою, повідомляє «Інтерфакс-Украина».

Дату оголосив головуючий суддя Гендрік Стейнгаус, уточнивши, що засідання розпочнеться о 13.30.

13:40 Армія РФ поцілила ракетами у порт — пошкодили околишні будинки. На місці побував також і кореспондент «НикВести». Внаслідок прильотів пошкоджені багатоквартирні житлові будинки поблизу порту. Руйнувань зазнали комунікації та залізнична колія.

Фоторепортаж за посиланням.

13:20 Росіяни обстріляли центр Миколаєва — пошкодили драмтеатр, будинки та кафе. На місці побував кореспондент «НикВести».

Ракета влучила у двір театру, внаслідок чого в будівлі вилетіли вікна, посічено фасад, пошкоджено скульптури та оздоблення закладу.

Вибухова хвиля «зачепила» сусідні багатоквартирні будинки, а також кафе та магазини. Там також пошкоджено фасади, вилетіли вікна й двері.

Фоторепортаж за посиланням.

13:02 Неподалік села Гракове у Харківській області під час ремонтних робіт двоє співробітників «Харківобленерго» та співробітник ДСНС підірвалися на міні. Одна людина загинула, двоє перебувають у лікарні з пораненнями. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Також росіяни обстрілювали Чугуївський, Ізюмський, Купʼянський та Харківський райони області. Снаряди пошкодили житлові будинки та господарські споруди. У Чугуївському районі ракета пошкодила верхній шлюз Печенізької дамби, але загрози прориву немає.

За даними Центру екстреної медичної допомоги, у Купʼянському районі поранені пʼятеро людей, зокрема 13-річний хлопчик. Він у важкому стані. У Харківському районі поранення отримала одна людина.

12:58 Одна людина загинула, ще п’ятеро постраждали 22 вересня внаслідок обстрілу російськими силами Запоріжжя, повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

— У результаті ворожих обстрілів було ушкоджено житлові будинки. Якщо ваша оселя також зазнала руйнувань, повідомляйте на 15-80,  написав він.

12:11 У РФ забракло охочих воювати з Україною, стверджують у британській розвідці. Там прогнозують, що навіть часткова мобілізація, яку оголосив Володимир Путін, скоріш за все, буде вкрай непопулярною серед частини населення Росії.

11:58 Часткова мобілізація у Росії не вплине на хід війни у 2022 році, але може допомогти окупаційним військам у наступному році, стверджують  аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Вони також нагадують, що російські резервісти погано навчені і не проходять підвищення кваліфікації після завершення терміну

11:32 Тим часом на Росії триває акція «підпали війсккомат – відкоси від мобілізації»

Зокрема, у Тольятті ухилянт від мобілізації кинув «коктейль Молотова» у будівлю міської адміністрації. Внаслідок потрапляння легкозаймистої суміші виникла пожежа.

10:04 Очільник ОВА Віталій Кім та генерал Дмитро Марченко записали відеозвернення:

По центру Миколаєва вночі влучили 9 російських ракет, повідомив Віталій Кім. Він також додав, що є «питання по Очакову», але без жертв. 

За словами Дмитра Марченко, одна російська ракета вночі влучила в Миколаївський академічний художній драматичний театр, який тільки нещодавно позбувся слова «російський» у своїй назві.

09:14 В командуванні розповіли про успіхи ЗСУ у повітрі над півднем:

Морські піхотинці знищили російський гелікоптер Мі-24 з землі в районі Костромки, а авіація завдала 21 удар по ворогу з неба. При спробі росіян проводити повітряну розвідку, ЗСУ виявили і знищили 2 безпілотники-шпигуни типу «Орлан-10».

08:35 Сьогодні вночі Миколаїв зазнав потужних обстрілів. Під удар потрапили різні райони міста, повідомив мер Олександр Сєнкевич.

— Постраждали житлові будинки та заклади цивільної інфраструктури. Обстежуємо місця обстрілів. Детальніше про наслідки напишу вам пізніше, – зазначив Олександр Сєнкевич.

08:26 Окупанти тричі атакували район національного заповідника «Ольвія» на Миколаївщині, повідомили в оперативному командуванні «Південь».

— На Миколаївщині протягом дня реактивними снарядами тричі атаковано район Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія» в напрямку Парутиного. Людських втрат немає, – йдеться у повідомленні.

07:30 При спробі окупантів переміститися з одного берега Дніпра на інший, ЗСУ вогневим контролем зупинили їхню спробу проїхати Каховською дамбою та відпливти баржею з Херсону, повідомило оперативне командування «Південь».

Морські піхотинці знищили російський гелікоптер Мі-24 з землі в районі Костромки, а авіація завдала 21 удар по ворогу з неба. При спробі росіян проводити повітряну розвідку, ЗСУ виявили і знищили 2 безпілотники-шпигуни типу «Орлан-10».

В ОК повідомили, що ворог для убезпечення своїх підрозділів від авіаційних і ракетних ударів розгорнув підрозділи протиповітряної оборони в Бериславському районі.

За словами командування, ситуація на південному фронті залишається стабільно напруженою, але контрольованою. Ворог намагається здійснювати маневри, ущільнює оборону й посилює артилерійське прикриття.

View full version