Казахстан не визнає результати російських псевдореферендумів в Україні, — МЗС

Казахстан не планує визнавати результати псевдореферендумів, які росія проводить на окупованих територіях України.

Про це заявив представник казахстанського МЗС Айбек Смадіяров, цитує Reuters.

— Казахстан керується принципами територіальної цілісності держав, їхньої суверенної рівноправності та мирного співіснування, — сказав Смадіяров.

Він також запевнив, що його країна готова сприяти налагодженню політичного діалогу задля підтримання стабільності як на регіональному, так і на глобальному рівні.

Напередодні про невизнання псевдореферендумів заявила ще одна близька до росії країна — Сербія.

У тимчасово захоплених регіонах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей 23 вересня розпочалися псевдореферендуми про приєднання до складу росії.

«Голосування» триватиме 5 днів — до 27 вересня. В останній день голосування відбудеться на виборчих дільницях, а в попередні дні «з метою безпеки» — на прибудинкових територіях і за заявами вдома.

У соцмережах повідомляють, що небагато людей ідуть на ці «референдуми». Є повідомлення, що колаборанти разом із військовими ходять до осель людей та змушують «голосувати», погрожуючи.

Українська влада закликає не брати участі в «референдумах». Офіційна позиція вищого керівництва України — проведення псевдореферендумів не матиме значення, оскільки Сили оборони продовжать звільняти всі захоплені території.

View full version