Витоки на «Північних потоках» могли статися через диверсію, — ЗМІ

Європейські країни почали розслідувати витоки у двох російських газопроводах «Північний потік-1 та 2», що пролягають дном Балтійського моря. Є підозри, що витоки сталися через диверсію.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерело в європейській службі безпеки.

— Є деякі ознаки того, що це навмисне пошкодження. Ви повинні запитати: кому це вигідно? — зазначило джерело. Але додає, що ще рано робити висновки.

Речник президент РФ Дмитро Пєсков теж назвав диверсію одним із можливих пояснень витоку.

Професор Норвезького інституту закордонних справ, який спеціалізується на російській енергетиці, Якуб Ґодзімірскі припускає, що витоки сталися через технічні несправності, але не виключає диверсію.

Як пише німецьке видання Tagesspiegel, атака на газопроводи не є легким завданням. Для цього потрібно залучити спеціальні сили, наприклад, водолазів чи підводний човен. Через припинення роботи газопроводів постачання російського газу до Німеччини та Центральної Європи можливе лише через газопровід «Ямал» на території Польщі або українські газопроводи.

За даними видання, уряд Німеччини розглядає дві версії атак. За однією з версій, українські сили чи сили, пов'язані з Україною, пошкодили газопровід.

За іншою версією, росія сама пошкодила газопроводи, щоб викликати додаткову невизначеність та, можливо, підвищити ціни на газ.

Нагадаємо, Росія наприкінці серпня призупиняла транспорт газу газопроводом «Північний потік» для проведення профілактичних робіт.

View full version