Найбільша лізингова компанія світу подала позов на $3,5 млрд через вкрадені Росією літаки

Найбільший лізингодавець на глобальному авіаційному ринку компанія AerCap Holdings подала позов до страховиків з вимогою виплатити $3,5 млрд за літаки, що залишилися в РФ.

Про це пише Financial Times.

Російські авіакомпанії відмовилися повернути 116 суден та перереєстрували на території РФ.

У позові зазначається, що після того, як ЄС запровадив санкції проти РФ, лізингова компанія заявила про припинення оренди та попросила російські авіакомпанії повернути літаки.

Натомість оператори перереєстрували літаки в РФ і продовжили їх використовувати. Загалом російські оператори не віддали AerCap 116 літаків та 23 запасних авіадвигуна.

Компанія AerCap подала позов до Високого суду Лондона до групи страховиків зі США на чолі з AIG та європейським компаніям на чолі з Lloyd's.

AIG страхувала літаки лізингодавця від усіх ризиків, окрім військових. Другий страховик займається ризиками, пов'язаними з війною.

Загальна сума покриття становить 3,48 мільярдів доларів, на військові ризики припадає 1,22 мільярдів доларів.

Водночас страховики на чолі з AIG наполягають, що дії російських авіакомпаній « були здійснені з політичними цілями». Це виводить літаки із-під страхового покриття.

У Lloyd's наполягають, що навіть якщо суд вирішить, що конфіскація була частиною події, що їх охоплюють поліси, вони будуть нести відповідальність тільки у разі знищення літаків.

Як пише FT, у найближчі місяці, ймовірно, буде «хвиля» страхових претензій щодо активів, що застрягли в Росії.

Нагадаємо, що російські компанії відмовляються повернути понад чотириста пасажирських літаків, взятих у лізинг у іноземних компаній, і законні власники повітряних суден сумніваються в тому, що їм вдасться повернути їх.

View full version