У США хочуть, щоб ЄС збільшив фінансову допомогу Україні, — WP

Між США та їхніми західними союзниками зростає напруженість через погіршення економічного стану України. Так, американські чиновники все більше спонукають ЄС збільшити фінансову допомогу зруйнованій війною країні.

Про це пише The Washington Post.

Кілька разів цього тижня під час зустрічей світових фінансових лідерів у Вашингтоні міністерка фінансів США Джанет Єллен закликала своїх міжнародних колег прискорити швидкість та збільшити кількість грошей, які надходять до України.

За даними видання, Джанет Єллен також порушила це питання на приватній зустрічі у Міжнародному валютному фонді з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і єврокомісаром з економіки Паоло Джентілоні, а також на ще одній зустрічі всіх міністрів фінансів ЄС.

За новими прогнозами Світового банку, цього року економіка України може скоротитися на 35 відсотків. Президент Володимир Зеленський заявив, що тільки для бюджету на наступний рік Україні потрібно екстреної економічної допомоги від Заходу на 38 мільярдів доларів.

Ця цифра не включає додаткові 350 млрд доларів США, які, за оцінками Світового банку, знадобляться для довгострокової реконструкції України після закінчення війни.

Сполучені Штати виділили 8,5 мільярди доларів на економічну допомогу та виділять ще 4,5 мільярди доларів до кінця року, тоді як американські чиновники кажуть, що Європейський Союз пообіцяв виділити 11 мільярдів євро, але виділив лише близько 3 мільярдів у вигляді позик.

— Ми закликаємо наших партнерів приєднатися до нас, швидко виплативши свої зобов’язання перед Україною та активізувавши зусилля як для того, щоб допомогти Україні продовжувати надавати основні державні послуги, так і для того, щоб допомогти розпочати будівництво та відновлення, — сказала Джанет Єллен.

Нагадаємо, 14 жовтня Байден підписав указ, який передбачає надання Україні «оборонних товарів та послуг» на 725 мільйонів доларів.

View full version