«Продовжуємо боротьбу за кожного полоненого Героя», — Замазєєва зустрілась з представниками «Червоного Хреста» та ООН

Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва разом з українською делегацією представниць громадських організацій оборонців, які опинилися у російському полоні, зустрілися в Женеві з керівництвом Управління Верховного комісара ООН з прав людини, а також з представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста Марією Дубеа та Анною Чіапелло.

Зустріч відбулася у четверг, 27 жовтня, повідомила голова облради на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, за результатами зустрічі було прийнято рішення закликати світову спільноту терміново вжити заходів щодо:

  • забезпечення громадського моніторингу та інспектування місць тримання українських захисників у російському полоні згідно з вимогами міжнародного гуманітарного права;
  • невідкладного сприяння звільненню УСІХ українських некомбатантів, які безпосередньої участі у воєнних діях не приймали;
  • налагодження систематичного зв'язку українських військовополонених зі своїми рідними та можливості передавати у місця їх утримання життєво необхідні рeчі (одяг, теплий одяг, ліки, засоби гігієни, продукти харчування);
  • здійснення візитів місць утримання українських військовополонених навіть за відсутності повного дозволу від російської федерації.
  • — Наша мета – донести світові, що, в російському полоні українські військовополонені перебувають поза нормами міжнародного гуманітарного права та закликати світову спільноту до рішучих дій, – додає Ганна Замазєєва.

Вона також зазначила, що вони прагнуть:

  • гарантування безпеки та захисту прав військовополонених у полоні відповідно до вимог Женевської конвенції з питань поводження із військовополоненими;
  • надання медичної допомоги, харчування та належних умов тримання українських військовополонених;
  • припинення вчинення катувань та дотримання міжнародних правил поведінки із військовополоненими.

Також вони наголосили на активізації сил інших країн, що зможуть забезпечити формування доставки гуманітарного вантажу в місця утримання українських військовополонених на території рф та на тимчасово окупованих територіях України.

— Запевняю, ми б’ємося за кожного, адже кожне життя має значення. Кожна історія наших Героїв має бути розказана, кожна історія має бути почута!, – каже голова облради. 

Нагадаємо, голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва у Конгресі Ради Європи зустрілась з Державним міністром Ірландії з питань планування та місцевого самоврядування Пітером Берком, Міністром місцевого самоврядування та безпеки будівництва Великої Британії Полом Скаллі та представниками ірландського та великобританського урядів.

View full version