В Україні розслідують понад 1000 проваджень проти зрадників і колаборантів

Державне бюро розслідувань від початку війни відкрило 1050 проваджень проти основ національної безпеки. З них майже 900 стосуються підозри в державній зраді.

Про це повідомили в пресслужбі ДБР.

138 кримінальних проваджень відкрито за фактом колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України), 10 кримінальних проваджень – щодо пособників державі-агресору (ст. 111-2 ККУ).

Бюро заявило, що 413 фігурантів уже отримали підозри, 305 – в розшуку, 1131 особа перевіряється на причетність до державної зради та колабораційної діяльності. До суду за цими статтями вже направлено 82 провадження.

Найбільшу кількість проваджень відкрито у Луганській, Запорізькій, Донецькій, Харківській та Херсонській областях.

Раніше повідомлялося, що на Луганщині Служба безпеки України затримала шпигунку ФСБ, яка намагалася проникнути в СБУ і стати «подвійним агентом».

Також Служба безпеки України затримала диверсанта російської воєнної розвідки, який готував вибухи на одеській залізниці.

Нагадаємо, суд засудив до 15 років ув’язнення 72-річну мешканку Миколаєва,яка передавала російському куратору дані про розміщення підрозділів ЗСУ. Це перший вирок за часів війни у вказаній категорії проваджень на Миколаївщині.

Також двох мешканок Южноукраїнська підозрюють у підтримці дій російської армії. Вони поширювали матеріали про виправдовування, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, повідомили у Миколаївській обласній прокуратурі.

View full version