У школи РФ повертають військовий вишкіл, аби покращити якість призовників та рівень «патріотизму», — британська розвідка

Міністерство освіти Росії вирішило повернути до шкіл викладання військового вишкілу. Так у російських школах було за радянських часів.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані власної розвідки.

Там звернули увагу, що 9 листопада міністр освіти РФ Сергій Кравстов заявив, що військовий вишкіл повернеться в російські школи з вересня 2023 року.

Це повторює програму радянських часів, коли школярі проходили обов’язковий військовий вишкіл. Ця програма перестала діяти в 1993 році.

Така підготовка включала розповідь про дії у випадку хімічної чи ядерної атаки, надання першої допомоги та стрільба з автоматів Калашникова.

Розвідка вказує, що російські посадовці намагалися відновити це навчання у 2014 році, після окупацію Росією Криму. Було сподівання, що ініціатива покращить якість призовників.

— Через вісім років мало що змінилося, і якість російських призовників залишається поганою, з низьким моральним духом і обмеженою підготовкою, — вказують у відомстві.

Тому, мовляв, зараз у Росії розробляють навчальну програму, яку завершать до кінця 2022 року. Після цього на неї чекає процес затвердження.

— Міноборони Росії підтримує цей процес, заявляючи, що цьому навчанню має приділятися не менш як 140 годин на навчальний рік, — стверджує британська розвідка.

Ця підготовка, ймовірно, має на меті надати школярам, вік яких наближатиметься до призовного, військові навички, а також збільшити кількість учасників для мобілізації та призову.

У Великій Британії додають, що ця ініціатива також, ймовірно, буде частиною ширшого проекту з прищеплення російському населенню «ідеології патріотизму» та довіри до державних інститутів.

Нагадаємо, у Києві повністю прибрали вивчення російської мови з навчальних програм для дітей. Її більше не вивчатимуть у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

View full version