Мери українських міст заступилися за чернігівського колегу Атрошенка

Владислав Атрошенко

Мери міст України обурилися рішенням суду позбавити міського голову Чернігова Владислава Атрошенка права обіймати посаду протягом року.

Про це йдеться у заяві правління Асоціації міст України (АМУ). 

«Уперше в Україні мера міста, обласного центру, позбавили права обіймати його посаду. Причому зробив це суддя районного суду іншої області, в День місцевого самоврядування. Владислава Атрошенка, мера Чернігова, який став містом-Героєм під його керівництвом, позбавили права обіймати посаду, на яку його обрала громада, права відбудовувати звільнене місто! За те, що він залишився захищати свою громаду і своє місто, а не особисто повіз рятувати свою сім’ю», — йдеться у листі АМУ.

Там відзначили, що «тисячі автомобілів, автобусів і вагонів везли в ті тижні людей на захід, за кошти муніципалітетів і держави. Серед них була й родина мера, коли дружина за кермом автівки повезла дітей від бомб, а чоловік залишився організовувати оборону міста та півночі України».

В АМУ нагадали, що Владислава Атрошенка за його роботу та захист міста президент Володимир Зеленський нагородив Владислава Атрошенка орденом «За мужність».

«А тепер його позбавили права «займати певні посади». Мера обрали мешканці Чернігова. За нього віддали голоси 77,49% виборців міста, що чекають від нього служіння громаді. 7 грудня один суддя Яворівського районного суду - Матвіїв І.М. - позбавив 300-тисячне місто законно обраного керівника. Це - безпрецедентний випадок в історії незалежної Україні, в історії українського самоврядування», — відзначають колеги відстороненого мера.

В АМУ назвали рішення суду «вибірковим «правосуддям», яке несе загрозу не тільки місцевому самоврядуванню, але й демократії та правам всіх громадян України.

Нагадаємо, Яворівський районний суд Львівської області визнав мера Чернігова Владислава Атрошенка винним у скоєнні дій в умовах конфлікту інтересів, оштрафував його на 6,8 тисячі гривень та застосував обмеження у вигляді позбавлення права обіймати посаду міського голови терміном на 1 рік.

Мер Чернігова Владислав Атрошенко відреагував на рішення суду про відсторонення його від посади на рік через порушення конфлікту інтересів. Він заявив, що подаватиме апеляцію.

View full version