Наступний етап війни. Військовий експерт розповів про важливість деокупації Кінбурнської коси

Звільнення Кінбурнської коси від російської окупації означатиме початок нового етапу війни проти російських загарбників, мета якого — звільнення від російської окупації території на правому березі Дніпра, а також Кримського півострова.

Таку думку висловив військовий експерт, офіцер військової розвідки Френк Ледвідж у своїй колонці на The Conversation, переклад якої опублікувало видання НВ.

Коментуючи заяви про те, що Кінбурнська коса, яка являє собою піщану смугу, що фактично визначає вхід до річкової системи Дніпра та контролює доступ із Чорного моря до важливого порту Миколаїв.

«Це саме собою може бути справді життєво важливим. З існуючих портів України більша лише Одеса. Україна гостро потребує альтернативної точки виходу в море для свого експорту. Володіння цією плоскою ділянкою землі також дозволяє тим, хто її контролює, спрямовувати сили і, отже, впливати на південь та схід у Чорному морі. Саме так її і використовували росіяни відтоді, як захопили у червні», - зазначає експерт у своєму блозі.

Він зазначає, що за будь-якими нормальними військовими розрахунками будь-яка спроба перетнути затоку, взяти Кінбурнську косу і просунутися на півострів виглядала б абсолютно безнадійною. 

«Спроба висадки десанту не передбачала б можливості дістатися до протилежного берега за кілька кілометрів, не кажучи вже про те, щоб закріпитися на березі та встановити там якийсь плацдарм», - пише Френк Ледвідж.

При цьому він констатує, що російські сухопутні війська знаходяться у поганій формі і не мають змоги забезпечити свою присутність задля захисту на всіх ділянках фронту одразу.

«Встановивши свою присутність на Кінбурні, українці відкривають, по суті, ще один фронт, хай і вузький, створюючи додаткові проблеми для російських командирів, які вже намагаються розгорнути обмежені й погано навчені сили», - пише військовий експерт.

За його словами, якщо Україні вдасться закріпитися на цій плоскій, невиразній піщаній мілині та створити плацдарм, з якого вона зможе просуватися вгору півостровом (або якщо вона вже це не зробила), це стане ще одним кроком у невпинному просуванні України до Криму.

Як відомо, у Миколаївській області залишаються окупованими всього три населені пункти, які знаходяться на території Кінбурнської коси.

Раніше повідомлялося, що на Кінбурнській косі Сили оборони України продовжують бойову роботу щодо звільнення цієї території, військова операція проводиться у режимі тиші.

Нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що звільнення Кінбурнської коси – це питання часу, «ще й не дуже великого».

Раніше керівниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк повідомила, що Кінбурнська коса також буде звільнена від російських окупантів. Наразі це єдина територія Миколаївської області, яка ще перебуває під російською окупацією. 

Також повідомлялося, що Збройні сили вразили район зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян на Кінбурнській косі.

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

Раніше повідомлялось, що російські окупанти не можуть завезти на Кінбурнську косу додаткову техніку або збільшити кількість особового складу там.

View full version