Іран планує обмежити радіус дії ракет, які збирається надати Росії, — ЗМІ

Побоюючись міжнародної негативної реакції, Іран хоче обмежити радіус дії ракет, які він планує надати Росії для війни в Україні.

Про це повідомляє американське видання Axios із посиланням на дані чотирьох високопоставлених ізраїльських чиновників.

— Поставки іранських балістичних ракет до Росії можуть порушити резолюцію Ради Безпеки ООН і запустити механізм «зворотного удару», який знову запровадить санкції ООН проти Ірану, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така ситуація була б проблематичною для Ірану, але тим більше для Росії, яка є постійним членом Ради безпеки ООН. Відповідно до резолюції 2231 Ради Безпеки ООН, прийнятої в 2015 році в рамках ядерної угоди, країни не мають права передавати або приймати від Ірану балістичні ракети та безпілотники, які мають радіус дії понад 300 кілометрів і корисне навантаження понад 500 кілограмів до жовтня 2023 року.

У зв’язку із цим Іран планує надати Росії ракети з дальністю менше 300 км, а також модифікувати інші ракети, такі як Fateh-110. Також іранці розглядали можливість надати Росії ракету Zolfaghar з радіусом дії 700 кілометрів, але тепер відмовилися від цього.

Раніше повідомлялося, що Росія відправляє Ірану сучасне військове обладнання і компоненти, а також гелікоптери та системи ППО в обмін на безпілотники,

View full version