Французські журналісти відвідали Очаків: Ключова військово-морська база України не підкорилася, попри натиск Росії

Журналісти Агентства Франс Прес (AFP) відвідали Очаків на Миколаївщині, місто, яке потерпає від обстрілів з першого дня з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України.

«Стратегічна українська Чорноморська військово-морська база, яка розташована в гирлі річки Дніпро і служить воротами до кількох інших ключових портів, стала об’єктом невпинного обстрілу Росії після її вторгнення 24 лютого. Не зумівши захопити порт і його військово-морську базу, російські війська почали бити по Очакові з сусіднього півострова Кінбурн. Колишній популярний курорт із пляжами з білим піском і готелями на узбережжі, Очаків носить на собі шрами міста, яке зазнає невпинних нападів», - пише Агентство у своєму репортажі з Очакова.

Заступник міського голови Олексій Васьков провів AFP екскурсію містом під пильним наглядом армії.

Олексій Васьков зазначив, що Очаків є воротами до південних областей Херсонщини, Миколаєва та Запоріжжя, де розташована найбільша атомна станція Європи, а також до Києва.

— Тому це важливо стратегічно, як у комерційному, так і у військовому плані, - сказав він.

Місто з довоєнним 15-тисячним населенням стало мішенню для Росії в перші години війни, розпочатої 24 лютого.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що військово-морська база контролюється американцями, і атакував її. У перший день вторгнення під час важких бомбардувань загинули 24 солдати. Послідував десантний штурм.

— Вони організовували десанти на нашому узбережжі. Але наша армія і спецназ їх зупинили, - сказав Олексій Васьков.

У вересні снаряд зрівняв із землею силос.

— Суть полягала в тому, щоб знищити нашу інфраструктуру, знищити зернобазу, якою користуються наші фермери. Вони використали хибний привід, заявивши, що там зберігаються (американські ракетні установки) HIMARS та інша зброя» для нанесення ударів, - сказав він.

Але зернобаза була «100% цивільною, там не було навіть жодного військового», зазначив заступник мера. 

Після чергового обстрілу в жовтні Росія заявила, що завдала удару по навчальному центру українських спецслужб.

Пізніше, у листопаді, Москва звинуватила ці спецслужби «під керівництвом британських спеціалістів» у причетності до нападу на її Чорноморський флот.

Україна та Великобританія підписали угоду про будівництво там ракетних катерів та інфраструктури у 2020 році.

Росіяни можуть вдарити по Очакові зі своїх позицій на Кінбурнській косі — півострові, який вони захопили в червні — всього за 4,5 кілометри (2,8 милі) через річку Дніпро.

Повернення Кінбурна було б великим здобутком для України та забезпечило б певну безпеку для Очакова.

«Контроль над Кінбурном дозволив би українським силам зменшити російські удари... і проводити потенційні операції» на півдні Херсонської області», - повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

І Україна могла консолідувати свої здобутки після повернення правого берега річки минулого місяця.

— З цією метою українці «використовують артилерію і спецназ. Мета - зачистити місце», - повідомив на умовах анонімності чиновник військово-морської бази в Очакові.

У листопаді українська армія анонсувала «військову операцію» на Кінбурнському півострові, але подробиць мало, зазначає AFP.

View full version