Журналіст розповів, як росіяни захопили село Благодатне на Миколаївщині — це була остання спроба їхнього наступу на херсонському напрямку

Для утримання Херсонського плацдарму російське командування зосередило найкращі сили, і намагалось перехопити стратегічну ініціативу і використовувати плацдарм для наступальних дій, щоб зупинити тиск українців з усіх боків. Останню успішну спробу атакувати російські десантники здійснили 15 серпня у селі Благодатне (до 2016-го року - Комсомольске) Миколаївської області.

Про тактику росіян розповів головний редактор «Цензор. НЕТ» Юрій Бутусов.

Він повідомив, що цю таку здійснив штурмовий загін зі складу 108-го десантно-штурмового полку 7-ї десантно-штурмової дивізії під командуванням командира полку полковника Віталія Сукуєва (позивний Легіон). Його бойовий наказ знайшли та передали журналісту воїни 126-ї одеської бригади Терооборони, які захопили розгромлений командний пункт 108-го полку біля села Киселівка.

«Зараз після поразки у Херсоні російське командування завершує переформування повітряно-десантних військ і знов повертає десантників на фронт. Тому цікаво як спланував атаку ворог, бо саме завдяки чіткому плануванню та виконнаю їм вдалось на деякий час захопити село. Украінські воіни вибили росіян звідти після тривалих боїв», - пише Юрій Бутусов.

Він проаналізував знайдений бойовий наказ та розповів, що у складі 108-го полку був створений штурмовий загін «Шторм» у складі такої бойової техніки:

  • 3 танків Т-72Б3 (зі складу танкового батальйону десантної дивізії);
  • 7 БМД-2;
  • до 34 120 мм самохідних гармат 2С9 Нона (два дивізіони);
  • 1 реактивної системи залпового вогню ТОС-1;
  • до 8 БМ-21 «Град» (зі складу 8-го артполку ЧФ);
  • 1 самохідного протитанкового комплексу «Хризантема»;
  • до 18 САУ Мста-С (штатна чисельність дивізіону 291-ї артбригади, виділений для контрбатарейної боротьби).

«Тобто основним засобом прориву оборони росіяни визначили артилерію, і зосередили на вузькій ділянці фронту біля 60 артилерийсько-ракетних систем зі значною кількістю снарядів. Чисельність штурмового загону: судячи з кількості БМД-2, штурмова група складалась з двох взводів десантників, скоріше за все неповного складу, загальною чисельністю до 40 бійців. Для закріплення на захопленому рубежі застосовувався резерв у складі роти, тобто до 80 бійців. Для ураження наших позицій ворог здійснив з 5.00 до 16.50 8 послідовних артилерійський нальотів», - розказав Юрій Бутусов.

Сама атака була запланована на вечір на 16.00, щоб після закріплення на позиції ускладнити ведення вогню у відповідь та проведення негайної контратаки українців.

Скріншот з карти DeepStateMAP

Характерно для боїв влітку, що корегування вогню такої потужної артилерії, приданої штурмовому загону здійснював один-єдиний комерційний квадрокоптер, очевидно, типу Мавік, зазначає Юрій Бутусов. Причому квадрокоптер не коригував вогонь в режимі онлайн, а знімав результати вогневого нальоту, а потім сідав, і дані ураження передивлялися командиру для планування наступного обстрілу.

Зараз противник застосовує більшу кількість квадрокоптерів, і може здійснювати корегування в режимі реального часу.

«Штурмовий загін не мав задачі залишатись на позиціях. Він виконав завдання, і передав захоплені позиції іншому підрозділу, очевидно, резервній роті, яка мала закріпитись вже в темний час. Щоб зберегти сили штурмового закону росіяни одразу запланували його відвід в тил. Отже, в результаті 108-му полку вдалось зі значними втратами захопити село, але далі просунутись 7-ма десантно-штурмова дивізія не змогла. Захоплення Благодатного стало останньою успішною російською атакою, яка дуже дорого обійшлась росіянам, і надалі вони намагались втриматись в обороні», - зазначив Юрій Бутусов.

Командир 108-го полку, який керував боєм, полковник Сукуєв був знищений в цьому ж районі 28 вересня, а невдовзі російські десантники втекли з Херсону під ударами українських військ.

View full version