Янтар запропонував депутатам від ОПЗЖ та «Партії Шарія» скласти мандати, Ільюк — розпустити усю міськраду Миколаєва

Депутат Миколаївської міськради від «Пропозиції» Андрій Янтар запропонував колегам, обраним від «Опозиційної платформи — За життя» та «Партії Шарія» скласти мандати. В свою чергу Артем Ільюк, що очолював фракцію «ОПЗЖ» закликав усю міськраду саморозпуститися.

Про це йшла мова на онлайн сесії ради у вівторок 27 грудня, пишуть «НикВести».

Андрій Янтар зачитав своє звернення до депутатів із заборонених партій. Зокрема, він зазначив, що в українському законодавстві поки не існує механізму автоматичного припинення депутатських повноважень разом із забороною політичних партій, від яких кандидати висувались та були обрані.

— Така норма унеможливила б дії тих політиків-колабораціоністів, які протягом всієї своєї діяльності сповідують проросійську позицію і поділяють фашистську ідеологію «русского мира». Але, сподіваюсь, це питання часу. Українській народ ніколи не пробачить фашистській Росії та їх посібникам десятки тисяч загиблих українців і зруйнованих людських доль. Окрема роль в цих злочинах належить проросійським політичним партіям «ОПЗЖ» та «Партії Шарія», які діяли в Україні проти власного народу в інтересах держави-агресора. Звертаюсь до депутатів Миколаївської міської ради VIII скликання, обраних від заборонених проросійських політичних партій «ОПЗЖ» та «Партії Шарія», особливо до тих депутатів, кого, можливо, мучать докори сумління стосовно їх членства в цих партіях і закликаю, — скласти депутатські повноваження за власним бажанням шляхом подання відповідних заяв, — відзначив Андрій Янтар.

Андрій Янтар

У відповідь Артем Ільюк, озвучив пропозицію скласти мандати усім депутатам Миколаївської міськради.

— Я, звичайно, маю велику надію, що ніхто не тримається за депутатське крісло. Я все ж таки пропоную всім депутатам скласти мандати та оновити міську раду. Це було б чесно по відношенню до містян. Прийдуть інші, можливо, це дасть новий поштовх. Бо бачачи те, як деякі депутати на минулій сесії і зараз почали грати в політику, під час війни в такий складний період для кожної людини, я і мої колеги відчуваємо розчарування та біль. Бо кожен з нас не просто засуджує агресію Росії по відношенню до України, а й вважає що їхні терористичні дії творять справжній геноцид по відношенню до українського народу. Здавалося, що ми в боротьбі з ворогом об’єдналися як ніколи, але мабуть не всі так вважають. Хтось, наслідуючи приклад політиканів з парламенту вважає, що державницька позиція, це коли ти гучніше за всіх кричиш з трибуни. А щоб кричати не треба знання Конституції, законів і мати здоровий глузд. Для цього треба мати гучний голос. Але голос — це не справи, друзі, — відзначив Артем Ільюк.

Артем Ільюк

В свою чергу, депутат «Пропозиції» Євгеній Павлович нагадав, що проводити нові вибори у раду буде можливо лише через пів року після закінчення війни. Таким чином, якщо усі депутати складуть повноваження, то Миколаїв фактично залишиться без міської ради.

— Другий момент — я зараз не розумію, чому депутати Миколаївської міської ради, які не порушували закон, щодо яких немає звинувачень у колабораційній діяльності, мають відповідати за діяльність інших депутатів, — додав він.

Євгеній Павлович

Раніше повідомлялося, що Миколаївська міська рада не підтримала зміни до регламенту, які передбачають розпуск фракцій після заборони партій.

Проти такої ініціативи виступив депутат Євгеній Павлович. Він вважає, що прийнявши такі зміни, міськрада візьме на себе відповідальність депутатів, обраних від ОПЗЖ, щодо розпуску фракції. Він вважає, що вони мають виконати рішення суду щодо заборони партій та заявити про саморозпуск, як це зробили їхні колеги у Миколаївській та Первомайській райрадах, а також депутати «Партії Шарія» у Миколаївській міськраді. Авторка проєкту рішення Олена Кісельова вважає, що найголовніше — припинити функціонування фракції ОПЗЖ у раді, а зміни до регламенту — це один з найпростіших способів.

View full version