Нардеп Дирдін розповів про головні проблеми Первомайщини та їх вирішення

Максим Дирдін, фото з архіву політика

Народний депутат Максим Дирдін розказав про найбільші проблеми Первомайського району Миколаївської області, який він представляє у Верховній Раді, а також про те, як вдається їх вирішувати.

Про це він розказав в інтерв’ю виданню «Гард.City».

За його словами, найбільші проблеми району пов’язані з дорогами та медициною.

— У своїй програмі як депутата-мажоритарника я декларував, що буду на вирішенні цих проблем робити найбільший акцент. І вважаю, що у цьому напрямку я робив достатньо зусиль, - зазначив Максим Дирдін.

В першу чергу, мова про дороги державного значення.

— Початок був покладений у 2020-2021 роках, відрізок Криве Озеро — Врадіївка. Але ж ви розумієте, що перед тим, як почати безпосередньо процес ремонту, необхідно зрозуміти процес фінансування, виготовити проєкти, провести тендерні процедури. Програма «Велике будівництво» Президента України Володимира Зеленського дала змогу реалізувати цей проєкт у нас, в Первомайському районі. Якщо би не війна, то в цьому році було би повністю зроблено дороги Первомайськ — Криве Озеро, Первомайськ — Лиса Гора і ще два відрізки: від межі Кіровоградської області до Генівки. А також дві ділянки в наступному році. У лютому 2022-го вже підшукували місце, де буде розташовуватися асфальтний завод, ймовірно, це було б у нас, в Мигії. Війна все це перекреслила, - каже політик.

За його словами, задача мажоритарного народного депутата в тому, щоб його округ не був обділений увагою, а не у розподілі коштів. Як приклад, він зазначив, що у 2015 - 2019 роках у Первомайському районі не будувались нові дороги.

— Що стосується обласних доріг, то довелося нам зробити ще відрізок Арбузинка — Олександрівка, до Агрономії підлатати, бо там теж 20 років нічого не робилося. Через обласних депутатів вдалося зробити дорогу Первомайськ — Кримка. Ще Кам’яний Міст та Кінецьпіль. Тут ініціатива обласних депутатів Віталія Порхуна та Ігоря Савченка. У місті був проєкт на 3 мільйона гривень — вулиця Кам’яномостівська. Депутат Порхун на міській сесії переконував розширити проєкт за рахунок обласних коштів за умови, що він лобіює фінансування. Дехто був проти, виступали, переконували, що нічого не вийде і не потрібно збільшувати. Однак все вийшло, - сказав Максим Дирдін.

Щодо дороги у Кінецьполі політик звертався листами до «Укравтодору», показував міністру інфраструктури Олександру Кубракову фото — які там ями в коліно. І дорогу зробили. Ще 200 метрів були зроблені за кошти міського бюджету.

Чому почали робити Кам’яномостівську? Була така логіка: від Первомайська до Кривого Озера. Тут комунальні, там державна дорога, але щоб було зроблено і люди мали можливість їхати в Одесу, в Київ через Криве Озеро. Це що стосується доріг.

Що стосується медицини, то тут багато проблем, зазначає Максим Дирдін. За його словами, є гарні спеціалісти — не вистачає обладнання або воно морально застаріло.

— Якщо взяти основні моменти по медицині, то за 2021 рік вдалося народним депутатам, в більшості мажоритарникам, добитися в державному бюджеті збільшення суми на соціально-економічний розвиток для своїх регіонів. А це 30 мільйонів гривень на кожен округ. І тоді уже депутати, дивлячись на ситуацію, що робиться в регіоні, зверталися до Кабміну спрямувати ті кошти на те чи інше. Ми аналізували ситуацію в медицині. Звісно, не тільки міста Первомайська, хоча раніше були такі закиди: «Оберуть Дирдіна, він буде піклуватися виключно за рідне місто». Однак ви можете бачити результати. Криве Озеро, Врадіївка, Арбузинка, Благодатне, Мигія, Кам'яномостівська громада, Синюхин Брід і звісно, Первомайськ.

Однак якщо взяти опорні лікарні, то це Первомайськ, Криве Озеро, Врадіївка, Арбузинка. І от перше — по транспорту. А його немає. Ми почали вишукувати кошти, просити через бюджет, щоби виділяли кошти на придбання автівок. Купили кілька — на Первомайськ, Арбузинку, Мигіївську громаду, Врадіївку. До речі, про Врадіївку. За всі 30 років незалежності України жодного разу лікарня не отримувала нового автомобіля. Жодного! В минулому році вони отримали новий сучасний спеціалізований автомобіль, причому саме такий, який хотіли, — придбаний за сприяння народного депутата через державний бюджет за кошти платників податків, - сказав Максим Дирдін.

View full version