Миколаїв з робочим візитом відвідала замміністра оборони Маляр — їй презентували програму реабілітації військовополонених

Сьогодні, 11 січня, Миколаїв з робочим візитом відвідала заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона ознайомилася з презентацією програми реабілітації військовослужбовців після  повернення з полону, яку розробили представниками Консультаційного центру Південного регіону.

Про це повідомляє кореспондент «НикВести».

Ганна Маляр зазначила, що Миколаїв — це перше місто, де запрацювала подібна програма, і саме наше місто стане прикладом для інших регіонів щодо впровадження стратегій повернення до нормального життя військовослужбовців, які перебували у полоні.

— Сьогодні Миколаїв — це лідер, першопроходець, взірець для всіх інших регіонів, яким чином можна облаштувати постреабілітаційний період для наших військовослужбовців, які повертаються з полону. Нам дуже важливо продемонструвати державну підтримку, бо ми з вам всі чекаємо на повернення цих людей. Нам дуже важливо, щоб наші військовополонені повернулись повними сил до тієї справи, якою вони хочуть займатися. Більшість з них залишається військовослужбовцями, — сказала Ганна Маляр.

Заступниця міністра оборони підкреслила, що питання обміну полонених, питання звільнення і реабілітація українських військовослужбовців з моменту повномасштабного вторгнення вийшло зовсім на інший рівень, ніж це було з 2014 року.

— На сьогодні Україна демонструє всьому світові, що ми повністю дотримуємося норм і правил міжнародного права щодо поводження з полоненими і ми готові до повністю відкритого процесу обміну. Процес реабілітації — це дуже серйозний виклик для України. Інфраструктура, яка зараз будується під проводом координаційного штабу Головного управління розвідки Міноборони і з величезним внеском і участю місцевої влади. Це демонстрація того, що ми єдині і ми разом на всіх фронтах — і на тому фронті, де військові очікують допомоги від нас, а не ми від них, — підкреслила Ганна Маляр.

Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва зазначила, що програма колишніх військовополонених розроблялася з урахуванням пропозицій військових, які проходили первинну реабілітацію після повернення з полону. Працюватиме вона на базі Миколаївського обласного госпіталю ветеранів та міського центру реабілітації воїнів АТО.

— Ця програма реабілітації, яка стартує на базі Південного регіону координаційного штабу з поводження з військовополоненими,  була опрацьована на підставі пропозицій наших хлопців які проходили первині реабілітації після свого повернення. Це реабілітаційна програма, яка розрахована і на чоловіків, і на жінок. Вона тривала, ми маємо на меті повне відновлення наших людей: адаптація, реінтеграція до нормального повноцінного життя. В цій програмі бере участь місцеве самоврядування зі всіма представниками влади обласного і міського рівня, — сказала Ганна Замазєєва.

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич у свою чергу додав, що міська влада залучила до роботи програми реабілітації колишніх військовополонених Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб і ветеранів АТО.

— Миколаїв як центр регіону не міг лишитися осторонь. Ми включили наш Центр підтримки внутрішньо переміщених осіб і ветеранів АТО до цього проекту. Зараз на нас велика відповідальність, щоб все це інтегрувати і дати найкращу якість, найкращі послуги тим людям, які сьогодні цього потребують, — сказав Олександр Сєнкевич.

Нагадаємо, 8 січня стало відомо, що в результаті обміну військовополоненими додому повернулися 50 українських воїнів: 33 офіцери та 17 рядових і сержантів.

View full version