Польща може передати Україні танки Leopard, не чекаючи згоди Німеччини

Польща може самостійно ухвалити рішення про постачання Україні танків Leopard, не чекаючи дозволу Німеччини.

Про це заявив польський премʼєр-міністр Матеуш Моравецький в інтервʼю Polsat.

— Згода (Німеччини, – прим.) — це вторинне. Або ми цю згоду отримаємо, або зробимо все самостійно. Тут найголовніше, щоб німці, данці, фіни, французи та інші країни якнайшвидше запропонували свої сучасні танки та важку техніку. Від цього може залежати здатність відстоювати свободу в Україні, отже, і безпека всієї Європи, — сказав Матеуш Моравецький.

Він додав, що згідно з оцінками експертів, росія готується до чергового наступу в лютому: «До того часу українці мають переозброїтися та поповнити свої ресурси там, де з ладу виведено танки чи БМП. Тому для нас так важливо разом комплектувати сучасні танкові бригади в рамках діяльності країн Західної Європи».

Премʼєр запевнив, що Польща продовжуватиме «підштовхувати офіс канцлера та Німеччину», щоб ті якнайшвидше відповіли на польську пропозицію передати Україні танки.

Нагадаємо, уряд Швеції офіційно повідомив, що передасть Україні самохідні артилерійські установки Archer. Точної кількості там поки не називають.

Також уряд Естонії схвалив 19 січня відправку в Україну найбільшого досі пакету військової допомоги загальною вартістю 113 мільйонів євро, до якого увійдуть гаубиці, боєприпаси, машини підтримки артилерійських частин і гранатомети.

View full version