«Немає ні механізму, ні досвіду», — Agrofusion не може отримати міжнародні кошти, виділені на відновлення знищених миколаївських заводів

Компанія  Agrofusion не може отримати міжнародні кошти, виділені на відновлення зруйнований Росією миколаївських заводів, оскільки міжнародні кредитори не мають відповідного механізму. 

Про це в коментарі «НикВести» розповів засновник та директор агрохолдингу Agrofusion Сергій Сипко.

— Кредитні кошти поки тільки обіцяють. Поки ніяких дій ми не робимо ще – ще мало часу пройшло. В ЄБРР сказали, що кошти виділені, але механізму, як ми можемо їх отримати, ще немає, тому що Миколаївська область знаходиться у зоні бойових дій.  Теж саме Міжнародна фінансова корпорація. Керівництво прийняло рішення про виділення Україні 2 мільярдів доларів. Це величезна для них річна сума. Зараз вивчають, як технічно це можна зробити, як вони можуть нас прокредитувати, – повідомив він. 

За його словами, деокупація Кінбурнської коси (єдина окупована військами РФ територія Миколаївщини станом на січень 2023 року, – прим.) не змінить ситуацію, оскільки міжнародні кредитори загалом не мають досвіду та механізму фінансування країн, що перебувають у стані війни. 

— Мені б так хотілося. Процедура значно складніша. Ні у ЄБРР, ні у IFC немає досвіду кредитування країни, що воює. Про немає: ні механізму, ні досвіду. Ми з банками працюємо поки рішення немає. Є обнадійливі сигнали про те, що можливо фінансування буде. Будемо звертатися до наших постачальників обладнання. Будемо просити відтермінування платежів, – пояснив Сергій Сипко.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення  в Миколаївській області руйнувань зазнали три заводи компанії «Agrofusion». Відновити їх роботу планують вже у серпні 2023 року. За словами засновника та директора агрохолдингу Agrofusion Сергія Сипко, податки компанії «впали» у вісім разів, а кількість робітників значно зменшилась. 

View full version