Сенкевич вважає, що раніше Миколаєвом «блукав привид комунізму», але сьогодні багато хто змінив думку

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що містяни ніколи не любили Росію, проте симпатизували Радянському Союзу, в епоху якого функціонували суднобудівні заводи, завдяки чому миколаївці були забезпечені робочими місцями. 

Таку думку він висловив в інтерв’ю «У ліжку з Марічкою Довбенко».

Олександр Сєнкевич наголосив, що вина в занепаді діяльності суднобудівних заводів в Миколаєві лежить саме на російських олігархах, які стали їх власниками після розпаду СРСР. Це і призвело до масового скорочення та втрат робочих місць. 

— В Миколаєві з моменту розпаду Радянського Союзу привид комунізму ходив по місту. Це не пов'язано з сентиментальністю чи совковістю Миколаєва. Це пов'язане з минулим міста Миколаєва. В місті Миколаєві побудовані всі авіаносці Радянського Союзу, це був топ кораблебудування. Той самий корабель «Москва», який потопили українці, він також побудований в місті Миколаєві. Близько 100 тисяч людей в місті були зайняті в суднобудуванні. І після розпаду союзу російські олігархи через підконтрольних юридичних осіб придбали ці заводи та зруйнували їх. А через російську пропаганду казали: «Бачите, це все зроблено через вашу незалежність». Людям промивали мізки, і вони казали: «Під час Радянського Союзу все було добре, а зараз немає роботи, перспектив», і Миколаїв потім почав падати вниз в економічному напрямку, – наголосив мер.

При цьому, мер вважає, що до повномасштабного вторгнення Росії деякі миколаївці відчували ностальгію за радянським минулим, але після пережитих у війні подій більшість змінили свою думку. 

 В Миколаєві ніколи не любили Росію, як «Росію». Росія просто приватизувала собі права на Радянський Союз, і використовувала цей образ. Тому в миколаївців була така собі ностальгія і бажання повернутися в минуле. Думаю, що сьогодні багато хто змінив свою думку, тому що багато людей було поранено і загинуло, постраждало їх майно. Я не знаю кількості осіб, думаю, що можна перерахувати зовсім «упоротих», які досі люблять Росію і вважають, що «нам не все рассказывают, тут не так все ясно, а кто 8 лет дамбил бамбас» і такі всі речі, тому що є такі люди в місті, але їх дуже мала кількість. Сподіваюсь, що всі порозумнішають, – резюмував Олександр Сєнкевич.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Миколаїв не сходив з інформаційних хронік. До звільнення Херсона 11 листопада минулого року Миколаїв не обстрілювали всього 46 днів. Через обстріли Росії в місті пошкоджень зазнали десятки житлових будинків, школи, лікарні, дитячі садки, промислові підприємства. Значних руйнувань завдано об’єктам критичної інфраструктури, серед яких – магістральний водогін «Дніпро-Миколаїв». За підрахунками місцевої влади, збитки завдані місту становлять близько 900 мільйонів євро.

View full version