«Вода й надалі буде безкоштовною», — Сєнкевич повідомив, що на утримання свердловин з бюджету Миколаєва щороку виділятимуть кошти

Пробурені у 2022 році свердловини з питною водою планують паспортизувати та щорічно виділяти з бюджету Миколаєва кошти на їх утримання.

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич в ефірі ТРК «НІС-ТВ».

— Всі свердловини будуть паспортизовані і передані на баланс тим, на чиїй території вони знаходяться. Наприклад, якщо на території школи – то передамо школі, якщо лікарні – лікарні. Або ж якщо це облтеплоенерго, на базі якого ми зробили біля 70 свердловин, то це буде облтеплоенерго. 

Ці станції очистки потребують постійного обслуговування: заміни мембран, наприклад, Це не дешево, дороговартісно. Неможливо обрахувати, як часто треба міняти, бо все залежить від якості води. Ми можемо сказати, що це може коштувати 5 тисяч гривень на місяць, і більше. Ми кажемо про те, що усі ці гроші треба передбачити у бюджеті. На найближчу сесію ми якраз і плануємо винести відповідну програму з очищення цієї води. Ми плануємо й надалі видавати безкоштовно цю воду, – сказав Олександр Сєнкевич.

Він додав, що це буде «пілотний проєкт» у 2023 році: «Потім у наступному, 2024 році, будемо коригувати цю програму з огляду на те, як ця програма пройде у 2023 році». 

Нагадаємо, що російські окупанти пошкодили водопровід, який постачав воду з Херсонщини до Миколаєва. Централізоване водопостачання міста припинилося 12 квітня 2022 року. Оскільки водопровід знаходився на тимчасово окупованій території, полагодити поломку було неможливо. Однак як альтернативу – 9 травня минулого року до міста вдалося запустити «технічну» воду.

Оскільки постачати водопроводом питну воду у Миколаїв було неможливо, у різних районах міста почали бурити свердловини. З початку повномасштабної війни ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» отримало 108 мільйонів 940 тисяч гривень з бюджету міста – ці кошти були спрямовані, зокрема, на буріння свердловин

View full version